Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.07.2022 07:45

ÚMS k financovaniu nemocníc z Plánu obnovy


Ilustračná snímka


Zdravotníctvo je jednou z kľúčových priorít Plánu obnovy, na ktorú je vyčlenených celkovo 1,53 mld. eur. Z tohto balíka takmer miliarda smeruje na investície do modernizácie budov a technického vybavenia nemocníc.


Zdravotnícke organizácie opakovane  upozorňujú, že Slovensko  môže prísť, aktuálnym prístupom štátu,  o túto historickú investíciu do zdravotníctva. Únia miest Slovenska sa preto plne stotožňuje a podporuje  stanovisko najväčších asociácii  v zdravotníctve  zastupujúcich poskytovateľov aj pacientov, že podpora nemocníc z Plánu obnovy má viesť k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov na celom Slovensku a aj v prospech zdravotníckych zariadení v regiónoch.

Všetky procesy sú oneskorené a rozhodnutia sa prijímajú na poslednú chvíľu. Neustále odkladanie zverejnenia kritérií výberu nemocníc, ktoré dostanú prostriedky z Plánu obnovy, reálne ohrozuje realizáciu projektov a šancu pacientov na nové a zrekonštruované nemocnice a to v hodnote stoviek miliónov eur. ÚMS rovnako odmieta, aby sa obyvatelia v regiónoch stali pacientmi druhej kategórie. Rozhodnutia na úrovni vlády by mali zohľadňovať  potreby obyvateľov ale aj to, čo je vo vymedzenom období možné realizovať tak, aby Slovensko peniaze nestratilo. Je neprípustné, aby nekvalifikované politické rozhodnutia viedli nielen k strate peňazí, ale následne sa podpísali na ďalšom zhoršovaní dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regiónoch a viedli tak aj k predčasným úmrtiam pacientov, obyvateľov Slovenska.

ÚMS je presvedčená,  že by malo byť v záujme vlády SR urgentne a efektívne podporiť spravodlivý  rozvoj  a kvalitu zdravotných služieb  na celom území Slovenska. Pridávame sa preto k výzve na adresu vlády SR, aby konala v prospech spravodlivej a kvalitnej dostupnosti zdravotnej starostlivosti na území Slovenska.

Únia miest Slovenska zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska. Aj preto veríme, že hlas našich miest má, aj pri riešení  tejto témy, svoju váhu a svoj prínos.

Autor: (ts-ÚMS, Daniela Piršelová, hovorkyňa)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
16.12.2021
ÚMS diskutovala s premiérom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy
Únia miest Slovenska (ÚMS)  prijala pozvanie na diskusiu  s premiérom Eduardom Hegerom o aktivitách rezortu školstva v rámci Plánu obnovy.
viac
15.06.2023
Nemocnicu postavia v areáli Rooseveltovej, začať chcú v roku 2024
Prvé stavebné práce na novej nemocnici v priestoroch súčasného areálu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici by sa mali začať koncom roka 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %