Autonómne taxíky asi nie sú pripravené na reálnu prevádzku. Pozrite sa, čo vyviedli na tejto rušnej križovatke

Autonómne vozidlá americkej spoločnosti Cruise doslova zablokovali rušnú križovatku v americkom meste San Francisco.

autonomne vozidla autonomne taxi zapcha
Zdroj: Reddit, FAVPNG.com, úprava: Vosveteit.sk

Pokročilé autonómne systémy budú zrejme už o pár rokov bežnou súčasťou premávky, najmä v mestských podmienkach. Autonómne vozidlá by mohli dopomôcť udržateľnejšej doprave, pričom potencionálne môžu minimalizovať niektoré riziká a zároveň majú ambíciu aj zrýchliť samotnú premávku. Takéto typy vozidiel sú totižto nie len samé o sebe inteligentné, ale zároveň aktívne komunikujú s ďalšími vozidlami v okolí. Na papieri tak takýto autonómny systém dáva naozaj zmysel. Ako však ukazuje prax, stále nie sme úplne na konci ich vývoja.

Zablokovanie križovatky na niekoľko hodín

Najnovšie faux-pas spojený s autonómnym riadením majú vozidlá spoločnosti Cruise, ktorá sídli v USA. Tá už niekoľko rokov aktívne vyvíja a testuje systém autonómneho riadenia vozidiel. Súčasťou vývoja je aj testovanie vozidiel a systémov priamo v praxi. Spoločnosť svoje vozidlá testuje v uliciach amerického San Francisca, pričom vozidlá majú na svojom konte už niekoľko nepríjemných incidentov, ktoré určite šoférov v tomto meste nepotešili. Medzi najnovšie sa radí zablokovanie rušnej križovatky, ktorá bola podľa dostupných informácií zablokovaná autonómnymi vozidlami viac ako 2 hodiny.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Incident sa udial ešte 28. júna počas večerných hodín na jednej z rušnejších križovatiek tejto známej americkej metropoly. Z viacerých záberov zverejnených na fóre Reddit je jasné, že autonómne systémy týchto vozidiel jednoducho zlyhali. Prvé vozidlá v križovatke jednoducho zostali stáť na mieste a nepohli sa po dobu viac ako 2 hodín. Za nimi sa však následne vytvorila kolóna, ktorej účastníkom boli iba ďalšie autonómne vozidlá spoločnosti Cruise.

Celá kolóna autonómnych vozidiel zablokovala križovatku z jedného smeru a ku ich odstráneniu došlo až po fyzickom zásahu zamestnancov spoločnosti. Prečo vozidlá zostali stáť pred úrovňou križovatky zatiaľ jasné nie je. Spoločnosť doposiaľ neposkytla žiadne podrobnejšie informácie týkajúce sa tohto incidentu.

Vozidlá majú na konte už niekoľko incidentov

Pre autonómne vozidlá spoločnosti Cruise však nejde o prvý prešľap v uliciach San Francisca. Vozidlá tejto spoločnosti už v minulosti porušili niekoľko predpisov, poprípade javili známky naozaj čudného správania. Jedným z dobrých príkladov je napríklad nepochopiteľné správanie vozidla po odstavení policajnou hliadkou pre nezapnuté svetlá.

Podobná situácia nastala aj v máji tohto roku, kedy vozidlo nedokázalo uhnúť hasičskému vozidlu. Momentálne tak môžeme iba konštatovať, že autonómne vozidlá zatiaľ takmer určite nedokážu riešiť všetky situácie tak promptne a pohotovo, ako bežný skúsený vodič.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre