Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.07.2022 02:50

Leto na Oravskom hrade začne s grófom Drakulom


Oravský hrad, snímka zdroj Oravské múzeum


Leto na Oravskom hrade začne s grófom Drakulom. Návštevníci ho budú môcť stretnúť na nočnej prehliadke v piatok o 20.30 h. Informovalo tom Oravské múzeum.


"Rok 1922 sa výrazne zapísal nielen do histórie kinematografie, ale aj do dejín Oravského hradu. V roku 2022 si pripomíname 100. výročie od natočenia prvého nemého čierno-bieleho filmu s upírskou tematikou, ktorý sa natáčal na Oravskom hrade," uviedla riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.       

Oravské múzeum sa podľa nej preto rozhodlo otvoriť letnú turistickú sezónu najvyhľadávanejšou nočnou prehliadkou Drakula – Upír Nosferatu, na ktorej budú návštevníci svedkami veľkolepej narodeninovej oslavy grófa Drakulu.       

Múzeum pripravilo i program na 3. júla v podobe podujatia Sokoliar - kráľova pýcha, na ktorom sa od 13.00 h do 16.00 h  predstaví sokoliarska skupina Biatec a dobová hudba Artio.       

"Počas roka sme pre návštevníkov pripravili niekoľko zaujímavých noviniek. Formou hologramu – trojrozmerného zobrazenia si budú môcť návštevníci pozrieť historicko-architektonický vývoj Oravského hradu. Sprístupnili sme už aj vstup do kazemát, ktoré sa nachádzajú v tuneli," priblížila Jagnešáková.       

Cyklisti môžu podľa nej využiť stojany na bicykle i odkladacie uzamykateľné úložné boxy na batožinu, ktoré sa nachádzajú pod Oravským hradom. "Počas celého leta je pripravený bohatý kultúrny program a vyvrcholením sezóny bude Týždeň s grófom Drakulom v auguste, 24. augusta sa na nádvorí hradu uskutoční aj koncert Mirky Partlovej," dodala.       

Oravský hrad bude počas júla a augusta otvorený od 8.30 h, posledný vstup do expozície je o 17.00 h. Návštevníci si môžu vybrať z troch okruhov, individuálnu alebo komentovanú prehliadku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2019
Hrad Revište ponúkne počas leta sériu podujatí
Do obdobia stredoveku sa prenesú návštevníci hradu Revište, ktorí na túto hradnú zrúcaninu neďaleko Žarnovice zavítajú v piatok 5. júla. Združenie na záchranu hradu Revište pripravuje na tento sviatočný deň prvé zo série letných podujatí s názvom Stredoveký deň.
viac
27.08.2019
Leto na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou s Drakulom
Vyvrcholením tohtoročných letných podujatí na Oravskom hrade bude posledná nočná prehliadka s názvom Drakula – upír Nosferatu. Uskutoční sa v piatok 30. augusta. TASR o tom informovala riaditeľka správcovského Oravského múzea Pavla O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
22.08.2020
Nočná prehliadka na motívy Drakulu bude vyvrcholením leta na Oravskom hrade
Letná sezóna na Oravskom hrade vyvrcholí nočnou prehliadkou. Podujatie na motívy Drakulu, upíra Nosferatu, sa uskutoční na budúci piatok 28. augusta.
viac
10.01.2023
Najúspešnejšie podujatia vlaňajška na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny
Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Uviedla to riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %