Čína sa už nechce spoliehať na Windows, či macOS. Oprašuje staré plány: Chce vlastný operačný systém

Čína oprášila staré plány. Mala sa vrhnúť do vývoja vlastného operačného systému Kylin, ktorým chce nahradiť Windows, ale aj macOS.

Kylin OS
Zdroj: Wikipedia.org

Trhu s operačnými systémami na počítačoch dominuje Microsoft. Aktuálne najrozšírenejším operačným systémom vôbec je Windows. Medzi používateľmi je ale populárny ešte macOS, ktorý nájdeme v zariadeniach od spoločnosti Apple. Potom tu máme ešte Linux, ktorý je marginálnym operačným systémom. V jeho neprospech hrá najmä veľké množstvo rôznych distribúcií.

Najnovšie sa do pozornosti širokej verejnosti dostáva ďalší operačný systém, za ktorým stojí Čína. Podľa spravodajského portál South China Morning Post, čínska vláda mala oprášiť staré plány, ktoré sa dotýkajú vývoja vlastného operačného systému, ktorý by mal nahradiť všade prítomný Windows. Cieľom krajiny podľa publikovaných správ je zbaviť sa závislosti krajiny od zahraničných systémov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Kylin OS má nahradiť Windows a macOS

Za vývojom OS má stáť štátom vlastnená spoločnosť Kylinsoft, ktorá je dcérskou firmou konzorcia China Electronics Corp. Publikované správy prezrádzajú, že Kylinsoft malo nadviazať spoluprácu s miestnymi spoločnosťami a inštitúciami, ako je napríklad Národné výskumné centrum pre rozvoj priemyselnej informačnej bezpečnosti s cieľom, aby vytvorili otvorený zdrojový kód „openKylin“.

Toto úsilie prichádza v čase rastúceho napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou.

V súčasnosti naprieč čínskym trhom dominuje Windows s 85% trhovým podielom, pričom macOS nájdeme v približne 6% zariadeniach. Čo sa týka Linuxu, tak naprieč krajinou je rozšírených viacero distribúcií, každá z nich má ale menej ako 1% podiel na trhu.

Snaha Číny nahradiť zahraničné operačné systémy vlastným systémom, trvá už desaťročie. Krajine sa ale doposiaľ nepodarilo vyvinúť konkurencieschopný operačný systém. Kylin bol pôvodne vyvinutý Národnou univerzitou obranných technológií Ľudovej oslobodzovacej armády. Prvé verzie systému boli založené na FreeBSD a boli určené na použitie čínskou armádou a inými vládnymi organizáciami. Súčasné verzie operačného systému sú založené na Linuxe.

Nateraz je ale otázne predpovedať, či sa krajine podarí vyvinúť operačný systém, ktorým by nahradili existujúce riešenia. Dôvodom je nielen komplexnosť systému ako takého, ale aj kompatibilita aplikácií so systémom.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre