Na Muránskej planine postavia novú turistickú útulňu Sláviček, hotová by mala byť do štyroch mesiacov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turistická útulňa Sláviček
Takto má vyzerať turistická útulňa Sláviček na Muránskej planine. Foto: www.facebook.com

Na Muránskej planine sa v júli začne s výstavbou turistickej útulne, pôjde na ňu viac ako 44-tisíc eur. Hotová by mala byť do približne štyroch mesiacov.

Útulňa s kapacitou šesť lôžok bude turistom poskytovať bezplatné a bezpečné útočisko v prírodnej rezervácii Tŕstie. Jej dizajn vzišiel z architektonickej súťaže, ktorú zorganizovalo občianske združenie KST Hikemates.

Informoval o tom spoluautor projektu Patrik Pajta z najväčšieho turistického klubu na Slovensku Hikemates.

Nová generácia útulní

Výstavba projektu je členená do jednotlivých fáz. „V júli sa začne s výkopovými prácami, nasledovať bude príprava základov, ich murovanie a na záver montáž drevenej konštrukcie útulne. Ukončenie výstavby a otvorenie turistickej útulne pre verejnosť je naplánované na prelom septembra a októbra,“ priblížil Pajta.

Turistická útulňa Sláviček bude postavená v lokalite Muránskej planiny, v blízkosti chaty Tŕstie. Útulňa bude dostupná po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly, leží tiež v blízkosti červenej magistrály – Cesty Márie Széchy.

Organizátori projektu chcú aj týmto spôsobom podporiť rozvoj domáceho cestovného ruchu, ako aj zodpovedný vzťah ľudí k prírode.

,,Slovensko má čo ponúknuť domácim aj zahraničným turistom, rozhodli sme sa preto priniesť do slovenských hôr novú generáciu útulní s kvalitnou architektúrou a čo najmenším vplyvom na okolie. Útulňa na Muránskej planine poskytne bezpečné útočisko všetkým milovníkom hôr,” vysvetlil Pajta.

Sysle aj kone

V okolí Muránskej planiny si turisti môžu pozrieť napríklad jednu z najpočetnejších kolónií sysľa pasienkového na Slovensku, kone vo voľnej prírode či známy Telgártsky viadukt.

Súčasťou útulne bude priestor na stravovanie a piecka, poskytne všetkým milovníkom hôr bezpečné útočisko pri potulkách po horách.

,,Základným prvkom útulne bude drevo z červeného smreka, ktoré sme zvolili pre jeho vysokú trvácnosť a jednoduchú údržbu. Pri návrhu sme dbali o funkčné riešenie, ktoré bude slúžiť turistom, a zároveň zapadne do rázu okolitej krajiny,” uviedla hlavná projektantka výstavby architektka Darina Bartková.

Útulňa vznikne vďaka verejnej zbierke, spolupráci turistického klubu Hikemates a s finančnou podporou SPP.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Patrik Pajta
Firmy a inštitúcie KST Hikemates