Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.07.2022 10:45

Výstavba Rázsoch má stáť 281 miliónov, nemocnica v Martine 330 mil. eur


Vpravo predseda vlády SR Eduard Heger a vľavo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas tlačovej konferencie 1. júla 2022 v Bratislave. Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine. V piatok o tom rozhodla vláda. FOTO TASR - Pavel Neubauer


Výstavba hrubej stavby bratislavskej univerzitnej nemocnice na Rázsochách má stáť 281 miliónov eur, má mať 653 lôžok. Postavenie martinskej univerzitnej nemocnice so 660 lôžkami si vyžiada 330 miliónov eur.


Na tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po tom, ako vláda schválila ich financovanie z plánu obnovy.       

Kompletná nemocnica v Martine a hrubá stavba nemocnice na Rázsochách sa majú dokončiť do druhého kvartálu roku 2026. Nemocnica na Rázsochách už má podľa Lengvarského vysúťaženého projektanta. "Proces sa ukončil koncom minulého mesiaca, v najbližšej dobe bude vystavená zmluva," priblížil.       

Minister ozrejmil, že ďalšie výzvy na čerpanie zdrojov z plánu obnovy na výstavbu a rekonštrukciu nemocníc ohlási vláda v septembri. "Vláda schváli metodiku, podľa ktorej sa budú vyberať ďalší adepti," dodal Lengvarský.       

Premiér Eduard Heger skonštatoval, že v rámci jesennej výzvy sa bude pokračovať smerom na východ. "Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie o nemocniciach na východnom Slovensku, ktoré budú čerpať peniaze z plánu obnovy," uviedol Heger.       

Plán obnovy je súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti v rámci celoeurópskeho dočasného nástroja Next Generation EU, ktorý predstavuje najväčší stimulačný balík v histórii Európskej únie. Cieľom je obnoviť Európu po pandémii. Kľúčovou súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR je už schválená reforma siete nemocníc. Reformy sa dotknú aj ambulantného sektora, akútnej starostlivosti, následnej a dlhodobej starostlivosti, ako aj starostlivosti o duševné zdravie.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.11.2021
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc. V súvislosti s prezentovaním Plánu obnovy a odolnosti SR to v Košiciach uviedol predseda vlády Eduard Heger.
viac
16.12.2021
ÚMS diskutovala s premiérom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy
Únia miest Slovenska (ÚMS)  prijala pozvanie na diskusiu  s premiérom Eduardom Hegerom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy.
viac
04.01.2022
Plány splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v roku 2022
Základnými prioritami nového splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Jána Hera v roku 2022 je naplnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti a efektívne čerpanie zdrojov súčasného a predchádzajúceho programového obdobia vo vzťahu k marginalizovaným rómskym komunitám a výchove a vzdelávaniu.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %