• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Toto je dôvod, prečo je zabúdanie pozitívne pre mozog

  • 19:35 03.07.2022
  • Dublin
Toto je dôvod, prečo je zabúdanie pozitívne pre mozog

Podľa vedcov nám zabúdanie v skutočnosti môže pomáhať.

Aj keď časom si už na mnohé spomienky nepamätáme, nemusí to byť dôvod pre žiaľ. Zabúdanie je v skutočnosti aktívnou formou učenia, ktorá pomáha nášmu mozgu získať prístup k dôležitejším informáciám.

Podľa vedcov z Trinity College Dublin a University of Toronto zabudnuté spomienky v skutočnosti nie sú nenávratne preč, len sa stali neprístupnými. K týmto záverom dospeli v štúdii publikovanej v akademickom žurnále Nature Reviews Neuroscience.

V štúdii vysvetlili, že spomienky sú trvalo uložené v súboroch neurónov, pričom náš mozog rozhoduje, ku ktorým z nich si ponecháme prístup a ktoré nepodstatné spomienky sú uzamknuté. Tieto voľby sú podľa nich založené na spätnej väzbe z nášho prostredia, čo nám teoreticky umožňuje flexibilne sa prispôsobovať zmenám a v dôsledku toho sa lepšie rozhodovať.

Tieto zistenia by mohli viesť k novým spôsobom pochopenia a liečby straty pamäte spojenej s ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba. Štúdiu vykonali neurovedci Tomás Ryan z Trinity College Dublin a Paul Frankland z University of Toronto. Ako vysvetlil Ryan:

„Spomienky sú uložené v súboroch neurónov nazývaných „engramové bunky“ a úspešné vyvolanie týchto spomienok zahŕňa opätovnú aktiváciu týchto súborov. Logickým rozšírením je, že k zabudnutiu dochádza, keď engramové bunky nemožno reaktivovať. Samotné spomienky sú stále tam, ale ak nie je možné aktivovať konkrétne súbory, nemožno ich vyvolať. Je to, ako keby boli spomienky uložené v trezore, ale nepamätáte si kód na jeho odomknutie.“

Zabudnutie nastane, keď sa bunky prepnú z prístupného do neprístupného stavu a dochádza k uzamknutiu spomienok. „Pretože miera zabúdania je ovplyvnená podmienkami prostredia, navrhujeme, že zabúdanie je vlastne forma učenia, ktorá mení dostupnosť pamäte v súlade s prostredím a tým, ako je predvídateľná,“ pokračoval Ryan.

Frankland súhlasil a dodal: "Existuje viacero spôsobov, ako náš mozog zabúda, ale všetky konajú tak, aby bol engram - fyzické stelesnenie pamäte - ťažšie dostupný."

Zistenia by mohli viesť k novým liečebným postupom pre patologické zabúdanie. „Dôležité je, že veríme, že toto „prirodzené zabúdanie“ je za určitých okolností reverzibilné,“ dodali vedci s tým, že s ďalším výskumom by sa v budúcnosti zabúdanie vplyvom Alzheimerovej choroby mohlo dať zvrátiť.

Zdroj: Info.sk, TM, tcd.ie, nature.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.