Najracionálnejšia by bola podľa politológa rekonštrukcia vlády, skončiť by mal Matovič aj Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Matovič, Sulík
Zľava: Igor Matovič a Richard Sulík. Foto: archívne, SITA/Jana Birošová, Alexandra Čunderíková, Koláž WBN

Vládna koalícia by sa nemala rozpadnúť a ak by sa tak stalo, s veľkou pravdepodobnosťou by to viedlo k predčasným voľbám.

Pre agentúru SITA to povedal politológ Tomáš Koziak v súvislosti s napätou situáciou vo vládnom zoskupení medzi stranou Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Podľa politológa za istých okolností by mohlo dôjsť aj k zmenám vo vláde, kedy by v nej už neboli dvaja lídri koaličných strán, a to minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Kollár by bol znovu v koalícii

Pri predpoklade, že by sa koalícia nemala rozpadnúť, Koziak vychádza „z logiky moci“. Uviedol, že ak by koalícia zanikla, neprofitovala by z toho žiadna strana.

„Snáď Boris Kollár by bol znovu vo vládnej koalícii. Aj preto sa dnes takto správa. Myslím si, že opäť dôjde ku kompromisu. V koalícii sa dohodnú na tom, že sa budú snažiť lepšie spolupracovať,“ usúdil politológ.

SaS má na budúci týždeň rozhodnúť, za akých podmienok bude v koalícii pôsobiť. Keby napokon z koalície odišla, vina by podľa Koziaka padla práve na túto stranu „s bonusom, že sa postarala o pád vlády aj so Smerom a pravicovými extrémistami, čo by nebol dobrý výsledok“.

Otázku prípadných personálnych zmien vo vláde Koziak komentoval tak, že by bolo najracionálnejšie, keby k rekonštrukcii vlády došlo.

Spory sú osobné

„Tlak, aby Igor Matovič odišiel z postu ministra financií, OĽaNO nebude akceptovať z dôvodu, že ide o predsedu najsilnejšej koaličnej strany. Ak by to však mal byť kompromis na hrane, tak potom by došlo aj k odchodu Richarda Sulíka z postu ministra hospodárstva. V takomto prípade by tá vláda mohla fungovať najracionálnejšie možným spôsobom až do riadneho termínu volieb,“ priblížil politológ.

Ani tým by však podľa Koziaka napätie v koalícii nezmizlo, pretože lídri týchto strán by sa ďalej stretávali na koaličných radách, pričom ich spory sú v osobnej rovine.

„Tie spory sa týkajú aj toho, ako jeden a druhý minister spravuje svoj rezort. Ak by teda došlo k výmene na ministerských postoch, pre koalíciu by to mohlo byť možno najstabilnejšie riešenie,“ mienil Koziak.

Problémy sa dajú očakávať

O fungovaní koalície, ktorá sa môže dohodnúť na istých korekciách, politológ povedal, že iná situácia medzi koaličnými partnermi už nebude a problémy sa dajú očakávať aj naďalej.

„Ani v bežnom ľudskom živote to nefunguje na prepínač, že teraz sa už budeme k sebe správať slušne. Medzi lídrami Matovičom a Sulíkom tie spory budú pokračovať. Tejto koalícii by však pomohlo, že by obidvaja lídri z postu ministrov odišli,“ zhodnotil Koziak.

Dodal, že by nešlo o stopercentné riešenie, ale bol by o dôvod menej, aby sa na verejnosti „pretriasali“ ich vzájomné spory o tom, ako spravujú svoje rezorty.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičRichard SulíkTomáš Koziak
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiSaS Sloboda a Solidarita