Týždeň očami Pavla Urbana: Medvede nevyhnali Budaja z vlády. Matovič sa to snaží so Sulíkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ján Budaj
Minister životného prostredia Ján Budaj. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel
Tento článok pre vás načítala AI.

Bývalý kotlebovec Jozef Šimko dosiahol veľké víťazstvo. Jeho návrh novely zákona o verejnom obstarávaní prešiel aj za pomoci vládnuceho hnutia OĽaNO, aj keď sa koalícia dohodla na niečom inom. “Čo je dôležitejšie? Pomôcť ľuďom, samosprávam alebo rešpektovať tú pokakanú koaličnú zmluvu,“ opýtal sa po hlasovaní predkladateľ.

Premiér Eduard Heger označuje prípadnú požiadavku SaS na odchod Igora Matoviča z vlády za porušenie koaličnej zmluvy. Je si však vedomý, že v prípade koaličnej dohody by si mal poriadok predovšetkým urobiť vo vlastnej strane, ale na to síl pravdepodobne nemá. Tak radšej zaútočí na niekoho iného.

A čo medvede? Ich útok zatiaľ minister Ján Budaj prežil:

Koalícia vlastne už neexistuje

V koalícii hlasuje každý, ako chce. Raz ministrovi financií a šéfovi OĽaNO pomôžu kotlebovci a o niekoľko dní neskôr jeho poslanci pomôžu exkotlebovcovi. O Sme rodina ani nebudem hovoriť, kollárovci akoby v koalícii už dávno neboli.

Vidno, že obchody fungujú a prečo sa trápiť s nejakou koaličnou zmluvou. Na tú Kollárova „rodina“ už dávno zabudla a v poslednom období aj financminister s jeho ľuďmi. Sám vie, že ešte dva roky súčasného fungovania je takmer nemožné a preto by bol asi najradšej, keby niekto iný rozbil koalíciu a nie on. Najlepšie Richard Sulík, ktorý podľa Matoviča robí všetko preto, aby koalícia zanikla.

Nechajme však hlasovanie, veď od toho ubehol už viac ako týždeň, ale aj to vykresľuje situáciu v koalícii, ktorá sa môže vyhrotiť už na budúci týždeň. SaS má republikovú radu, na ktorej bude rokovať, ako ďalej vo vládnej koalícii. Počas uplynulého týždňa sa táto téma nejak dala do úzadia, ale nebezpečenstvo stále existuje.

Osobne si myslím, že sa nič významné nestane, lebo aj v SaS sú si vedomí, že tromfy má v rukách Matovič. Nie tým, že ohúril svojou činnosťou, ale neustálym pripomínaním, že Sulík už v minulosti vládu povalil. Toto si občania dobre zapamätajú a nie nejaké hlasovanie o pre nich bezvýznamnom zákone.

Heger je zúfalý

Verím, že premiérovi Hegerovi nie je ľahko. Je si vedomý toho, čo robí minister financií, ale s tým nič nezmôže. Je to jeho šéf a musí ho trpieť takého, aký je.

Radšej sa preto obuje do Sulíka. Najlepšie to vystihol priamo Matovič po rokovaní  Borisa Kollára, Sulíka a Hegera. „Mne zatiaľ nepovedal, že nemám útočiť. Aj mne sa niekedy stane, že sľúbim za niekoho niečo, čo nemám potom v moci, takže uvidím, jak to Edo vybaví,“ uviedol líder OľaNO. To asi najlepšie vystihuje, aký dosah má Heger na Matoviča. Žiadny.

Premiér síce pripúšťa, že niektoré hlasovania poslancov jeho strany, nehovorme o Sme rodina, sú porušením koaličnej dohody, ale čo s tým? Možno sa drží slov poslanca Šimka z úvodu textu.

O tom, čo mieni robiť v prípade pre neho možných neakceptovateľných požiadaviek SaS, nepovedal. Štátnicky uviedol, že nie je správny čas, aby to komentoval, ale sa to pokúsi vyhladiť osobnými rozhovormi a nie cez médiá. Neviem s kým chce hovoriť? Matovič už sám povedal, že na neho dosah nemá.

Medvede nevyhnali Budaja z vlády

Pre týždňom som uviedol, že sa zmienim aj o naozajstných medveďoch v parlamente. O tom však viac v podcaste.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris KollárEduard HegerIgor MatovičJán BudajJozef ŠimkoRichard Sulík
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a SolidaritaSme rodina