Za čas stratený komunistickým experimentom, nás Taliansko predbehlo päťnásobne, Rakúsko šesťnásobne a Fínsko až osemnásobne.

Komunisti po vojne ukradli Československú republiku v stave, kedy bola na úrovni Rakúska a Fínska, výkonnejšia než Taliansko. Nasledovalo 40 rokov komunistického šafárenia. Iste, bol tu viditeľný pokrok! Zlepšili sme sa takmer dvojnásobne, oproti roku 1938. Lenže za ten čas, stratený komunistickým experimentom, nás Taliansko predbehlo päťnásobne, Rakúsko šesťnásobne a Fínsko až osemnásobne. Kvôli komunistom sme prišli o dobu povojnového hospodárskeho zázraku, a túto stratu už tak ľahko nedobehneme. (Keďže sa na sociálnych sieťach začal opticky zvyšovať počet ľudí, ktorí považujú komunizmus nie za zdroj našich problémov, ale za “staré dobré časy”, tak treba pripomínať základné učivo.) Zdroj: Hardt, John Pearce; Kaufman, Richard F. (1995), East-Central European Economies in Transition, M.E. Sharpe, ISBN 1-56324-612-0. V prvom komentári pod statusom nájdete aj tabuľku s prepočtom na paritu kúpnej sily (PPP).
Zdroj: FB

Úvodné video

114 Odpovedí

  1. ale určite sa nájde veľa obranocov minulého režimu, pritom chodia pracovať na západ, alebo tam robí niekto z rodiny a len závidia, aké platy a úroveň zdravotníctva, školstva a služieb tam majú, pritom za minulého režimu bolo tak dobre – možno bolo, pre ľudí, ktorí potrebovali niekoho, kto za nich vo všetkom rozhodne a bude za nich rozmýšľať

  2. ale určite sa nájde veľa obranocov minulého režimu, pritom chodia pracovať na západ, alebo tam robí niekto z rodiny a len závidia, aké platy a úroveň zdravotníctva, školstva a služieb tam majú, pritom za minulého režimu bolo tak dobre – možno bolo, pre ľudí, ktorí potrebovali niekoho, kto za nich vo všetkom rozhodne a bude za nich rozmýšľať

  3. Uz ste zabudli co sluboval otec naroda Meciar po vzniku Slov. republiky? Rakusko dobehneme za sedem rokov. Len zabudol povedat ze v com.

  4. Uz ste zabudli co sluboval otec naroda Meciar po vzniku Slov. republiky? Rakusko dobehneme za sedem rokov. Len zabudol povedat ze v com.

  5. Anonym 25. júna 2022, 8:15, určite bol rozdiel vo vývoji aj za Márie Terézie, poradie určila vzdialenosť od Viedne a smer západ a juh proti sever a východ.
    A to súčasne porovnanie je tiež diskutabilné, nakoľko u nás boli pevné ceny a menili sa len cenových prestavbach a posledná zmena bola v roku 1990.

  6. Anonym 25. júna 2022, 8:15, určite bol rozdiel vo vývoji aj za Márie Terézie, poradie určila vzdialenosť od Viedne a smer západ a juh proti sever a východ.
    A to súčasne porovnanie je tiež diskutabilné, nakoľko u nás boli pevné ceny a menili sa len cenových prestavbach a posledná zmena bola v roku 1990.

  7. ten cas co tu teraz vladnu tieto kurvy neoliberalne,sme daleko za dobou komunizmu,smotana je jeden uchylak,ktory bol vysetrovany za obtazovanie studentky,len cela zalezitost isla do stratena.

  8. ten cas co tu teraz vladnu tieto kurvy neoliberalne,sme daleko za dobou komunizmu,smotana je jeden uchylak,ktory bol vysetrovany za obtazovanie studentky,len cela zalezitost isla do stratena.

  9. Mozes upresnit kto na slovensku vladol neoliberalny ? ci aspon liberalna vlada kedy tu bola ? lebo zatial nam tu vladli len katolibanci (aktualne a za dzurindu) , fico (to sd co ma fico v nazve snad neberie uz nikto vazne) a meciar (tak ak niekomu viac smrdela sloboda ako ficovi tak to bol tento)

  10. Mozes upresnit kto na slovensku vladol neoliberalny ? ci aspon liberalna vlada kedy tu bola ? lebo zatial nam tu vladli len katolibanci (aktualne a za dzurindu) , fico (to sd co ma fico v nazve snad neberie uz nikto vazne) a meciar (tak ak niekomu viac smrdela sloboda ako ficovi tak to bol tento)

  11. 33 rokov od pádu socializmu sa slaboduchý Smatana namiesto tvrdej práce na tom aby štát prosperoval, pretože ak nevie na to tam bol menovaný do funkcie štátneho tajomníka Mžp, tak sa vyhovára na dobu čo je dávno za nami. To večné vyhováranie sa svedčí o jeho nekonečnej neschopnosti.

  12. 33 rokov od pádu socializmu sa slaboduchý Smatana namiesto tvrdej práce na tom aby štát prosperoval, pretože ak nevie na to tam bol menovaný do funkcie štátneho tajomníka Mžp, tak sa vyhovára na dobu čo je dávno za nami. To večné vyhováranie sa svedčí o jeho nekonečnej neschopnosti.

  13. Porovnávanie neporovnateľného. Slovensko nepredbehli vyššie menované krajiny kvôli komunistom, ale kvôli úžasnému rozvratu priemyslu a ekonomiky, ktorý tu nastal po 89tom, vďaka vydrbancom, hrajúcich sa na bojovníkov za slobodu a demokraciu. Pravda, za demokracie sa ľahšie kradne a každá vláda od 89ho to názorne predviedla. Veď porovnajme zadlženosť krajín a obyvateľstva vtedy a dnes. Lenže tieto údaje asi liberálom nevyhovujú, že?

  14. Porovnávanie neporovnateľného. Slovensko nepredbehli vyššie menované krajiny kvôli komunistom, ale kvôli úžasnému rozvratu priemyslu a ekonomiky, ktorý tu nastal po 89tom, vďaka vydrbancom, hrajúcich sa na bojovníkov za slobodu a demokraciu. Pravda, za demokracie sa ľahšie kradne a každá vláda od 89ho to názorne predviedla. Veď porovnajme zadlženosť krajín a obyvateľstva vtedy a dnes. Lenže tieto údaje asi liberálom nevyhovujú, že?

  15. Že rozvrat priemyslu a ekonomiky po 89, Vlado ja mám dobrú pamäť, na rozdiel od teba. Ja si dobre pamätám tie vagóny strojov vyvážaných do ruska, a neskôr schovávané po skladoch, lebo to nikto nechcel a aj tí rusy nám za to dávali iba brežnevove bozky na husákove čelo. Ja som osobne vyrábal tie supermoderné mega 1203, kde 5000 zamestnancov vyrobilo 20 kusov za deň. Vlado tá komunistická ekonomika sa pochovala sama, bola to iba otázka času. Alebo myslíš tú megaziskovú a megavýhodnú niklovku? Ja chápem, že ty ako najposlednejší s ohnutým chrbátom si bol spokojný s výplatou do ruky a ešte predtým zálohou, ktorú si dostal aby si nezomrel od hladu do výplaty, lebo väčšina takých ako ty by to prechlastala hneď v deň výplaty od radosti z úspechov komunizmu. Ale keby si bol len trocha rozhľadenejší ekonomicky a vedel o ekonomike trocha viac, tak by si už za komunistov vedel, že to tak nemôže dlhodobo fungovať. Rád by som o tej dobe s tebou podiskutoval možno aj osobne, s konkrétnymi zážitkami, faktami a číslami, asi nie je medzi nami nejaký veľký vekový rozdiel, ale ty si nejaký zatrpknutý a nahnevaný na celý svet. Niečo ti v živote nevyšlo a zvaľuješ to na všetkých naokolo a snívaš o dávnych časoch, z ktorých si spomínaš iba na to málo dobrého, čo vtedy bolo.

  16. Že rozvrat priemyslu a ekonomiky po 89, Vlado ja mám dobrú pamäť, na rozdiel od teba. Ja si dobre pamätám tie vagóny strojov vyvážaných do ruska, a neskôr schovávané po skladoch, lebo to nikto nechcel a aj tí rusy nám za to dávali iba brežnevove bozky na husákove čelo. Ja som osobne vyrábal tie supermoderné mega 1203, kde 5000 zamestnancov vyrobilo 20 kusov za deň. Vlado tá komunistická ekonomika sa pochovala sama, bola to iba otázka času. Alebo myslíš tú megaziskovú a megavýhodnú niklovku? Ja chápem, že ty ako najposlednejší s ohnutým chrbátom si bol spokojný s výplatou do ruky a ešte predtým zálohou, ktorú si dostal aby si nezomrel od hladu do výplaty, lebo väčšina takých ako ty by to prechlastala hneď v deň výplaty od radosti z úspechov komunizmu. Ale keby si bol len trocha rozhľadenejší ekonomicky a vedel o ekonomike trocha viac, tak by si už za komunistov vedel, že to tak nemôže dlhodobo fungovať. Rád by som o tej dobe s tebou podiskutoval možno aj osobne, s konkrétnymi zážitkami, faktami a číslami, asi nie je medzi nami nejaký veľký vekový rozdiel, ale ty si nejaký zatrpknutý a nahnevaný na celý svet. Niečo ti v živote nevyšlo a zvaľuješ to na všetkých naokolo a snívaš o dávnych časoch, z ktorých si spomínaš iba na to málo dobrého, čo vtedy bolo.

  17. 26. júna 2022, 7:15
    Blba vidis jedine ty dement. Na rozdiel od teba som nevymenil rozum za markizu alebo DennikN.
    A pre druheho vola, takze podla teba sme vyvazali iba 1203? Gratulujem. Je zaujimave, ze korejcanom sa nase smejdy nehnusili ked Samsung vstupil do Calexu a hned si privlastnili vsetky projekty, nechali vo firme cca 300tis dolarov a zdrhli do prdele. A tak to bolo s mnohymi firmami. Hlavne, ze teraz je blahobyt. Dufam, ze si uzivate naplno vyhody kapitalizmu ako super zdrazovanie, dosledky sankcii a pod.

  18. 26. júna 2022, 7:15
    Blba vidis jedine ty dement. Na rozdiel od teba som nevymenil rozum za markizu alebo DennikN.
    A pre druheho vola, takze podla teba sme vyvazali iba 1203? Gratulujem. Je zaujimave, ze korejcanom sa nase smejdy nehnusili ked Samsung vstupil do Calexu a hned si privlastnili vsetky projekty, nechali vo firme cca 300tis dolarov a zdrhli do prdele. A tak to bolo s mnohymi firmami. Hlavne, ze teraz je blahobyt. Dufam, ze si uzivate naplno vyhody kapitalizmu ako super zdrazovanie, dosledky sankcii a pod.

  19. Anonym 26. júna 2022, 7:33 pravda je asi medzi vami a Vladom, moje poznatky hovoria o tom aké boli sankcie západu a tie tiež prispeli k vyčerpaniu ekonomík východu. Dovozné clá boli vysoké a obstarávanie tovarov predražovali.
    Po revolúcii sa dala za sumu jedného kompletného strojného zariadenia postaviť hala vrátane dvoch obdobných strojnych zaradení.
    Západ zarábal na našej neslobode, nesúdim správnosť tohto postupu, ale čas ukázal , že tie zdroje západu chýbajú, boli tí totiž čisté peniaze bez nákladov na ich získavanie.
    Toto sú poznatky z praxe, ale len z určitej oblasti.

  20. Anonym 26. júna 2022, 7:33 pravda je asi medzi vami a Vladom, moje poznatky hovoria o tom aké boli sankcie západu a tie tiež prispeli k vyčerpaniu ekonomík východu. Dovozné clá boli vysoké a obstarávanie tovarov predražovali.
    Po revolúcii sa dala za sumu jedného kompletného strojného zariadenia postaviť hala vrátane dvoch obdobných strojnych zaradení.
    Západ zarábal na našej neslobode, nesúdim správnosť tohto postupu, ale čas ukázal , že tie zdroje západu chýbajú, boli tí totiž čisté peniaze bez nákladov na ich získavanie.
    Toto sú poznatky z praxe, ale len z určitej oblasti.

  21. Po krachu podniku a ukončeniu výroby v Zlatých Moravciach sa v roku 2003 stala držiteľom ochrannej známky Calex talianska firma Antonio Merloni S.p.A., ktorá na území Česka a Slovenska dodáva chladiacu techniku talianskej výroby

    A zabudol si na carnogurskeho a druzstva. Hovorim – blb.

  22. Po krachu podniku a ukončeniu výroby v Zlatých Moravciach sa v roku 2003 stala držiteľom ochrannej známky Calex talianska firma Antonio Merloni S.p.A., ktorá na území Česka a Slovenska dodáva chladiacu techniku talianskej výroby

    A zabudol si na carnogurskeho a druzstva. Hovorim – blb.

  23. uboziaci co maju vo vrecku 2,20,ako ten nado mnou co vyrabal 1203-ky,hovoris ze ekonomika by dlho nevydrzala,ja si myslim,ked vydrzala 40 rokov skoro bez problemu a krizy,myslis,ze by nevydrzala dalsich 40 rokov? nie som vobec zastanca socializmu ani spinavych komunistov,len porovnavam aj ekonomicky a vychdza mi ,ze za sto korun v byvalom rezime,uz by som nakupil viac ako teraz za 100€.
    tato spinava neoliberalna fasisticka zgerba co tu posledne dva roky tyranizuje narod uz davno hravo prekonala vsetky vlady aj komunistov.

  24. uboziaci co maju vo vrecku 2,20,ako ten nado mnou co vyrabal 1203-ky,hovoris ze ekonomika by dlho nevydrzala,ja si myslim,ked vydrzala 40 rokov skoro bez problemu a krizy,myslis,ze by nevydrzala dalsich 40 rokov? nie som vobec zastanca socializmu ani spinavych komunistov,len porovnavam aj ekonomicky a vychdza mi ,ze za sto korun v byvalom rezime,uz by som nakupil viac ako teraz za 100€.
    tato spinava neoliberalna fasisticka zgerba co tu posledne dva roky tyranizuje narod uz davno hravo prekonala vsetky vlady aj komunistov.

  25. 11:23 ty si asi vyliezol z nejakej jaskyne. A kde ten tvoj komunizmus vydržal ďalších xy rokov? Ahá, v KĽDR, môžeš ísť skúsiť, veľa šťastia.

  26. 11:23 ty si asi vyliezol z nejakej jaskyne. A kde ten tvoj komunizmus vydržal ďalších xy rokov? Ahá, v KĽDR, môžeš ísť skúsiť, veľa šťastia.

  27. Anonym 26. júna 2022, 14:25 – sucasne zriadenie v Cine nema UPLNE NIC SPOLOCNE s predrevolucnou dobou v krajinach a satelitoch byvaleho ZSSR.

    Pisete nezmysly. V Cine je tvrde trhove hospodarstvo, akurat sa im system (miliarda ludi) lepsie ovlada metodamy, ktore si zachovali, resp. zdokonalili a nazvali po svojom.

    Viem si predstavit dokonca aj zivot v Cine, no len v urcitej spolocenskej vrstve. Ta ale cita minimum populacie – ostatna populacia na tom zrovna ruzovo nie je.

    Neviem, ako by Slovaci reagovali uz len napr. na COVID opatrenia na Cinsky sposob, ked im vadili tie Europske…

    Nie je dobre prisposobovat si veci a prezentovat ich klamlivo, no tak, ako by sme ich chceli vidiet. Je to klamanie samych seba…

  28. Anonym 26. júna 2022, 14:25 – sucasne zriadenie v Cine nema UPLNE NIC SPOLOCNE s predrevolucnou dobou v krajinach a satelitoch byvaleho ZSSR.

    Pisete nezmysly. V Cine je tvrde trhove hospodarstvo, akurat sa im system (miliarda ludi) lepsie ovlada metodamy, ktore si zachovali, resp. zdokonalili a nazvali po svojom.

    Viem si predstavit dokonca aj zivot v Cine, no len v urcitej spolocenskej vrstve. Ta ale cita minimum populacie – ostatna populacia na tom zrovna ruzovo nie je.

    Neviem, ako by Slovaci reagovali uz len napr. na COVID opatrenia na Cinsky sposob, ked im vadili tie Europske…

    Nie je dobre prisposobovat si veci a prezentovat ich klamlivo, no tak, ako by sme ich chceli vidiet. Je to klamanie samych seba…

  29. Je nezmyselne porovnávať akékoľvek doby,pretože každá mala svoje specifiku a ku každej sa musíme stavať inak.A takéto prirovnávacky sa zrejme robia,buď z neznalosti z histórie svojho národa,alebo naschvál ,z čisto demagogickych a politických dôvodov.

  30. Je nezmyselne porovnávať akékoľvek doby,pretože každá mala svoje specifiku a ku každej sa musíme stavať inak.A takéto prirovnávacky sa zrejme robia,buď z neznalosti z histórie svojho národa,alebo naschvál ,z čisto demagogickych a politických dôvodov.

  31. Vlado 26. júna 2022, 0:01 – zial, Ty porovnavas neporovnatelne a ako obycajne, este aj miesas nemiesatelne. Nemiesatelne z principu.

    Vlado, cital si status, alebo si si “len” chcel ako obycajne kopnut tam, kde Ti kopat dovolia?

    Lebo za bolsevika si nemal kopat kde a keby si sa na vtedajsi rezim vyjadril tak, ako si sa vyjadril tu a teraz, sedel by si v base, Tvoje deti by nemali sancu studovat a Tvoja rodina by bola odpisana rovnako.

    Vlado, fakt, pridi na kavu do muzea. Ja som ho naozaj urobil aj pre ludi, ako Ty…

  32. Vlado 26. júna 2022, 0:01 – zial, Ty porovnavas neporovnatelne a ako obycajne, este aj miesas nemiesatelne. Nemiesatelne z principu.

    Vlado, cital si status, alebo si si “len” chcel ako obycajne kopnut tam, kde Ti kopat dovolia?

    Lebo za bolsevika si nemal kopat kde a keby si sa na vtedajsi rezim vyjadril tak, ako si sa vyjadril tu a teraz, sedel by si v base, Tvoje deti by nemali sancu studovat a Tvoja rodina by bola odpisana rovnako.

    Vlado, fakt, pridi na kavu do muzea. Ja som ho naozaj urobil aj pre ludi, ako Ty…

  33. Pre Miloša 26. júna 2022, 20:29
    Omyl Miloš, mnohí z mojej rodiny za býv.režimu vyštudovali, dedo bol vyznamenaný Ludvíkom Svobodom, a ubezpečujem ťa, že by som bez problémov fungoval. Vtedy ľudia dokázali slušne žiť a živiť rodiny bez obáv zo zajtrajška. Máš pocit, že teraz je to tiež tak?

  34. Pre Miloša 26. júna 2022, 20:29
    Omyl Miloš, mnohí z mojej rodiny za býv.režimu vyštudovali, dedo bol vyznamenaný Ludvíkom Svobodom, a ubezpečujem ťa, že by som bez problémov fungoval. Vtedy ľudia dokázali slušne žiť a živiť rodiny bez obáv zo zajtrajška. Máš pocit, že teraz je to tiež tak?

  35. Vlado 27. júna 2022, 0:22 – Vlado, v meste mame primatora, ktoreho dedo arizoval majetok po Zidovskej rodine – prisposobil sa dobe a tazil z nej. On vystudoval za bolsevika, nasledne po revolucii tazi z funkcie najskor poslanca a nasledne primatora. Prisposobil sa vtedy, aj dnes.

    Poznam mnoho ludi, ktori boli za bolsevika v base za nazory, za to, ze sa pokusili opustit CSSR smerom na zapad – dokonca aj takych, po ktorych pohraniciari strielali este aj na Rakuskej strane a nasledne ich nasilim dovliekli nazad do CSSR.

    Ano, aj ja som fungoval. Na VS som sa nedostal, lebo moj otec na protest okupacie CSSR vojskami Varsavskej zmluvy vystupil z KSS. Bol zasadovy, preto som trpel aj ja.

    Dnes som zasadovy ja a preto trpi moj syn a vlastne cela nasa rodina.

    Vies v com je Vlado problem? No daj…

  36. Vlado 27. júna 2022, 0:22 – Vlado, v meste mame primatora, ktoreho dedo arizoval majetok po Zidovskej rodine – prisposobil sa dobe a tazil z nej. On vystudoval za bolsevika, nasledne po revolucii tazi z funkcie najskor poslanca a nasledne primatora. Prisposobil sa vtedy, aj dnes.

    Poznam mnoho ludi, ktori boli za bolsevika v base za nazory, za to, ze sa pokusili opustit CSSR smerom na zapad – dokonca aj takych, po ktorych pohraniciari strielali este aj na Rakuskej strane a nasledne ich nasilim dovliekli nazad do CSSR.

    Ano, aj ja som fungoval. Na VS som sa nedostal, lebo moj otec na protest okupacie CSSR vojskami Varsavskej zmluvy vystupil z KSS. Bol zasadovy, preto som trpel aj ja.

