4.7.2022 07:30 | PR článok
PR článok

Vytvorte teplo domova pomocou peliet

Zdroj: AdobeStock, Shutterstock, OPOP

Kto býva v dome vie, akú veľkú časť rozpočtu zhltne vykurovanie. Aj pred aktuálnym nárastom cien predstavovali platby za plyn a elektrinu dve tretiny všetkých nákladov za bývanie. Jedným zo spoľahlivých spôsobov, ako ušetriť a pritom nezamrznúť, je zadováženie si kotla na tuhé palivo.

Je jasné, že predstava kúrenia uhlím alebo sekanie palivového dreva neláka každého. Existuje však jedno jednoduché riešenie, a tým je kotol na pelety. Tento typ kotla vytvára teplo spaľovaním peliet, teda malých pravidelných valčekov, ktoré vznikli lisovaním drevených pilín. Na rozdiel od dreva sú však už z výroby rovno pripravené do kotla. Nemusia schnúť, ľahko sa skladujú vo vreciach alebo voľne a jednoducho sa s nimi manipuluje.

Zvládne všetko sám

Hlavná výhoda peliet je v tom, že kotol doplnený horákom, elektronickou riadiacou jednotkou a zásobníkom si ich dokáže prikladať sám – automatickou prevádzkou. Predstavte si, že kotol urobí takmer všetku prácu za vás. Rozkúrenie a udržiavanie ohňa sa mení na automatický proces, ktorý kotol zvládne bez manuálneho zásahu. A keď treba, sám sa bezpečne uhasí. Namiesto ručného prikladania sú pelety plynulo dopravované zo zásobníka do horáku.

fotogaléria
Ilustračné foto Zdroj: AdobeStock, Shutterstock, OPOP

A práve veľkosť zásobníka (spolu s výkonom kotla) určuje, ako dlho ku kotlu nemusíte ísť a pritom v ňom vydrží horieť. Obvykle to je tri až päť dní. Vďaka svojej jednoduchej prevádzke môžu byť peletové kotly nainštalované aj do domácností, kde žijú starší ľudia alebo osoby s menšou fyzickou silou.

Mobil namiesto lopaty

Kotly na pelety s automatickou prevádzkou využívajú moderné technológie, ktoré umožňujú vzdialené ovládanie pomocou aplikácie. Po pripojení na internet môžu majitelia zapínať kotol odkiaľkoľvek len kliknutím na mobile alebo na počítači. Rovnako jednoducho sa dá regulovať teplota a časový rozvrh vykurovania. Po návrate z práce alebo z dovolenky je už dom vykúrený na požadovanú klímu, čo ocenia aj chatári a chalupári.

Užitočné doplnky po ruke

Ani údržba kotla vás nebude stáť veľa energie. Nutnosť vynášania popola klesá na minimum, pretože po peletách ho zostáva len malé množstvo. Takže len raz za mesiac treba vyčistiť horák kotla. V ponuke výrobcov nájdete príslušenstvo, ktoré výrazne zjednoduší aj túto prácu.

fotogaléria
Ilustračné foto Zdroj: AdobeStock, Shutterstock, OPOP

Úspora paliva, peňazí aj miesta

Na skladovanie peliet potrebujete suché miesto, kam sa uložia vo vreciach alebo voľne nasypané. Samotné kotly na peletky nemajú veľké nároky na priestor a výrobcovia ponúkajú rôzne rozmery aj usporiadanie. Napríklad kotly Biopel Mini od českého výrobcu OPOP sú k dispozícii v klasickom aj zúženom tvare, aby sa vošli aj do tých najmenších technických miestností.

Kotol kúri vďaka automatickému dávkovaniu paliva efektívnejšie, ako keď má prikladanie na starosti jeho majiteľ. Predsa len sa kotol nikde nezdrží, nezadíva na televíziu ani zbytočne nepreplní. Tým dochádza k zníženiu spotreby paliva. K tomu pripočítajme, že pelety majú veľkú výhrevnosť a kvalitný peletový kotol dokáže takmer všetku energiu využiť na vykurovanie.