Jačmenné krúpy si zaslúžia miesto vo vašej kuchyni:
- ľahko stráviteľné, lebo zrno je už bez obalu
- znižujú koncentráciu cholesterolu v krvi
- vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chránia pred zápalmi kože a zabraňujú šediveniu vlasov
- podporujú hojenie žalúdkových a dvanástnikových vredov
- obsahujú lepok
KRÚPOVÉ PLACKY
4 porcie, príprava 30 minút, pečenie 15 minút
POTREBUJETE:
- 200 g malých jačmenných krúp
- 100 g šunky
- 1 cibuľa
- 2 malé zemiaky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 lyžička majoránu
- hladká múka, špaldová krupica, ovsené vločky (na zahustenie)
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Krúpy uvarte v osolenej vode domäkka. Bude to trvať 13 až 15 minút. Krúpy sceďte a dajte do misy.
- Šunku nakrájajte na malé kocky. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. V panvici opečte najprv cibuľu a potom k nej pridajte šunku. Opekajte dozlatista. Zemiaky nastrúhajte najemno.
- Ku krúpam pridajte šunku s cibuľou a zemiaky. Keď je zmes takmer vychladená, pridajte prelisovaný cesnak, vajce, majorán, múku, krupicu, ovsené vločky soľ a korenie.
- Zmes premiešajte a robte z nej malé placky. V panvici vyprážajte z oboch strán do chrumkava.