Celkovým víťazom festivalu Fest Anča 2022 sa stal nemecký film Thing

Krátky animovaný film o mužovi, ktorého prenasleduje malá vec a nedá mu pokoj, získal hlavné ocenenie na 15. ročníku medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča. Nemecká snímka Thing od režiséra Malte Steina uspela v hodnotení medzinárodnej poroty, víťazov vyhlásili v sobotu v Žiline.

04.07.2022 09:00
debata

„Medzinárodnú porotu tento rok presvedčili najmä študentské filmy, ktoré nahliadajú na svet s citom, humorom i nadhľadom,“ informoval programový dramaturg festivalu Jakub Spevák.

Nemecká snímka Thing sa stala celkovým víťazom a držiteľom ocenenia Anča Award za najlepší krátky animovaný film. Rozpráva krátky príbeh o mužovi, ktorého prenasleduje malá „vec“ a nedá mu pokoj. Režisér filmu nie je pre divákov Fest Anče žiadnym nováčikom, jeho snímky sú súčasťou oficiálneho výberu festivalu už niekoľko rokov.

Deep Love Čítajte viac Ukrajinský animátor Liskov urobil z igelitiek symbol mieru

„Porota v zložení Mihai Mitrica, Saša Bach a minuloročná výherkyňa ocenenia Anča Award za najlepší animovaný film Sarina Nihei vyzdvihla, že aj ich tento krátky film dohnal až na hranu a vec im vskutku nahnala hrôzu,“ priblížil Spevák.

Jubilejný 15. ročník podujatia ponúkol selekciu krátkych animovaných filmov aj výber celovečerných snímok, ktorých ústrednou témou je reprezentácia žien v animácii. Téma ženy sa odzrkadlila aj v sprievodnom programe.

Na festival sa tohto roku prihlásilo viac ako 1 250 filmov zo 68 krajín sveta. Dejiskom Fest Anče bola Nová synagóga a kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie. Festivalový program sa konal aj v Mestskom divadle Žilina či Bábkovom divadle.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Fest Anča #festival animovaného filmu