    Dnes som zasadovy ja a preto trpi moj syn a vlastne cela nasa rodina.

    Vies v com je Vlado problem? No daj…

  37. za komunistov žilo na hranici chudoby 4,9 milióna obyvateľov, zvyšných 100000 sa malo ako tak dobre. Ale čo to takým ako ty budem vysvetľovať, zrejme si vtedy nežil, ja som v tú dobu zažil (živoril). Štyri deti, otec robotník, mama na neplatenej materskej, mäso raz za čas po vystátí fronty u súdruha mäsiara, pomaranče (kubánske) na Vianoce, auto žiadne, bicykel Ukrajina po protekcii a prázdniny strávené medzi činžiakmi kopaním do zodratej lopty. Tak tu netrep prosím ťa o chudobe, keď nevieš čo to je. Medzi chudobných sú rátané hlavne osady, kde vidíš na každej chatrči satelit a v každej ruke mobil, v hube cigareta a po večeroch chlast.

  38. za komunistov žilo na hranici chudoby 4,9 milióna obyvateľov, zvyšných 100000 sa malo ako tak dobre. Ale čo to takým ako ty budem vysvetľovať, zrejme si vtedy nežil, ja som v tú dobu zažil (živoril). Štyri deti, otec robotník, mama na neplatenej materskej, mäso raz za čas po vystátí fronty u súdruha mäsiara, pomaranče (kubánske) na Vianoce, auto žiadne, bicykel Ukrajina po protekcii a prázdniny strávené medzi činžiakmi kopaním do zodratej lopty. Tak tu netrep prosím ťa o chudobe, keď nevieš čo to je. Medzi chudobných sú rátané hlavne osady, kde vidíš na každej chatrči satelit a v každej ruke mobil, v hube cigareta a po večeroch chlast.

  39. pre Miloš Majko 27. júna 2022, 1:47
    Kto čo arizoval ma nezaujíma. Zásady a názory nie sú žiadúce ani teraz, teda ak nemáš názory ktoré vyhovujú momentálne liberálnej lúze. Vtedy si za najchápavejšieho, najlepšieho atď. Akonáhle nemáš väčšinový názor si konšpirátor a pod. nezmysly. Zásady sú fajn ale úprimne, ani teraz nie sú žiadané. Je to iba klišé pre ľudí. Nedostal si sa na výšku, hold nedostal. Teraz sa tam dostane každý a? Vidíme čo z nich vychádza. Ale zase nemám pocit, že by si nejak strádal 🙂 Vtedy väčšina ľudí žila slušne, pretože mali čo potrebujú a mali najmä istoty. Dnes nemáš nič, dlhy, neistotu, super možnosti študovať, cestovať, – ak, na ne máš financie 😀 A k tomu všetkému najneschopnejšiu vládu od éry Mečiara. A čo je najhoršie, už sa ani nestarajú o to ako Slováci žijú, pretože prioritou sa stal ukrajinský komediant, ktorý xkrát denne vyplakáva na fórach aby mu poslali zbrane, miliardy atď. Som náramne zvedavý, či sa budú niekedy riešiť aj špinavosti, ktoré sa diali na Ukrajine pred vojnou.

  40. pre Miloš Majko 27. júna 2022, 1:47
    Kto čo arizoval ma nezaujíma. Zásady a názory nie sú žiadúce ani teraz, teda ak nemáš názory ktoré vyhovujú momentálne liberálnej lúze. Vtedy si za najchápavejšieho, najlepšieho atď. Akonáhle nemáš väčšinový názor si konšpirátor a pod. nezmysly. Zásady sú fajn ale úprimne, ani teraz nie sú žiadané. Je to iba klišé pre ľudí. Nedostal si sa na výšku, hold nedostal. Teraz sa tam dostane každý a? Vidíme čo z nich vychádza. Ale zase nemám pocit, že by si nejak strádal 🙂 Vtedy väčšina ľudí žila slušne, pretože mali čo potrebujú a mali najmä istoty. Dnes nemáš nič, dlhy, neistotu, super možnosti študovať, cestovať, – ak, na ne máš financie 😀 A k tomu všetkému najneschopnejšiu vládu od éry Mečiara. A čo je najhoršie, už sa ani nestarajú o to ako Slováci žijú, pretože prioritou sa stal ukrajinský komediant, ktorý xkrát denne vyplakáva na fórach aby mu poslali zbrane, miliardy atď. Som náramne zvedavý, či sa budú niekedy riešiť aj špinavosti, ktoré sa diali na Ukrajine pred vojnou.

  41. anonym 11,25,predstav si,ze som zil v tejto dobe,mama uradnicka,otec majster vo fabrike,loptu som mal taku akou hravala sered ligu.na dovolenku sme chodili aj v lete aj v zime,maso kazdy den,az mi islo cez usi,zabijacka u dedka,dalsie maso,hovadzie sme davali hlavne psovi.sampanske tieklo potokom,kubanske pomarance s tenkou supou sme mali cely rok na stole.jogurty tak isto,hoci nebol taky velky vyber.este si pamatam,ziadne merace teplej a studenej vody.
    rodicia dostali nenavratnu pozicku 25000tis korun,ak si robil tusim 10 rokov v tej istej fabrike tak aj byt bol za facku,poznal som aj 5-6 clenne rodiny a zili si rozhodne lepsie ako teraz viacclenne rodiny.

    to ze ty si chlastal a vyplaty predrbaval v senku,tak sa nestazuj,ze si mal holu rit.
    v tej dobe si vselijaky robotnik co sa trosku snazil postavil,dom,v cepeni co stoja domy 90% boli postavene za komunistov obycajnymi ludmi.

  42. anonym 11,25,predstav si,ze som zil v tejto dobe,mama uradnicka,otec majster vo fabrike,loptu som mal taku akou hravala sered ligu.na dovolenku sme chodili aj v lete aj v zime,maso kazdy den,az mi islo cez usi,zabijacka u dedka,dalsie maso,hovadzie sme davali hlavne psovi.sampanske tieklo potokom,kubanske pomarance s tenkou supou sme mali cely rok na stole.jogurty tak isto,hoci nebol taky velky vyber.este si pamatam,ziadne merace teplej a studenej vody.
    rodicia dostali nenavratnu pozicku 25000tis korun,ak si robil tusim 10 rokov v tej istej fabrike tak aj byt bol za facku,poznal som aj 5-6 clenne rodiny a zili si rozhodne lepsie ako teraz viacclenne rodiny.

    to ze ty si chlastal a vyplaty predrbaval v senku,tak sa nestazuj,ze si mal holu rit.
    v tej dobe si vselijaky robotnik co sa trosku snazil postavil,dom,v cepeni co stoja domy 90% boli postavene za komunistov obycajnymi ludmi.

  43. … a tá mama úradníčka a otec majster kde schovali tie svoje červené knižky po revolúcii? Tie sprostosti, čo tu vypisuješ, ti neveria ani tvoji vnuci.

  44. … a tá mama úradníčka a otec majster kde schovali tie svoje červené knižky po revolúcii? Tie sprostosti, čo tu vypisuješ, ti neveria ani tvoji vnuci.

  45. napadol ma ten starý vtip:
    Otázka na rádio Jerevan:
    – Počuli sme, že v Moskve majú mäso. Bude aj v Petrohrade?
    – Áno, výstava je putovná.

  46. napadol ma ten starý vtip:
    Otázka na rádio Jerevan:
    – Počuli sme, že v Moskve majú mäso. Bude aj v Petrohrade?
    – Áno, výstava je putovná.

  47. My sme za komunistov mali mäso stále,lebo sme si dochovali.Teraz ho máš tiež kedy chceš no horšie je to s kvalitou.Žereme bordel a odpad z celého sveta.

  48. My sme za komunistov mali mäso stále,lebo sme si dochovali.Teraz ho máš tiež kedy chceš no horšie je to s kvalitou.Žereme bordel a odpad z celého sveta.

  49. cim si si rit utieral lopuchom? neandrtalec,mozno si vtedy ani netusil,ze existuje aj toaletak a naco sa pouziva,pamatam sa chodil som nakupovat byvalemu paskovi,tam bolo aj maso,sunka salamy,aj toaletak,tak neviem kde si zil,na lazoch pri kozach.

  50. cim si si rit utieral lopuchom? neandrtalec,mozno si vtedy ani netusil,ze existuje aj toaletak a naco sa pouziva,pamatam sa chodil som nakupovat byvalemu paskovi,tam bolo aj maso,sunka salamy,aj toaletak,tak neviem kde si zil,na lazoch pri kozach.

