Štiavnické tajchy sú hitom. V roku 2022 aj nočné prehliadky

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Štiavnické tajchy sú vodné nádrže, jazerá ležiace v okolí Banskej Štiavnice. Kedysi ich bolo asi 60, dnes sotva tretina. Najväčšie je Počúvadlianske jazero, možno poznáte aj Ottergrundské jazero. Dnes patria medzi vyhľadávané lokality – na prírodné kúpanie, člnkovanie, rybačku, v zime zasa na korčuľovanie. Nádherné a romantické sú prechádzky okolo nich.
A keď sa zotmie, štiavnické jazerá pôsobia ešte tajomnejšie a lákavejšie. Ak ich chcete lepšie spoznať, prejsť sa okolo nich a zažiť nevšedný zážitok – vyskúšajte nočné sprevádzanie po tajchoch. Ale pokojne aj denné, za svetla – rozhodne to stojí za to.
Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré sa oplatia vyskúšať.

 

Čo sú Štiavnické tajchy?

Štiavnické tajchy vybudovali pre potreby historických štiavnických baní. Nedostatok vody v centre pohoria museli banskí inžinieri riešiť vybudovaním dômyselného vodohospodárskeho systému, ktorý nemá v Európe obdobu. Jeho účelom bolo zachytávať zrážkovú vodu z horských svahov a zložitým systémom jarkov ju privádzať do vodných nádrží. Voda v jazerách sa potom odvádzala do baní a hút, kde poháňala rozličné banské stroje a zariadenia.

Z najznámejších spomeňme okrem dvoch vyššie uvedených Veľký vodárenský tajch a Klinger, ďalej Vindšachta a Richňava v Štiavnických Baniach a Kolpašský tajch v Banskom Studenci.

tajch Dolný Michalštôlniansky tajch

Dolný Michalštôlniansky tajch.

 

Sprevádzanie po tajchoch

Michal a Slavomír Červeňovci

Michal a Slavomír Červeňovci

Michal a Slavomír Červeňovci z Banskej Štiavnice organizujú už tretí rok sprevádzanie po tajchoch, častiach vodohospodárskej sústavy, čiže po zberných náhonných jarkoch, vodných štôlňach ap. Slavomír profesionálny fotograf a Michal je vyštudovaný vodohospodár, čiže ich skĺbenie zaručuje netradičný a jedinečný zážitok 🙂

Koncom roka 2019 založili združenie Štiavnický tajch, ktoré chce propagovať a zlepšiť stav významnej technickej pamiatky – Banskoštiavnickej vodohospodárskej sústavy.

Doteraz identifikovali už vyše 70 zberných a náhonných jarkov, tokov tajchov a aktuálne realizujú projekt na obnovu časti jarkov – technických pamiatok UNESCO.
Ich tripy po tajchoch sú čoraz obľúbenejšie, každý je iný, špecifický, pretože každá vodohospodárska sústava je jedinečná a odlišná. Počas výletu upozorňujú a opisujú zaujímavé miesta či objekty. Pridávajú aj udalosti, ktoré sa spájajú s daným miestom.

Tajchy sú najvýznamnejšou technickou pamiatkou u nás a ich tripy sú vhodné pre dospelých, aj pre deti, ktoré zvládnu 10 km. Tento rok prichystali 6 nočných letných sprevádzaní, ktoré majú svoje čaro a atmosféru. Aj takto bratia Červeňovci chcú vzbudiť záujem o tajchy, ochrániť a zachrániť tento skvost. Celkovo ponúkajú až 20 trás, ktoré nevedú len turistickými a náučnými chodníčkami, ale aj neznámymi a neprebádanými časťami Štiavnických vrchov.

štiavnické tajchy tripy

 

Nočné sprevádzania 2022

  • 8.7. Beliansky a Dolný Michalštôlniansky tajch
  • 9. 7. Vodárenské tajchy – Ottergrund – Klinger
  • 30. 7. Rozgrund – Bančiansky tajch
  • 13. 8. Komorovské tajchy
  • 27. 8. Veľká Windšachta – Bakomi
  • 28. 8. Halčiansky tajch

Nočné sprevádzanie sa začína okolo 20:00 a skupina sa vracia do mesta Banská Štiavnica pred polnocou. Bratia robia aj jesenné či jarné verzie, no tie je možné absolvovať len pred západom slnka.
Na nočnú prehliadku berú od 40 do 70 ľudí, pričom záujemcovia sa môžu vopred nahlásiť cez ich web BSTajchy.sk, alebo prísť priamo na miesto. O každom termíne vždy informujú aj na sociálnych sieťach.

štiavnické tajchy v noci

 

Prvý nočný trip k tajchom

Napríklad najbližší trip v piatok 8. júla sa pôjde na Beliansky a Dolný Michalštôlniansky tajch. Začne sa krásnou prechádzkou po lúkach za posledných slnečných lúčov, potom sa ide po rozľahlých stráňach. Určite bude stáť za to nočný výhľad na Banskú Štiavnicu z kalvárie.
K tomu rozprávanie o spomínaných technických pamiatkach.
Trasa nie je náročná, má asi 6 a pol kilometra. Vezmite si čelovku, tá je povinná, môžete si pribaliť aj deku. Vstupné sa nevyberá, ale kto chce, môže dobrovoľne prispieť desiatimi eurami.

 

Foto: bstajchy.sk


Zdielať

About Author

Komentáre sú uzavreté.