REPORTÁŽ Ventil SK sa po 35-tich rokoch dočkal albumu. Pokrstili ho Jožo Ráž a Jano Baláž

NETKY.SK • 26 Jún 2022, 18:00 • 2 min
REPORTÁŽ Ventil SK sa po 35-tich rokoch dočkal albumu. Pokrstili ho Jožo Ráž a Jano Baláž

A to rovno na LP platni aj CD. Zoskupenie štýlu ska a reggae, premenované na Ventil SK, má teda po 35 rokoch album, na ktorom dominujú pesničky už zosnulého Milana Tomčalu a textára Daniela Mikletiča.

slovakia

left justify in out

 

Práve Daniel Mikletič objavil v zúboženom stave kazetu, na ktorej sa nachádzali skladby, ktoré zreli po náročnej rekonštrukcii svetlo sveta práve v týchto dňoch.  

 

Kapela Ventil RG dosiahla vrchol popularity v rokoch 1982 - 1985, kedy hrala v ustálenej zostave Ondrej "Oňo" Tomčala (bicie), Milan Tomčala (gitara, spev), Dušan Giertl (gitara), Robo Grigorov (basgitara, spev) a Miroslav "Luky" Lukáčik (tenor saxofón).

 

Album Nie sú ľudia obsahuje rovnomennú skladbu, ktorá nebola doteraz publikovaná. Projekt gitaristu Dušana Giertla, ktorý bol dlhodobým členom pôvodného Ventilu RG, je venovaný  spomienke na Milana Tomčalu a poctou skvelému textárovi Danielovi Mikletičovi, autorovi väčšiny skladieb Ventilu RG.

 

img

Pozdrav od otca Dana Mikletiča prečítala jeho dcéra.

 

 

Krst nezmarila ani búrka

 

„Bola by večná škoda nechať ich napospas času, takto privedené k životu si nájdu miesto v dnešnej dobe, hoci vznikli v úplne inej,“ konštatuje o pesničkách z albumu gitarista a producent zoskupenia Dušan Giertl. Skladby známe iba z live hrania, či MC kaziet a sú návratom do bratislavskej ska éry 1981-1985 s dnešným soundom.  

 

img

Krst moderovala Didiana.

 

V bratislavskej kaviarni Adriana to vrelo. Presne v čase, keď sa mala akcia o 19.00 hodine začať, sa spustil víchor, dáždniky na terase nestíhali odolávať, ale prítomný hasiči pod vedením Daniely Rösselovej Olenočinovej ich zatvárali a zachraňovali. Kým však asi do hodiny a pol dorazili krstní otcovia – legendárni Elánisti Jožo Ráž Jano Baláž, terasu osvietilo zapadajúce slnko a mohlo sa pristúpiť ku krstu. Jano Baláž prijal úlohu krstného otca, lebo ak sa mu niečo páči, nemá problém to podporiť a Jožo odpovedal svojím typickým jedným slovom, ktoré tentoraz znelo „bomba“.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Zdeno Baláž: „Milujem Slovensko, nebudem sa hrať na Austrálčana.“

 

Po krste sme vyspovedali jeho účastníkov, ako prvého už spomínaného producenta a iniciátora projektu Dušana Giertla. Dušan je zakladateľom aj kapely Starmania, ktorá si získala veľký obdiv a popularitu hraním najväčších československých songov, a tak nás zaujímalo, či projekt Ventil SK pochová Starmaniu.

 

img

 

„Nie, toto spolu vôbec nesúvisí,“ vysvetľuje ostrieľaný muzikant. „Starmania funguje 20 rokov a tieto dve veci môžu pokojne existovať vedľa seba. Bez problémov.“ Prečo? Prezradí vo videu.

 

Ján Baláž nedávno oslavoval s ročným oneskorením sedemdesiatku veľkolepým koncertom. Doznievajú v ňom ešte dozvuky veľkolepého koncertu?

 

„Tak doznievajú,“ zamýšľa sa. „Bol to pekný koncert, bol som milo prekvapený, ako to celé zvládli.“

 

 

Roman Galo Galvánek nás prekvapil nielen svojou prítomnosťou, ale hlavne tým, čomu sa aktuálne venuje. To by ste do neho asi nepovedali... Vychutnajte si celý rozhovor s interpretom jeho najznámejšej piesne Komáre.

 

Medzi hosťami priam svietil v snehobielen košeli pár dní pred prvým letným dňom Vratko Rohoň z kapely Iné kafe. Čo ho priviedlo na krst?

 

img

 

„V prvom rade som kamarát s Dušanom Giertlom,“  odhaľuje svoju účasť na krste. „Je to Ventil SK, videl som obal, idem si to vypočuť, a preto som tu, lebo muzika.“ Vratko je známy aj ako pilot a traktorista. Dokedy ho bude baviť pracovať na kopaniciach? Povie vo videu, v ktorom prezradí čo-to aj o svojich troch deťoch.

 

Fotograf Martin Fridner je autorom obálky albumu, ktorá je zaujímavá aj tým, že na nej nie sú ľudia, čo bolo hlavným motívom, nakoľko sa tak album volá.  V rozhovore prezrádza prvú reakciu, keď ho Dušan Giertl osloví s niečím, čo potrebuje. Najnovšie ho čaká kampaň so známou osôbkou, na ktorú sa mimoriadne teší. Tipnite si, o koho ide, správnosť odpovede si overíte v našej reportáži.  

 

img

 

Nahrávania albumu sa zúčastnil aj skvelý bubeník Marcel Buntaj, ktorý žije už jedenásť  vo Viedni, ale spoluúčinkovať so slovenskými muzikantami neodmieta. Pospomína aj na spoluprácu s Paľom Haberom, kde bol nájomný muzikant pri prvom sólovom turné Teamu a vtipne reaguje na otázku, či má obľúbeného speváka. Práce má vyše hlavy.

 

img

 

 

 „Okrem iného  robím hudbu pre film Invalid, ktorý bude mať premiéru na jeseň, komponujem, nahrávam...je toho veľa.“ Marcel pracuje naozaj s mnohými slovenskými a českými spevákmi, ale to si už vypočujte priamo od neho.

 

Gitarista Henry Tóth sa objavil na krste so svojou láskou Luciou Kurilovskou. Henry sa príliš neusmieval, za to Lucia áno a Henry sa to snažil vysvetliť, na čo mu vážne oponovala.

 

img

 

„Nikto ma nezastaví na rozhovor, keby som nemal takú známu priateľku,“  povedal Henry, ktorý si zaspomína, ako vnímal Luciin hlas v televízii a či jej už niekedy zahral na gitare.  

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies