Pád ľadovca v Alpách má už najmenej sedem obetí, jedna je z Česka a ďalší sú nezvestní (video+foto)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Marmolada, ľadovec, Taliansko, Dolomity
Vrtuľník pátra po ľuďoch, ktorých strhla lavína po kolapse ľadovca. Foto: SITA/AP
  • aktualizované 4. júla 20:25

Najmenej sedem ľudských životov si vyžiadal kolaps ľadovca na hore Marmolada v talianskych Alpách. Ďalších osem ľudí utrpelo zranenia, keď ich strhla lavína, ktorú vyvolalo zrútenie ľadovca.

Pokračuje tiež pátranie po nezvestných osobách, ktorých je podľa miestnych predstaviteľov 13. Nezvestní by mali byť 10 Taliani a traja Česi. Pátracie úsilie však komplikovali búrky.

Identifikácia mŕtvych je náročná

Klzisko v horskom meste Canazei slúži ako provizórna márnica pre identifikáciu mŕtvych, čo je podľa agentúry AP náročné aj preto, že záchranári našli v niektorých prípadoch len časti tiel rozhádzané po okolí. Dosiaľ na klzisku identifikovali najmenej štyroch mŕtvych.

Traja boli podľa RAI Taliani a jeden mŕtvy je z Česka. Podľa správ médií sú medzi nezvestnými Taliani, traja Rumuni, jeden občan Francúzska, jeden Rakúšan a štyria Česi.

Pacienti sú veľmi vážne zranení

Na parkovisku pod horou zostali podľa AP štyri automobily, ktorých pasažierov sa nepodarilo vypátrať. Dve autá majú české poznávacie značky, jedno vozidlo je z Nemecka a posledné z Maďarska.

Podľa prokurátora v Trente Sandra Raimondiho sú dvaja zranení Nemci. Prezident regiónu Benátsko Luca Zaia uviedol, že jeden z Nemcov je 65-ročný muž. Pacienti sú však tak vážne zranení, že doteraz nebola identifikácia možná. Hospitalizovaní utrpeli zranenia hrudníka a lebky, povedal Zaia.

Marmolada, ľadovec, Taliansko, Dolomity
Odtrhnutý ľadovec na hore Marmolada v talianskych Dolomitoch. Foto: Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico/AP

Príčina zatiaľ nie známa

Príčina kolapsu ľadovca, ktorý bol podľa odhadov 200 metrov široký, 80 metrov dlhý, 60 metrov hlboký a po odtrhnutí sa rútil dolu svahom rýchlosťou približne 300 kilometrov za hodinu, zatiaľ nie je známa. Ako pravdepodobný faktor sa však uvádzala vlna horúčav, ktorá už v máji zachvátila Taliansko a priniesla so sebou na začiatok leta mimoriadne vysoké teploty aj vo zvyčajne chladnejších Alpách.

Ľadovec na hore Marmolada je najväčší v Dolomitoch na severovýchode Talianska. Ľudia na ňom v zime lyžujú. Ľadovec sa však v ostatných desaťročiach rýchlo topí a veľká časť jeho objemu sa už stratila. Odborníci z talianskeho štátneho výskumného centra pred niekoľkými rokmi odhadli, že ľadovec o 25 až 30 rokov už nebude existovať.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať