Dobré noviny
Vysokoškolák z Nových Zámkov sa stal bačom na salaši: Človek maká bez prestávky 18 hodín denne
Simona Gálová
Simona Gálová

Vysokoškolák z Nových Zámkov sa stal bačom na salaši: Človek maká bez prestávky 18 hodín denne

Martin Makai
Martin Makai — Foto: Martin Makai

Martina najviac prekvapilo, aký dlhý je deň na salaši. Hlavný bača vstáva ráno o 3:30.

Martin je typický mestský typ. Jeho rodičia žili na sídlisku, aj starých rodičov mal v meste. Možno preto ho lákalo okúsiť iný životný štýl. Na myšlienku stať sa skutočným bačom na salaši prišiel v rámci účasti v rozvojovom programe Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu, kde je jednou z podmienok aj absolvovanie rezidenčného pobytu v neznámom prostredí. „Jaaaj, takých ako ty som tu už ja za tie roky videl,“ posmešne zareagoval postarší bača zo salaša pod Veľkou Fatrou, keď mu Martin zaklopal na dvere a predstavil svoj plán.

Martin Makai.

Päťdňový bača

Martin bol však odhodlaný. Ani 350 ovečiek, predstava náročnej práce či bačova nedôverčivosť ho neodradili. A tak sa začalo nezabudnuteľné dobrodružstvo. Originálna myšlienka skrsla Martinovi v hlave počas túry po hrebeňovke Veľkej Fatry. V daždi zazrel obďaleč jedného baču pásť ovečky.

„Predstava odísť z civilizácie na pár dní, psychicky zrelaxovať a zároveň sa venovať tak krásnemu remeslu ma úplne uchvátila,“ spomína Martin. „Navyše, je škoda, že na Slovensku táto tradícia postupne vymiera. Mladí sa jej nevenujú a starí, bohužiaľ, odchádzajú. Preto som si povedal, že mám ideálny čas a príležitosť okúsiť, o čom bačovanie je,“ dodáva.

Martin Makai
Martin Makai

Priateľkin starý otec poznal baču zo Salaša pod Veľkou Fatrou. A tak sa Martin rozhodol ísť skúsiť šťastie tam. „Jaaaj, takých ako ty som tu už ja za tie roky videl,“ posmešne zareagoval šesťdesiatročný bača, keď mu Martin zaklopal na dvere a predstavil svoj plán. „Bral ma ako nejakého mestského povaľača, ktorý si na jeho statku chce urobiť pár selfíčiek,“ vraví. Opak bol pravdou. Martin úprimne túžil priučiť sa remeslu a aspoň na chvíľu odbremeniť ľudí, ktorí na salaši pracujú.

O pár dní na to sa už chystal na svoje dobrodružstvo. Zabalil si vankúš, spacák, varič, ešus, monterky, veľké bagandže a široký klobúk, ktorý je vraj základnou ochranou proti páliacemu slnku. Vypol notifikácie na mobile a išiel bačovať.

Bača - atypický workoholik

Martina najviac prekvapilo, aký dlhý je deň na salaši. Hlavný bača vstáva už ráno o 3:30, zakúri, chystá stroje na dojenie a začína sa prvá šichta.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?