Presunúť na hlavný obsah

9 tipov od odborníka, ako sa zbaviť zadržiavania vody v tele: Vďaka nim sa budete cítiť vo svojom tele lepšie

Chudnutie a diéty

Naše telo je tvorené z 55-65% vodou. Je veľmi dôležitá pre správnu funkciu tela, pokiaľ jej je ale viac, môže spôsobovať nepríjemnosti.

Vyššia hmotnosť, nafúknuté bruško, nadmerné potenie alebo opúchanie končatín sú len niektorými efektmi nadmerného množstva vody v tele.  Ďalším môže byť aj vznik celulitídy.  Mám pre vás tipy, ako zabrániť zadržiavaniu vody v tele.

Čítajte: Potraviny, ktoré extrémne nafukujú brucho: Týmto sa pred obliekaním sa do plaviek vyhnite

Hlavnou príčinou nadmerného zadržiavania vody v tele býva solenie, nadmerná konzumácia potravín a nápojov obsahujúcich cukor, na vine môže byť užívanie antikoncepcie alebo prekyslenie organizmu.  Chybným riešením je obmedzenie príjmu vody a nasadenie diuretík – týmto si iba privodíte dehydratáciu organizmu a s ňou spojené zdravotné ťažkosti.

Opuchy po prebudení a ďalšie príznaky nadmerného zadržiavania vody v tele

Opuchy sa objavujú hlavne ráno, keď sa po prebudení pozriete do zrkadla.  Zistíte, že máte opuchnuté viečka a oči ako po náročnej noci, pritom ste šli spať bežne alebo dokonca skoro.  Potrápiť vás môžu opuchnuté prsty a nafúknuté brucho.  Pokiaľ sa tento jav opakuje častejšie, potom by ste mali spozornieť. Príčinou zadržiavania vody v tele je viacero, ale hlavnú úlohu vždy hrá strava a stravovací režim. U žien tiež zohráva úlohu množstvo zadržanej vody v závislosti od menštruačného cyklu.  Ďalším prejavom retenčných ťažkostí je celulitída a neschopnosť schudnúť alebo spaľovať tukové tkanivo.

Obvyklé príčiny nadmerného zadržiavania vody v tele

Jednou z príčin môže byť nadváha, zamestnanie, kde je vyžadované dlhodobé státie, porucha lymfatického systému, vysoký príjem sodíka, nadmerná konzumácia alkoholu alebo kávy.  Na vine môžu byť aj rôzne pečeňové, obličkové či srdcové poruchy.  U žien môže byť dôvodom retencie aj nevhodná antikoncepcia, presnejšie vyššie pomery hormónu estrogénu a znížená hladina proestrogénu (tiež v súvislosti na menštruačnom cykle).  K nadmernému zadržiavaniu vody v tele dochádza z dôvodov obmedzenej fyzickej aktivity, alebo príliš jednostranná a jednotvárna aktivita.  Problémy spôsobuje aj vysoký krvný tlak, cukrovka a užívanie niektorých liekov.
Najčastejšie je však na vine práve nesprávna životospráva, okrem uvedeného alkoholu a kávy ide o konzumáciu konzervovaných potravín a pod.

Opuchy sa spôsobujú obvykle z dôvodu vysokého množstva sodíka v organizme.  Sodík prijímame obvykle v jedle vo forme soli, z preventívnych dôvodov sa teda radšej vždy vyvarujte konzumácii príliš slaných jedál.  Veľké množstvo soli je obsiahnuté v rôznych konzervách, polotovaroch, instantných pokrmoch, v pochutinách všetkého druhu, či už ide o oriešky, chrumky, chipsy a podobne.
Ak sú takéto jedlá a pochutiny vo vašom jedálničku časté, potom ide o príčinu retencie.

Pozor si dávajte aj na príliš sladké jedlá.  Škrob a cukor zavodneniu organizmu taktiež pomáhajú, ak jete veľa sladkého, potom sa do krvi uvoľňuje veľké množstvo inzulínu, ten zodpovedá za spracovanie cukrov v tele.

Dôsledky odvodnenia a nastolenia správnej rovnováhy vody v tele

Po odvodnení organizmu by ste mali pomerne rýchlo schudnúť.  Prvotný úbytok býva 2 – 3 kilogramy, následne sa vám bude aj naďalej lepšie chudnúť, zmiznú opuchy aj nerovnomerné časti tela.

Prevencia zadržiavania vody v organizme

Dobrou prevenciou je pravidelné zaraďovanie diuretických potravín do jedálnička, strážte si tiež dostatočný príjem minerálov, ako je vápnik, horčík, draslík a vápnik.  Ich znížená hladina vedie k opuchom.  Prevenciou je aj príjem vitamínu B (celého komplexu) a dostatočný pitný režim.
Z preventívnych dôvodov v prvom rade upravte svoju životosprávu obmedzením príjmu soli, kofeínu a alkoholu.  Pomerne dôležitá je aj rôznorodosť pohybovej aktivity, najmä aeróbny pohyb, či už ide o rýchlu chôdzu, pravidelné cvičenie a podobne.  Pokiaľ stavy opuchov aj napriek dodržaniu všetkých týchto odporúčaní zotrvávajú, potom je jasné pristúpiť k lekárskej pomoci a rozborom krvi a moču, aby sa zistili prípadné zdravotné problémy.

Lymfatická masáž

Lymfatická masáž je typ masáže, ktorá sa z tela odplavuje toxické látky z oblasti kože, podkožia i svalov. Táto špeciálna metóda, vykonávaná za pomoci presných hmatov, má za úlohu obnoviť a zvýšiť obeh lymfy.  Zle fungujúci lymfatický systém môže byť spomalený, v tkanivách zostávajú zvyšky látkovej výmeny a tukové bunky zväčšujú svoj objem.  V dôsledku tohto sa potom vytvárajú tukové vankúšiky, pomarančová koža a opuchy.  Za pomoci cieleného tlaku je možné lymfu aktivovať a dosiahnuť tak odplavenie škodlivín z tela preč.  Lymfatickú masáž môže vykonávať iba na to vyškolený profesionál.
Okrem odvodnenia a vyplavenia toxínov z tela má lymfatická masáž mnohé ďalšie pozitívne prínosy - regeneruje pleť, uvoľňuje napätie, odstraňuje únavu. Je účinná pri opuchoch horných i dolných končatín, po úrazoch aj po plastických operáciách. Lymfatická masáž pomáha rýchlejšej regenerácii po psychickej únave a námahe, turistike i športe. Odporúča sa na zrýchlenie metabolických procesov, slúži na detoxikáciu tela a pomáha účinne bojovať s celulitídou.
Lymfatická masáž nie je vhodná pre osoby trpiace nejakou srdcovou chybou, pre osoby s vysokým krvným tlakom a neodporúča sa ani v počiatočných týždňoch tehotenstva.  Lymfatickú masáž nesmú absolvovať ani ľudia s hyperfunkciou štítnej žľazy.
Už po prvých lymfatických masážach pocítite značnú úľavu.

Mohlo by vás zaujímať: Dajte si pozor na najväčšieho nepriateľa chudnutia: Ani zďaleka však nejde o jedlo

9 súhrnných tipov, ako sa zbaviť zavodnenia

1. Pozor na sladké (cukor)

Prehnaná a pravidelná konzumácia jednoduchého cukru spôsobuje kolísanie hladiny glukózy v krvi.  To môže zapríčiniť zvýšenie podielu vody v tele.  Preferujte v strave komplexné (zložené) sacharidy, teda celozrnné pečivo, ryžu, cestoviny, pohánku, bulgur či celozrnné obilné vločky.  Jednoduchý cukor a rôzne ďalšie sladkosti zaraďte do svojho jedálnička naozaj len výnimočne.

 2. Vyhýbajte sa nadmernej konzumácii soli a sodíka

Soľ totiž spôsobuje zadržiavanie vody v tele.  Skúste obmedziť solenie pri varení a soľ nahradiť iným, ideálne jednodruhovým korením, rôznymi bylinkami či napríklad zelenými vňaťami.  Dobré je aj použitie citrónovej alebo limetkovej šťavy alebo ak ste milovníkmi pikantných jedál, chilli je tiež skvelou voľbou.
Pozor si tiež dávajte na potraviny s vysokým obsahom sodíka: polotovary, údeniny, sójová omáčka, jedlá soľ, potraviny v slaných nálevoch a pochutiny typu chipsy alebo slané oriešky.  A taktiež na minerálne vody, ktoré obsahujú vysoké množstvo sodíka.

3. Nezabúdajte na dostatočný prísun draslíka v strave

Nedostatok draslíka v tele spôsobuje zadržiavanie vody a sodíka v tele a potom opuchy.  Do svojho jedálnička zaraďte potraviny bohaté na draslík – banány, strukoviny, marhule, sušené ovocie (neprisladzované), paradajky, špenát, sušené huby, zemiaky, ďatle, avokádo a mak.

4. Dodržujte dostatočný pitný režim

Pokiaľ budete piť málo, donútite svoje telo tvoriť si zásoby vody a tým pádom budete vodu zadržiavať.  Hoci sa vám to môže zdať divné a povedali by ste si, že čím viac vody vypijete, tak tým viac ju zadržíte, ale opak je pravdou.  Pokiaľ bude mať tvoje telo dostatok tekutín, nebude mať dôvod zavodňovať organizmus prebytočnou vodou.

5. Prirodzene sa hýbte

Pohyb a zdravý životný štýl idú ruka v ruke.  Chcete sa cítiť skvele vo svojom tele?  Začnite cvičiť 3-5krát týždenne ak tomu sa snažte hýbať, kedykoľvek to len pôjde.  Krokovanie je super spôsob, ako sa udržať v kondícii, podporiť dobré trávenie a bojovať proti zadržiavaniu vody v tele.

  • Choďte všade pešo.
  • Nákupy neobjednávajte, ale dôjdite si pre ne.
  • Počas pauzy v práci si zájdite na krátku prechádzku (napríklad na obed).
  • Dajte si upomienky do telefónu či na hodinky, aby ste sa každú hodinu na chvíľu prešli.
  • Vystúpte o zastávku skôr z MHD.
  • Jazdite do práce na bicykli.
  • Choďte s radosťou venčiť psa alebo s deťmi na ihrisko.
  • Aj upratovanie spaľuje kalórie.
  • Taká práca na záhrade je poriadna makačka. 

6. Dajte si do poriadku hormóny

Zadržiavanie prebytočnej vody v tele môžu mať na svedomí aj hormóny.  Na mysli mám napríklad užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo napríklad ženy majú s týmito problémami v období PMS a menštruácii alebo v tehotenstve a memopauze.  Je to úplne prirodzené, ale správnou životosprávou môžete dôsledky minimalizovať.

Neprehliadnite: Schudnite do plaviek rýchlo: Zakážte si cukor, dodržiavajte nasledovné rady a s výsledkom budete spokojné

7. Udržujte si zdravú váhu

Ľudia s kilami navyše alebo sa s nesprávnym životným štýlom majú vyššie tendencie zadržiavať nadbytočnú vodu v tele.  Udržujte si preto zdravú váhu a snažte sa telu dodávať všetky potrebné živiny, aby mu nič nechýbalo.  Uvidíte, že sa budete cítiť skvele.

8. Pravidelne do jedálnička zaraďte prírodné diuretiká

Diuretiká spôsobujú zvýšené vylučovanie vody (odvodňujú). Využiť preto môžete prírodné zdroje potravín.  Medzi prírodné diuretiká patria napríklad uhorka, melóny, jablká, šalotka, mrkva, zeler, špargľa a petržlen.

9. Využite silu byliniek

Niektoré bylinky majú aj skvelé odvodňovacie schopnosti.  Vo vašom režime by teda nemal chýbať čaj z brezových listov, skorocelu, žihľavy alebo napríklad prasličky.