MENU
zdravy-zivot

Sóda bikarbóna je SUPER vec, ale opatrne s ňou! TU urobí viac škody ako úžitku

Sóda má všestranné využitie.
Zdroj: Shutterstock
Zdravý život

Sóda bikarbóna je SUPER vec, ale opatrne s ňou! TU urobí viac škody ako úžitku

Sodá bikarbóna je neodmysliteľnou súčasťou každej domácnosti. Jej super schopnosti môžete využiť pri upratovaní, varení, starostlivosti o telo a ako liek. Existuje niečo, kde sa nedá použiť? Áno, takže opatrne s ňou.

Sóda bikarbóna je biely prášok so zásaditými účinkami. Bežne sa využíva v kuchyni na pečenie, je súčasťou potravinárskych výrobkov a ako náplň v hasiacich prístrojoch. Doma by ste mali mať zásobu tejto látky, pretože vie omnoho viac. V domácnosti, kúpeľni aj na telo, sóda bikarbóna splní čo potrebujete.

Pomocník v domácnosti

Sóda bikarbóna vám pri upratovaní úplne postačí.Sóda bikarbóna vám pri upratovaní úplne postačí.
Sóda bikarbóna vám pri upratovaní úplne postačí.
Zdroj: Shutterstock

Pohltí pachy

Mali by ste si ju dať do chladničky, lebo pohlcuje pachy. Podobne môžete použiť krabičku naplnenú sódou bikarbónou na miesta, kde sú silné zápachy, a po čase sa neutralizujú. Napríklad ňou posypte dno odpadkového koša alebo umývačky riadu.

Pomôže pri upratovaní

Univerzálny čistič zmyje špinu, vybieli a pekne vyleští povrchy. Čistiacu pastu si pripravíte z ½ šálky sódy bikarbóny a 3 polievkových lyžíc vody. V kuchyni ňou vyčistíte trúbu, mikrovlnku, drez, kuchynskú dosku, v kúpeľni zase umývadlo, vaňu alebo toaletu. Pri umývaní podlahy nasypte do vedra s vodou ½ šálky sódy bikarbóny a umyte dlážku.

Rovnako poslúži aj na odstránenie škvŕn z textílií. Pred praním posypte špinavé oblečenie sódou bikarbónou a dajte prať, alebo pridajte ½ šálky jedlej sódy priamo do práčky. Pomôže aj pri čistení kobercov. Posypte koberec jedlou sódou a nechajte ju asi 30 minút pôsobiť. Potom povysávate.

Pokračovanie článku na ďalšej strane ►►►

Pokračovať Ďalej (1/3)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zistili mi v krvi zvýšenú hladinu kreatinínu, čo s tým?

Častokrát mierne zvýšenie kreatinínu môže byť spôsobené dehydratáciou, teda nedostatočným príjmom tekutín. Preto v prvom rade by som zvýšil príjem tekutín na dva až dva a pol litra denne a znížil príjem soli v potrave. A za mesiac by som skontroloval u praktického lekára znovu hodnoty obličkových funkcií, teda kreatinín, urea, glomerulárna filtrácia a podľa potreby i minerály. 

Pokiaľ by pretrvávala hodnota zvýšeného kreatinínu, následne by som doporučil nefrologické a urologické vyšetrenie, aby sme vylúčili alebo potvrdili patologickú príčinu, ktorá spôsobuje oslabenie funkcie obličiek a podľa výsledku nasadil ďalší postup. Momentálne by som ale neodoporúčal žiadnu diétu okrem zníženia soli a dostatočného príjmu tekutín a počkal by som na kontrolné vyšetrenie obličkových funkcií. 

čítať viac

Mám plesne na nohách. Pomôžu mi kúpele v hypermangáne?

Mykózy, ľudovo nazývané plesne, sú najčastejším kožným problémom na nohách. Prispieva k tomu vhodné prostredie na množenie patogénov, ako vlhko, nevhodná obuv, užívanie liekov či strava. Prejavujú sa svrbením, suchou kožou, začervenaním, škvrnami, pľuzgie­rikmi, zápachom. Na liečbu sa používajú antimykotické masti, krémy alebo roztoky. Hypermangán alebo roztok manganistanu draselného je skôr podporná liečba alebo prevencia, má dezinfekčné a vysušujúce účinky. Vhodné je urobiť slaboružový roztok na kúpeľ nôh a následne aplikovať antimykotický krém. Ako prevenciu používajte dezinfekčné spreje na nohy aj do obuvi, bavlnené ponožky a vyhýbajte sa miestam, kde sa množeniu húb a kvasiniek darí, teda plavárňam, kúpaliskám alebo šatniam. Ak by sa problém opakoval alebo nezlepšoval, obráťte sa na svojho kožného lekára.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor