Zložka obľúbených CESTOVÍN, z ktorej vám VYSTRELÍ krvný tlak: Nenápadný ŠKODCA!

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-03 14:00:00

Hoci sa krvný tlak zvyšuje hlavne soľou, soľničku nestačí odložiť. Aby tlakomer ukazoval normálne hodnoty, treba spraviť viac. Napríklad vyhnúť sa jednej veci, ktorá sa zvykne podávať k cestovinám, a ktorá obsahuje cukor.

Vysoký krvný tlak, tiež známy ako hypertenzia, je bezpochyby nebezpečný stav. Hladiny krvného tlaku môžu stúpať potichu bez toho, aby ukázali varovné signály, a viesť k život ohrozujúcim stavom, ako sú mŕtvice a infarkty. A to, čo jete, môže zvýšiť toto riziko.

Čítajte tiež: Tiché PRÍZNAKY nefungujúceho ČREVA, ktoré si nemusíte všimnúť: Keď sa orgán prejaví NAVONOK!

Pozor na omáčky

Strava môže byť spúšťačom aj riešením mnohých zdravotných problémov vrátane hypertenzie. Zatiaľ čo niektoré potraviny dokážu znížiť krvný tlak, iné by ho mohli naopak zvýšiť. Napríklad jedna obľúbená zložka potravín má negatívny vplyv na krvný tlak, ktorý by mohla závratnou rýchlosťou zvýšiť. Obzvlásť vtedy, ak sú cestoviny u vás na dennom poriadku. Aj keď sú cestoviny obľúbeným jedlom, ktoré je časovo nenáročné a chutné, nemusí to byť práve najzdravšia možnosť, ako sa uvádza na express.co.uk.

Chuť cestovín možno zlepšiť pridaním zeleniny alebo iných prísad. Pozor však na omáčky, pokiaľ ide o krvný tlak, pretože by mohli predstavovať veľký problém kvôli cukrom. 

Blood Pressure UK uvádza: „Vyhýbajte sa hotovým omáčkam, pretože sa zvykne do nich pridávať pridaný cukor.“

Cukor a soľ ako hlavné problémy

Aj keď je soľ hlavným rizikovým faktorom hypertenzie, ideálny nie je ani cukor. Blood Pressure UK vysvetľuje, že súvisí s prírastkom hmotnosti. Potraviny s pridaným cukrom majú tendenciu mať vysoký obsah kalórií a často poskytujú veľmi malú alebo žiadnu nutričnú hodnotu. Dodatočná energia môže spôsobiť, že priberiete, čo môže zvýšiť váš krvný tlak a taktiež môže viesť k cukrovke. Zvýšený krvný tlak a cukrovka zvyšujú riziko srdcových chorôb a mŕtvice, najmä, ak máte oboje súčasne.

Zaujme vás: NAJLEPŠÍ doplnok výživy pre ŽENY nad 50 rokov: Dobrá KONDÍCIA a príval energie napriek veku!

V omáčkach sa zvykne nachádzať tzv. voľný cukor, ktorý predstavuje všetky monoscharidy a disacharidy, pridané do potravín a jedál výrobcom, kuchárom alebo spotrebiteľov. Patria sem aj cukry prirodzene obsiahnutých v mede, sirupoch a ovocných šťavách. 

Blood Pressure UK odporúča obmedziť cukor a vyhnúť sa hotovým omáčkam na cestoviny kvôli ich hladine cukru. Cukor však nie je jedinou rizikovou súčasťou omáčky na cestoviny, môžu obsahovať aj veľa soli. Soľ predstavuje veľké riziko!

„Ak jete priveľa soli, vznikne nadbytočná voda vo vašej krvi, čo znamená, že na steny vašich ciev je zvýšený tlak, a to zvyšuje váš krvný tlak,“ vysvetľuje Blood Pressure UK.

Fotogaléria


Tagy:
prevencia cestoviny omáčka vysoký krvný tlak

2022-07-03 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia