Tragédia v talianskych Alpách. Horúčavy spustili lavínu, ktorá masovo zabíjala

Veronika Salayová

V nedeľu sa v talianskych Alpách odohralo obrovské nešťastie. Vysoké teploty uvoľnili lavínu, ktorá zabila najmenej sedem ľudí, pričom mnohí sú stále nezvestní. Pri nešťastí zomrela aj jedna Češka.

Vlna horúčav zasiahla okrem iného aj talianske Alpy, kde došlo k tragédii. Vysoko nadpriemerné teploty spôsobili, že na vrchu Marmolada, najvyššej hore Dolomitov, sa odtrhol kus ľadovca, ktorý spustil masívnu lavínu.

Alpská záchranná služba prostredníctvom uviedla, že pri výstupe na vrchol sa na ľadovci Marmolada zrútil dôležitý úsek ľadu, známy aj ako serac. Lavína snehu a skál zasiahla turistov, ktorí liezli na úbočí Dolomitov, pohoria v severovýchodnom Taliansku.

K tomuto uvoľneniu zrejme došlo v dôsledku nadpriemerných teplôt. V sobotu bol práve na tomto mieste prekonaný teplotný rekord, kedy teplota vystúpila na +10,3 °C. 

Na vrchu sa nachádzalo viacero návštevníkov, ktorých lavína zasiahla. Na pomoc boli okamžite vyslané záchranárske a pátracie tímy. Tí dnes potvrdili 7 obetí a 10 zranených, z toho dvaja vážne, a okolo 16 ľudí je stále nezvestných.

„Vo včerajšom ľadovcovom zjazde na hore Marmolada v talianskych Alpách zomrela česká žena. Chýba viac Čechov,“ informuje Počasí.cz.

Podľa denníka Il Messagerro sa podarilo identifikovať 4 obete zo šiestich, pričom ide o troch talianov a jednu Češku. Medzi nezvestnými sú ďalší Česi, Nemci, Rumuni a Taliani. 

Počet obetí bude zrejme narastať

Pátranie zo strany personálu alpskej záchrannej a hasičskej jednotky bolo pozastavené z dôvodu možného ďalšieho zosuvu ľadovca. Pátranie počas noci pokračuje s dronmi hasičského zboru. 

Talianski záchranári predpokladajú, že počet obetí bude narastať a približovať sa k číslo 20. Nie je vylúčené, že obetí bude ešte viac.

„Je nepravdepodobné, že by niekto prežil. Čo sa týka presného počtu obetí, číslo nie je možné uviesť. Odhaduje sa na základe svedectiev tých, ktorí boli na mieste, ale nemožno vylúčiť, že tam bol niekto iný, koho prítomní nevideli,“ povedal záchranár Walter Cainelli z Trentino Alpine Rescue. 

To, že sa uvoľnila časť ľadovca, ktorá na vrchu hory bola stovky rokov, je mimoriadna udalosť. Anselmo Cagnati, jeden z najskúsenejších glaciológov a expertov na sneh v Benátsku, po tragédii uviedol, že ide o jednoznačný dôsledok klimatických zmien a predpokladá, že takého kolapsy budú v nadchádzajúcich rokoch častejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd