SVRBIA vás UŠI? Zistite, čo SIGNALIZUJE tento problém, kým nie je príliš neskoro

Zdroj: gettyimages.com
2022-07-01 13:00:00

Existuje málo vecí, ktoré sú viac neznesiteľné ako nepríjemné svrbenie. O to viac, ak sa vyskytuje na nedostupnom mieste, napríklad vo vnútri ucha. Prečo vás vlastne svrbia uši?

Zatiaľ čo väčšina prípadov, kedy svrbia uši, nie je dôvodom na obavy, ten pocit sa občas nedá zniesť. Philip Chen, MD, FARS, docent otolaryngológie a rinológie na University of Texas Health Science Center v San Antoniu, vysvetľuje pre livestrong.com najčastejšie dôvody, čo za tým môže byť a ako dosiahnuť úľavu:

1. Príliš si čistíte uši

Aj keď to môže znieť zvláštne, udržiavanie príliš čistých uší môže spôsobiť svrbenie. Áno, váš hygienický zvyk môže brániť ich zdraviu.

"Koža zvukovodu vytvára cerumen (ušný maz)," hovorí Dr. Chen. "Táto lepkavá látka je dôležitá pri ochrane ucha pred traumou, poškodením vodou a dokonca aj baktériami."

Čítajte tiež: NAJHORŠIE jedlo, ktoré SPOMALÍ váš METABOLIZMUS: Zabudnite na spaľovanie TUKOV!

Prílišné čistenie môže túto ochrannú vrstvu odstrániť, čo uľahčuje prenikaniu mikróbov dovnútra. Môže to tiež viesť k zápalu, ak náhodou poškodíte kožu, čo vyvolá infekciu, hovorí Dr. Chen. To všetko môže mať za následok podráždenie a môže byť dôvodom, prečo vás svrbí vnútro uší.

Riešenie: Podľa Cleveland Clinic sa ušný maz zvyčajne vylúči z vášho zvukovodu sám. Prestaňte si teda strkať predmety do uší, aby ste si ich vyčistili. Namiesto toho si po kúpaní jemne osušte vonkajšiu oblasť uší uterákom.

2. Máte nahromadený vosk

Vosk chráni vaše uši, no príliš veľké množstvo môže spôsobiť svrbenie. Medzi ďalšie príznaky nadmerného nahromadenia ušného mazu patrí bolesť alebo zápach vychádzajúci z ucha, podľa Cleveland Clinic. Ucho tak bude akoby upchaté.

Riešenie: "Našťastie, existuje veľa vecí, ktoré môže človek urobiť. Niekoľko kvapiek peroxidu vodíka rozloží a uvoľní prebytočný vosk, ktorý potom môže telo ľahšie vyplaviť," hovorí Dr. Chen.

Vyhnite sa vatovým tampónom (ktoré môžu neúmyselne vtlačiť vosk hlbšie do ucha), ostrým predmetom, ako sú špendlíky (ktoré môžu roztrhnúť jemnú pokožku vo vnútri ucha) alebo ušným sviečkam (ktoré môžu viesť k popáleninám).

3. Kožný problém

Rovnako ako zvyšok vášho tela, aj zvukovod je pokrytý kožou. Vďaka tomu je rovnako náchylný na kožné problémy, ako je ekzém a psoriáza. V skutočnosti sa vo vašom uchu môžu vyvinúť dermatologické stavy a viesť k svrbivým vyrážkam. Ak sa teda pýtate, prečo sú vaše uši horúce a svrbia, toto môže byť príčina.

Riešenie:​ Ak máte podozrenie, že príčinou vášho svrbenia sú kožné problémy, navštívte dermatológa alebo špecialistu na ORL. Existuje veľa liekov na liečbu dermatologických problémov, ako dermatitída a psoriáza, ale musia byť prispôsobené jednotlivcovi.

4. Ušná infekcia

Svrbenie môže byť príznakom infekcie vonkajšieho ucha, známeho aj ako zápal vonkajšieho ucha alebo plaveckého ucha. Otis externa, ako sa inak nazýva plavecké ucho, nastane, keď sa váš zvukovod - otvor, ktorý vedie od bubienka k vonkajšej časti hlavy - infikuje v dôsledku nadmernej vlhkosti, ktorá sa hromadí v uchu a podporuje rast baktérií, podľa Mayo Clinic. Stáva sa to ľuďom, ktorí trávia veľa času vo vode, a preto sa tento stav nazýva plavecké ucho.

Podľa Mayo Clinic sa môže tiež vyvinúť plavecké ucho vložením prstov, vatových tampónov alebo iných predmetov do ucha, ktoré môžu poškodiť jemnú pokožku vo zvukovode a spôsobiť infekciu. Okrem svrbenia môže plavecké ucho spôsobiť bolesť, odvodnenie a zmeny sluchu.

Riešenie: "Toto by mal liečiť odborný lekár, ktorý môže podávať lokálne ušné kvapky a vyčistiť zvukovod," hovorí Dr. Chen.

Nepokúšajte sa o samočistenie, môžete neúmyselne spôsobiť traumu zvukovodu, čo situáciu len zhorší. 

5. Kožná alergia

Ak sú vaše uši podráždené a poškriabané, môže to znamenať, že máte alergickú reakciu súvisiacu s pokožkou. Citlivosť pokožky môže spôsobiť veľa vecí, vrátane materiálov v slúchadlách, mydlách, šampónoch, make-upoch a dokonca aj určitých kovoch v náušniciach. Podľa Cleveland Clinic je nikel bežným vinníkom kožných alergií, môže spôsobiť svrbenie, začervenanie, suché miesta alebo opuch.

Riešenie:​ Nenosili ste nejaké nové šperky? Keď zistíte, čo spôsobuje alergickú reakciu, vyhýbanie sa kontaktu s nimi je najlepšou možnosťou na zníženie ušného svrbenia. Zatiaľ čo tento druh svrbenia je zvyčajne dočasný (trvá 12 až 48 hodín po kontakte), voľnopredajné steroidné krémy (ako hydrokortizón) a perorálne antihistaminiká môžu poskytnúť úľavu.

6. Sezónne alergie

Rovnaká histamínová reakcia, ktorá spúšťa slzenie očí a kýchanie, môže tiež spôsobiť pichanie v ušiach. Áno, sezónne alergie, ako je peľ alebo senná nádcha môžu byť za tým.

​Riešenie:​ Môžete použiť malé množstvo voľnopredajného steroidného krému do zvukovodu na upokojenie svrbenia. Ide však len o dočasné riešenie.

Zaujme vás: 3 časté ZLOZVYKY, ktoré robia mnohí po SPÁLENÍ od slnka: Veľký HAZARD, skoncujte s nimi!

Najlepšie je spolupracovať so svojím lekárom. Tak zistíte, ako zvládať sezónne alergie. Možnosti liečby môžu zahŕňať perorálne (alebo nazálne) antihistaminiká, výplachy nosa soľným roztokom, nazálne steroidy a pre ľudí so závažnými príznakmi alergie imunoterapiu (t. j. očkovanie proti alergii).

7. Podráždenie z načúvacieho prístroja

Ľudia, ktorí nosia načúvacie prístroje, môžu pociťovať svrbenie.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo k tomu dochádza:

  • Načúvacie pomôcky môžu prispievať k hromadeniu vosku alebo vlhkosti
  • Sú „cudzím predmetom“ a ich častá prítomnosť vo vašom uchu môže vyvolať zvláštny pocit alebo šteklenie
  • Môžu obsahovať materiály, ktoré vyvolávajú alergie alebo dermatitídu

Riešenie:​ Povedzte o tom svojmi lekárovi a vyriešte tento problém. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia uši svrbenie

2022-07-01 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia