Suchoba, Kováčik, Imrecze a iní korupčníci: štát od nich inkasuje milióny (prehľad)
4.7.2022 00:00

Suchoba, Kováčik, Imrecze a iní korupčníci: štát od nich inkasuje milióny (prehľad)

Uložiť článok
Peňažné tresty, prepadnuté majetky aj odovzdané peniaze. Do štátnej pokladnice postupne pribúdajú pomerne vysoké sumy, ktoré dobrovoľne alebo pod hrozbou trestu zaplatili aktéri najsledovanejších káuz.

Zatiaľ je to suma prevyšujúca tri milióny eur, ktorá skončila v rukách štátu. Pritiekla tam z veľkých káuz, v ktorých figurujú bývalí vysokopostavení dôstojníci bezpečnostných zložiek, úradníci, podnikatelia a postavy z justičného prostredia.

V týchto exponovaných prípadoch už padli desiatky právoplatných rozsudkov. Mnohé z nich práve preto, že obvinení sa priznali a spolupracovali s políciou. Viacerí vydali nemalú hotovosť, napríklad už nežijúci exsiskár František Böhm rovného pol milióna eur, expolicajt Norbert Paksi 420-tisíc eur. Ďalší zas dostali vysoké peňazné tresty, najviac exsudca Pavol Polka a exúradník Martin Fleischer po 150-tisíc eur. Okrem toho štat zinkasuje vysoké sumy zo zhodnotenia prepadnutých majetkov.

Aktuality.sk nedávno pripravili veľký prehľad najsledovanejších káuz, odsúdených a aj trestov, ktoré dostali. Tentoraz prinášame podrobnosti o peniazoch, ktoré sa doteraz podarilo vrátiť späť do slovenského rozpočtu.

Piati už prišli o všetko

4fotky v galérii Kauzy vs. peniaze Zdroj: Aktuality.sk

Kauzy Božie mlyny a Očistec už viedli k vymeraniu najprísnejších majetkových trestov, ktoré si vypočuli hneď piati aktéri týchto prípadov. Ide o expolicajtov, ktorí boli súčasťou zločineckých skupín, brali úplatky a vynášali informácie z úradu. V rámci dohody s prokurátorom súhlasili aj s prepadnutím svojho majetku.

V kauze Božie mlyny takýto trest postihol Norberta Paksiho, exfunkcionára z úradu zvláštnych policajných činností, ktorý vedel, kedy koho polícia odpočúva, a za vyzrádzanie citlivých informácií si nechával pravidelne platiť aj od mafie. Vyšetrovaním sa podarilo preukázať úplatky v hodnote 380-tisíc eur. Paksi si už odpykáva päťročný trest, polícii odovzdal 300-tisíc v hotovosti a zlaté mince v hodnote viac ako 120-tisíc eur.

Štát teraz pracuje na speňažovaní jeho majetku, pričom aktuálna hodnota presiahla milión eur. Dom so zariadením, auto, motorka, byt v Bratislave či apartmán v Chorvátsku, pozemky, ale aj nemalé úspory na účtoch – to všetko môže prepadnúť v prospech štátu, avšak najprv sa musí konkurzný správca vyrovnať s tým, aká časť majetku patrí Paksiho manželke. Tej sa trest netýka.

Všetky majetky prepadli aj štyrom expolicajtom z Národnej kriminálnej agentúry, ktorí podľa vyšetrovateľov pracovali pre Norberta Bödöra, sledovali politikov, vynášali informácie, lustrovali a ovplyvňovali vyšetrovania rôznych prípadov. Odsúdili ich v známej kauze Očistec. Na majetok odsúdeného Pavla Vorobjova súd vyhlásil konkurz len pred niekoľkými dňami. Expolicajt vlastní napríklad rodinný dom pri Nitre. Rovnako dopadli aj expolicajti Vladimír Bisták, Ivan Bobocký a Milan Žáčik. Hodnoty ich celoživotných úspor budú známe po tom, čo konkurzní správcovia urobia súpis majetkov a vyrovnajú sa s prípadnými dlhmi v bankách alebo s manželkami.

V kauze je podaná obžaloba na ešte väčšiu skupinu bývalých policajných dôstojníkov, ktorí svoj podiel na prípadoch odmietajú. Aj im hrozia vysoké, nielen majetkové tresty a prepadnutie majetku. Ten im prokuratúra zaistila.

Zaplatené tresty

4fotky v galérii Kauzy vs. peniaze Zdroj: Aktuality.sk

Či už na základe dohody, alebo usvedčením pred súdom, poznáme aj celú sériu odsudzujúcich rozsudkov vo veľkých kauzách. Keďže nejeden prípad súvisel s korupciou, viacerí odsúdení opustili súdnu sieň aj s výmerom finančného trestu.

Z aktuálne známych prípadov sa zatiaľ najvyššia suma takého trestu vyšplhala na hodnotu 150-tisíc eur. Bývalý sudca Pavol Polka, ktorý je odsúdený v kauze Plevel, túto sumu spláca postupne. V poslednej dobe však prekvapil a od štátu žiada odškodné za pobyt vo väzbe vo výške viac ako 100-tisíc eur, informoval Denník N.

Martin Fleischer, odsúdený v kauze Očistec, má so zaplatením 150-tisíc eur značné problémy. Pred časom sa prihlásil u sudcu, že trest nedokáže splatiť a radšej si vo väzení odsedí náhradný trest. Po prevalí jeho kauzy prišiel o zamestnanie, dnes pracuje ako školník a byt predať nechce. Sudca mu nechal čas na rozmyslenie a na júl naplánoval verejné zasadnutie, kde rozhodne o ďalšom postupe. Dovtedy sa má odsúdený rozhodnúť, ako chce postupovať. O niečo nižší 100-tisícový peňažný trest dostal bývalý šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, ktorý si zároveň odpykáva osemročné väzenie. Kováčik ešte peniaze neuhradil – zatiaľ nie je hotový ani písomný rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý mu trest vymeral.

Ostatné známe postavy z medializovaných prípadov už peňažné tresty zaplatili. Zoroslav Kollár sa priznal k úplatku pre Slovenskú informačnú službu a po dohode o vine a treste obratom uhradil 70-tisíc eur. Krátko po rozhodnutí súdu novinárom avizoval, že prostriedky na to má.

Naopak, bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová na súde priznala, že so zaplatením svojho 50-tisícového trestu má problém. Také vysoké úspory vraj nemá, ale napokon prisľúbila, že peniaze zoženie. K vyplatenie spomínanej sumy v tomto pomerne čerstvom prípade zatiaľ nedošlo.

Svoje povinnosti voči štátu, prameniace z finančných trestov, vyplatila už celá skupina korupčníkov. František Tóth alias Veľký Fero z kauzy Plevel prispel do štátnej pokladnice 100-tisíc eur, bývalý úradník finančnej správy Daniel Čech zaplatil 30-tisíc, bývalý šéf policajnej inšpekcie Adrián Szabó 25-tisíc eur. Prišlo aj na Mariana Kočnera, ktorý v kauze Zmenky okrem trestu 19-ročného pobytu za mrežami musel zaplatiť 10-tisíc eur.

Ak by sme mali urobiť celkový sumár, vybraní odsúdení v známych prípadoch doposiaľ zaplatili Slovenskej republike na finančných trestoch 650-tisíc eur. To hovoríme o dvadsiatich odsúdených, mnohým ďalším podobné odsúdenie hrozí v neskončených častiach veľkých káuz.

Dobrovoľné milióny

4fotky v galérii Kauzy vs. peniaze Zdroj: Aktuality.sk

Významnou súčasťou aktuálnych trestných káuz sú spolupracujúci obvinení. Viacerí z nich dobrovoľne vydali do konania hotovosť, ktorá pochádzala z trestnej činnosti. Najviac prispel do štátnej pokladne dnes už nebohý František Böhm. Bývalého siskára a podnikateľa s pohonnými hmotami zadržali a obvinili v kauze Božie mlyny. Priznal sa, že na výplatnej páske mal niekoľko policajných funkcionárov, ktorým platil, aby mu vynášali informácie a hlásili prípadne odpočúvanie. Böhm vydal polícii pol milióna eur, o ktorých povedal, že ich získal podvodne. Začiatkom minulého roka si siahol na život, súd po jeho smrti rozhodol o takzvanom zhabaní vecí a 500-tisíc eur prepadlo v prospech štátu.

V kauze Očistec vydali exfunkcionári Ľudovít Makó a Bernard Slobodník viac ako 200-tisíc eur. Podobne konali aj spolupracujúci obvinení v prípade Mýtnik – IT podnikateľ Michal Suchoba odovzdal 400-tisíc eur a bývalý riaditeľ finančnej správy zhruba 300-tisíc eur. Obvinený bývalý úradník Marek Kodada z korupčnej kauzy Dobytkár vydal 400-tisíc eur, ktoré si „našetril“ na úplatkoch.

Medzičasom odsúdený expolicajt Norbert Paksi, mal nelegálne zárobky schované aj u spomínaného Böhma. Polícia ich zaistila a Paksi sa priznal, že 300-tisíc eur a zlaté mince v hodnote ďalších 120-tisíc eur pochádzajú z trestnej činnosti. Peniaze vydal aj Bödörov kamarát a muž známy z tzv. mafiánskych zoznamov Tomáš Rajecký, pričom odovzdal 90-tisíc eur. Rajecký je jedným z kľúčových svedkov v prípade Súmrak, kde obvinili expremiéra Roberta Fica a exministra Roberta Kaliňáka. Desať spolupracujúcich obvinených v ostro sledovaných kauzách dobrovoľne odovzdalo viac ako 2,5 milióna eur.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Bödörovo komando, Kauzy
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.