Tri tipy na DIY záhradný nábytok a dekorácie

4. júla 2022

Chceli by ste nejako oživiť svoj záhradný priestor či terasu, ale radi by ste pridali ,,ruku k dielu”? Poďte sa pozrieť, ako môžete svojmu vonkajšiemu priestoru dodať šmrnc vlastnoručne vyrobenými kúskami.

Všetky nasledujúce projekty sú celkom jednoduché a zvládne ich takmer každý, kto niekedy držal v ruke skrutkovač alebo ihlu a niť. Tak si vyberte ten svoj a pustite sa do práce!

Nápad č. 1: Záhradná pohovka z paliet

Paletový nábytok je opäť v kurze. Aby nie, keď cena dreva a tým pádom aj výrobkov z neho neustále rastie. Výhodou použitých europaliet je, že sú lacné a navyše aj šetrné k životnému prostrediu. S trochou kreativity a manuálnej zručnosti si z nich môžete vytvoriť originálny a pevný nábytok. Ako na to? Palety je potrebné najskôr obrúsiť, ošetriť moridlom alebo lakom, prípadne natrieť farbou na drevo v požadovanom odtieni.

Výhodou použitých europaliet je, že sú lacné a navyše aj šetrné k životnému prostrediu. Foto: Möbelix.

Následne si z paliet zostavte tvar, aký vám vyhovuje a všetky diely pevne spojte pomocou skrutkovača dlhými skrutkami. Pohovku zostavte napríklad tak, že sedadlá urobíte vždy z dvoch alebo troch paliet, podľa toho, ako chcete mať sedačku vysokú a na opierky použijete jednu paletu.

Podrúčky prípadne vytvoríte z jednej polovice palety, ktorú priskrutkujete na sedadlo, alebo z jednej celej, ktorú pristavíte z boku a priskrutkujete zo strany sedadla. Nakoniec, aby bola vaša skvelá záhradná pohovka pohodlná, použite na zútulnenie špeciálne sedáky na palety a dekoračné vankúše.

Nápad č. 2: Závesné kreslo

Na výrobu závesného kresla budete potrebovať len kúsok látky, napríklad starý plátený záves a pevný jutový alebo sisalový povraz. Foto: Möbelix.

Vyzerá šik a navyše poskytuje miesto na dokonalý relax. V ponuke nájdete celý rad závesných kresiel v rôznych cenových reláciách, ale pokiaľ máte chuť, môžete si také ušiť sami.

Budete potrebovať len kúsok látky, napríklad starý plátený záves a pevný jutový alebo sisalový povraz. Z látky ušijete podľa návodu textilný diel s tunelmi, ktorými následne prevlečiete povraz a kreslo zavesíte. Aké jednoduché!

Nápad č. 3: Rozkvitnuté lampióny

Posuňte trendy pletené bambusové, ratanové alebo dreven lampáše na novú úroveň. Foto: Möbelix.

Aktuálne trendy pletené bambusové, ratanové alebo drevené lampáše môžete posunúť na novú úroveň, keď ich ozdobíte umelými alebo živými kvetmi. Záleží, či ich chystáte pre špeciálnu príležitosť, alebo sa z nich chcete tešiť každý deň. Inšpirujte sa napríklad týmto návodom.

V prípade, že vás čaká najkrajší deň v roku a chceli by ste si ho vyzdobiť, inšpirujte sa vlastnoručne vyrobenými svadobnými dekoráciami.


Text a foto: Möbelix

1/1
Zavrieť reklamu