Turecké úrady zablokovali prístup k vysielaniu dvoch zahraničných rozhlasových staníc - k Hlasu Ameriky (VOA) a nemeckej Deutsche Welle (DW). Krok obmedzuje slobodu slova v krajine a môže vyvolať napätie medzi Ankarou a západnými štátmi, píše agentúra AP.

Zablokované weby

Súd v Ankare nechal vo štvrtok v noci zablokovať webové stránky DW a tureckú mutáciu webu VOA. Súd tak rozhodol po tom, čo obe médiá odmietla požiadať Tureckú radu pre rozhlasové a televízne vysielanie (RTÜK) o licenciu.

DW svoje odmietnutie vysvetlila tým, že by to tureckej vláde umožnilo cenzurovať redakčný obsah. „Médiá s licenciou v Turecku sú povinné zmazať online obsah, ktorý RTÜK interpretuje ako nevhodný. To je pre nezávislého vysielateľa jednoducho neprijateľné. DW podnikne právne kroky proti zablokovaniu, ku ktorému teraz došlo," uviedol generálny riaditeľ DW Peter Limbourg. Obavami z cenzúry argumentoval skôr aj VOA.

Pokuty pre médiá

Radu ovláda vládnuca strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a jej nacionalistickí spojenci. Kritickým médiám RTÜK pravidelne udeľuje pokuty.

Turecký zväz novinárov označil štvrtkové rozhodnutie za cenzúru. „Vzdajte sa pokusov zakázať všetko, čo sa vám nepáči, táto spoločnosť chce slobodu," napísal na twitter.

Blokovanie webových adries

Organizácia Freedom House ohodnotila Turecko v roku 2021 v indexe Freedom of the Net (Slobodný internet) ako „neslobodné". V krajine sa blokujú státisíce domén a webových adries.

Rozhodnutie súdu môže vyvolať napätie medzi Tureckom a USA v čase, keď sa Ankara usiluje o súhlas Washingtonu s kúpou amerických stíhačiek F-16, napísal denník Financial Times.

Ďalšie dôležité správy

Vedomostní frajeri Štefaj Jurča, Slavo Hlásny a Denisa Žitňanská s moderátorom Viktorom Vinczem.
Neprehliadnite

Novinka Špunti na ceste si získala najviac divákov, stúpla aj sledovanosť šou Na love