4.7.2022 07:41 | Správy

Počítače, tablety aj smartfóny čaká slabý rok a nepomôže ani Čína, naznačujú analytici

Zdroj: istock

5G mobily má čakať expanzia aj vďaka prirodzenej výmene zariadení.

  • Globálne dodávky počítačov, tabletov aj mobilov majú v tomto roku poklesnúť o 7,6 percenta.
  • Nemá sa dariť predovšetkým počítačom – mnohé regióny majú zaznamenať dvojciferné prepady.
  • 5G mobily si medziročne polepšia, ale nenaplnia očakávania.

Globálne dodávky počítačov by mali v tomto roku poklesnúť o 9,5 percenta. Uvádza to vo svojej najnovšej prognóze analytická spoločnosť Gartner. Dariť by sa však nemalo ani tabletom, kde sa prognózuje medziročný pokles za celý kalendárny rok 2022 o 9 percent a taktiež ani mobilným telefónom – pokles o vyše 7 percent.

Nielen konflikt na Ukrajine

Na odbyt zariadení totiž negatívne vplýva hneď viacero faktorov, ktoré ich budú brzdiť v mnohých regiónoch sveta. Niektoré sa objavili alebo zhoršili až v tomto roku a preto musia analytici opravovať svoje pôvodné prognózy.

Dôležitú rolu zohráva podľa analytikov najmä aktuálny konflikt na Ukrajine, resp. vysoká inflácia (aj v rámci EÚ) a pokračujúce problémy s dodávkami komponentov či zariadení – napríklad kvôli stále chýbajúcim čipom či pokračujúcim opatreniam proti šíreniu koronavírusu (najmä v Číne pravidelne zatvárajú fabriky).

fotogaléria
Ilustračná snímka Zdroj: istock

Analytici z Gartner pritom predpokladajú, že v rámci počítačového trhu bude klesať predovšetkým spotrebiteľský segment. Tu sa očakávajú poklesy až na úrovni cez 13 percent. Naopak biznis počítače by mali klesať menej – o 7,2 percenta. Dôvodom sú najmä pokračujúce výmeny zastaraných zariadení za nové, ktoré často už nie je možné ďalej odkladať.

Veľké prepady má pritom zaznamenať aj región EMEA (14 percent), opäť kvôli spotrebiteľským zariadeniam.

Globálny trh s mobilnými telefónmi medziročne poklesne o 7 percent, avšak smartfóny majú poklesnúť o 5,8 percenta. Negatívnu zásluhu na tom má mať najmä čínsky trh, resp. celý región označovaný ako „Veľká Čína“ (vrátane Hong Kongu či Taiwanu), kde majú dodávky poklesnúť až o 18,3 percenta.

Práve Veľká Čína je z pohľadu regiónov lídrom v rozmachu 5G smartfónov, no kvôli kolapsu trhu sa tu očakáva medziročný pokles dodávok 5G smartfónov o 2 percentá, kým za rok 2021 medziročne stúpol o 65 percent.

Dôvodom je najmä nulová tolerancia pri šírení Covid-19, čoho výsledkom sú často drastické lokálne lockdowny. Aj kvôli tomu mnohí spotrebitelia pozastavili nákup neesenciálnych položiek, medzi ktoré patria aj (nové) 5G smartfóny.

Z celosvetového pohľadu by mali dodávky 5G smartfónov dosiahnuť v tomto roku 710 mil. kusov. Čo predstavuje solídny medziročný nárast o 29 percent pri porovnaní s rokom 2021. Avšak analytici pôvodne prognózovali medziročný nárast až o 47 percent. To by malo znamenať stratu skoro 100 miliónov dodávok 5G mobilov v tomto roku.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: istock

Na druhej strane, záujem o 5G mobily by sa mal ešte zvýšiť v roku 2023. Malo by pritom ísť o prirodzený vývoj – používatelia, ktorých 4G telefóny sú už na sklonku alebo za životným cyklom, už pri ich výmene budú siahať prakticky vždy po 5G kompatibilných telefónoch. Kúpiť si nový telefón iba so 4G dnes už nemá veľkú logiku ani v našich končinách. Hoci siete novej generácie expandujú len pomaly. Avšak expandujú.

Celkový globálny odbyt zariadení ako sú počítače, tablety a mobilné telefóny by mal medziročne poklesnúť o 7,6 percenta.

Globálne kombinované dodávky zariadení za rok 2022 (prognóza):

Typ zariadenia 2021 dodávky 2021 rast (%) 2022 dodávky 2022 rast (%)
PC 342 11,0 310 -9,5
Tablety 156 -0,8 142 -9,0
Mobilné telefóny 1,567 5,0 1,456 -7,1
Celkovo 2,065 5,5 1,907 -7,6

Dodávky v mil. kusov, PC segment zahŕňa desktopy, notebooky, prémiové ultramobilné zariadenia aj Chromebooky. Tablety zahŕňajú zariadenia s Androidom aj iOS. Zdroj: Gartner