  51. to, ze si ty nespominas svedci len o jednom. o tom, ze si nespominas.

    Chýbajúci toaletný papier a vložky riešili ľudia rôznymi spôsobmi, napríklad používali nastrihané prúžky novín a skupovali vatu. Akútny nedostatok trval v roku 1988 tri týždne a musel sa k nemu po dotaze poslanca Miroslava Mrázka na rokovaní Českej národnej rady 27. júna vyjadriť vtedajší minister lesného a vodného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu František Kalina. Poslancom oznámil, že za nedostatok nikto nemôže a jeho jedinou príčinou bol požiar. „Plán je plnený s miernym predstihom a sú predpoklady jeho splnenia v polroku 1988 aj za celý rok,“ povedal vo svojom prejave.

    Akútny nedostatok musel štát vyriešiť dovozom 3-tisíc ton toaletného papiera zo zahraničia, konkrétne z Juhoslávie, Rakúska a neskôr aj Číny. Podľa námestníka Obchodu s priemyselným tovarom Praha Jaroslava Martinca, ktorý sa k situácii vyjadril pre v reportáži Československej televízie, doviezol štát papier za 12 miliónov korún. „Bolo to za devízy, ktoré v českej ekonomike výrazne chýbali,“ uviedla historička.

  52. to, ze si ty nespominas svedci len o jednom. o tom, ze si nespominas.

    Chýbajúci toaletný papier a vložky riešili ľudia rôznymi spôsobmi, napríklad používali nastrihané prúžky novín a skupovali vatu. Akútny nedostatok trval v roku 1988 tri týždne a musel sa k nemu po dotaze poslanca Miroslava Mrázka na rokovaní Českej národnej rady 27. júna vyjadriť vtedajší minister lesného a vodného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu František Kalina. Poslancom oznámil, že za nedostatok nikto nemôže a jeho jedinou príčinou bol požiar. „Plán je plnený s miernym predstihom a sú predpoklady jeho splnenia v polroku 1988 aj za celý rok,“ povedal vo svojom prejave.

    Akútny nedostatok musel štát vyriešiť dovozom 3-tisíc ton toaletného papiera zo zahraničia, konkrétne z Juhoslávie, Rakúska a neskôr aj Číny. Podľa námestníka Obchodu s priemyselným tovarom Praha Jaroslava Martinca, ktorý sa k situácii vyjadril pre v reportáži Československej televízie, doviezol štát papier za 12 miliónov korún. „Bolo to za devízy, ktoré v českej ekonomike výrazne chýbali,“ uviedla historička.

  53. Nikto nás nepredbehol, žili sme si tu skromne, spokojne, jedli sme zdravú stravu ….nepáčilo sa tu iba darebákom, ktorým sa nechcelo pracovať ….Postavili sme si domy, chalupy, mali sme byty a bez pôžičiek … Nepoznali sme exekútora a hlúpych politikov …

  54. Nikto nás nepredbehol, žili sme si tu skromne, spokojne, jedli sme zdravú stravu ….nepáčilo sa tu iba darebákom, ktorým sa nechcelo pracovať ….Postavili sme si domy, chalupy, mali sme byty a bez pôžičiek … Nepoznali sme exekútora a hlúpych politikov …

  55. Juraj Smatana objavil znova ameriku. Občania Slovenska sú dnes otroci vo vlastnom štáte. Všetko vlastnia zahraničné firmy nie a nie dobehnúť západ. Trvá to už skoro 33rokov jurko tu podsúva pi. Čo vi ňu.

  56. Juraj Smatana objavil znova ameriku. Občania Slovenska sú dnes otroci vo vlastnom štáte. Všetko vlastnia zahraničné firmy nie a nie dobehnúť západ. Trvá to už skoro 33rokov jurko tu podsúva pi. Čo vi ňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kontakt

© 2023 Múzeum totality. Develpoed by Globsite.eu – Denis Majko

Construction

From preconstruction to virtual design and construction, we offer a wide range of services to meet your building needs.

Lump-Sum Contracting

The Construction Manager is not required to provide an estimate or contract cost breakdown and does not typically participate in pre-construction.

Design - Build

Certainty of outcome. It’s why our clients choose us for their most challenging Design/Build projects.

Pre-Construction Services

From engineering to preconstruction, we offer a variety of services and delivery methods.