Hneď na úvod treba povedať, že koniec Android Auto vo verzii pre smartfóny bol nielen dlhodobo očakávaný, ale signalizovalo ho aj upozornenie, ktoré sa v poslednom období zobrazilo v aplikácii priamo pri jej spustení. Čo sa týka používateľov Android Auto v rámci displejov umiestnených priamo v autách, ti sa nemusia niečoho obávať, pretože táto zmena sa ich nedotkne.

Treba poznamenať, že lúčenie Googlu s Android Auto vo verzii pre smartfóny bolo postupné, pričom už v roku 2021 ho firma vypla pre telefóny s nainštalovaným systémom Android 12, resp. novším. Ešte tento rok však bolo možné používať Android Auto v telefóne so staršími verziami operačného systému a s tým teraz Google urobil nadobro koniec.

Systém Android Auto zostáva plne dostupný na displejoch automobilov bezo zmien.

Je jasné, že istú skupinu používateľov zmena ovplyvní. Tu sa však ponúka náhrada v podobe jedného z režimov Google Maps pod označením “Google Asisstant Driving Mode“. Bližšie informácie predovšetkým o tom, ako ho zapnúť, nájdete na oficiálnej stránke Google.

Vyššie uvedená alternatíva ponúka podobné možnosti ako Android Auto, vrátane rozličných chatovacích aplikácií, funkcií telefonovania či aplikácií na prehrávanie hudby. Chýba však napríklad možnosť využívať iné navigačné služby a používateľ je tak odkázaný na mapy Google, upozornil Futurezone.at.