Zrušenie Roe vs. Wade Bol som trumpovcom a nehanbím sa za to

Martin Leidenfrost
Martin Leidenfrost

V posledných dňoch sme sa dozvedeli o Donaldovi Trumpovi dve veci.

V posledných dňoch sme sa dozvedeli o Donaldovi Trumpovi dve veci.

Martin Leidenfrost

Martin Leidenfrost

Bol som trumpovcom a nehanbím sa za to
Protest pred budovou Najvyššieho súdu USA vo Washingtone 24. júna 2022. FOTO: TASR/AP

Prvá vec: Aj keď nie je potvrdené, že 6. januára 2021 chytil šé­fo­vi bezpečnostného tímu volant, aby si vynútil odvoz na Ka­pi­to­l, vyšetrovania útoku na Kapitol čoraz viac posilňujú dojem, že Trump, mierne povedané, odchod z funk­cie nezvládol – ba mohol do­konca spáchať čin trestnoprávneho charakteru.

Je veľkým šťastím, že právny štát v USA má pevné základy. Keby Trump mal naozaj chúťky na štátny prevrat, ne­mo­hol v tejto krajine po­cho­diť. Od Troch kráľov mi­nu­lé­ho roka je však bez­po­chyb­y zdis­kre­ditovaný.

Druhá vec: Tri Trumpove nominácie pre Najvyšší súd USA viedli iba rok a pol po jeho nedôstojnom odchode k tomu, že jeden z najliberálnejších potratových zákonov sveta sa skončil.

Iste, rozhodnutie automaticky neznamená, že hanebne vysoký počet ume­lých potratov v Amerike výrazne klesne.

Veď bude tabletka. Veď bu­de veľa štátov s možnosťou legálnych potratov až do 24. týždňa. Veď bude nad­ná­rod­ný korporát, ktorý svojim za­mestnankyniam cestu na potrat láskavo pre­platí.

Ukončenie 49-ročného barbarstva menom Roe vs. Wade je však zásluhou, kto­rá sa nijako nedá podceňovať.

V celom zvyšku sveta vládne opač­ný trend, v Latinskej Amerike jed­na krajina za druhou legalizuje in­terrupcie, v západnej Európe ich mno­hé krajiny (Španielsko, Nemec­ko) ďalej uľahčujú.

Vďaka Trumpovi bude Amerika na dlhé roky majákom života v oceáne smrti.

No aj jeho vinou prešla Amerika bezprecedentnou inštitucionálnou krí­zou.

Ako z tých demonštrácií priam kričí satanizmus!Zdieľať

Nie som špecialista na Ameriku, „amíkov“ mám tradične tak trochu na háku, celoživotne sa zaoberám „iba“ Eu­ró­pou. Prišlo mi preto vhod, že ma významní konzervatívni de­ja­telia práve v týchto dňoch poz­vali na pivo.

Bol medzi nimi aj občan USA, deklarovaný trumpovec.

Je to staručký múdry profesor, ktorý učí v jed­nom brlo­hu wo­ke pro­gre­sivizmu a zažil si tam svoje. Opýtal som sa ho, či je stále trum­povcom.

Odpoveď bola prekvapujúco triezva. Spätne chváli zvlášť ener­ge­tic­kú a eko­nomickú po­li­tiku Trumpa, ale aktuálne už viac sleduje mo­de­rá­tora Tru­cke­ra Carlsona. Trumpovec si nie je úplne istý, či to bu­de dobrý nápad, ak Trump v roku 2024 ešte bude kandidovať.

Prečo nie? Lebo je tu riziko, že vidí už len seba.

Bol tam aj významný mladší Slovák. Povedal o fotogra­fiách z de­mon­štrá­cií pro­ti zrušeniu Roe vs. Wade vetu, ktorá ma vo svojej pria­mo­čia­rosti najprv šokovala.

Povedal: „Ako z tých demonštrácií priam kričí satanizmus!“

Cítil som pri pohľade na tieto mladé protestujúce potratárky to is­té, ale ako odchovanec po­liticky ko­rektného Západu som sa na nič ta­ké neopovážil pomyslieť, nieto to ešte po­vedať.

Nasleduje politicky korektné okienko: Božechráň, nechcem tým po­vedať, že pro-choice ľudia sami osebe sú satanisti. Nie, určite je med­zi ni­mi dosť slušných ľudí, ktorí úprimne veria, že sa angažujú za dob­ro žien – rovnako ako je medzi prolifermi určite dosť chrapúňov. Koniec korektného okien­ka.

Hovorím iba o snímkach, ktoré naše médiá zverejnili. Tie demon­štrant­ky vyžarujú niečo zlomyseľné, krvilačné, odporné, chladné, zhub­né, zlé.

Nechápem celkom, prečo naša potratárska tlač vybrala tieto fotky. Nie sú k dispozícii nejaké iné alebo tu fakt panuje presvedčenie, že si pro-choice tábor s tými ježibabami získa sympatie?

Ako je možné, že kresťanskodemokratickí sudcovia na­ria­dia jednu zvrhlosť za druhou?Zdieľať

Tieto náznaky pri odhaľovaní zla možno svedčia o tom, že tomu psychicky narušenému miliardárovi, ktorý by v normálne fun­gu­júcej krajine rad­šej ne­mal zas­távať verejný úrad, sa podarilo niečo obrovské.

Nikto pred ním to nedokázal.

Nedokázali to republikánski prezidenti pred ním. Stačilo, keď si  Bush mladší vybral prispôsobivého konzervatívca Johna Robertsa a bolo to na dlhší čas stratené.

A naši vôbec nič nedokázali, v našich zemepisných šírkach to poriadne ani neskúsili.

Upozorňujem, že aj na Ústav­nom súde mojej kra­jiny, teda Rakúska, sedia politickí nominanti.

Vzhľa­dom na 36 rokov ne­pretržitého vládnutia Ľu­do­vej strany tu existuje dlhodobo „bürgerliche Mehrheit“, no­mi­nan­ti pravice sú vo väčšine.

Výsledkom je, že Ústavný súd nám zaviedol manželstvo osôb rov­na­ké­ho pohlavia, pre ktoré v parlamente nebola väčšina, a ne­dáv­no aj prvé zárodky eutanázie – nútil neochotnú vládnu väč­ši­nu, aby lega­li­zovala v obmedzenej forme asistovanú samovraždu.

Pýtate sa, ako je možné, že kresťanskodemokratickí sudcovia na­ria­dia jednu zvrhlosť za druhou?

Dám vám na to zjednodušenú odpoveď: lebo nemáme Trumpa.

Aj ja snívam o krásnom bezúhonnom konzervatívnom lídrovi, ku ktorému môžeme vzhliadať s rešpektom.Zdieľať

V tých našich súdoch sedia submisívni, konformistickí, svetonázorovo ne­doz­re­tí centristi, ktorí chcú byť za pekných na univerzi­tách, v mé­di­ách a pred vlastnými deťmi.

A tak sú základné hodnoty kresťanského Západu na odstrel, aj keby z nejakých volieb niekde vzišla konzervatívna väčšina.

Ten neokrôchaný newyorský narcis inštinktívne pochopil, že pri­spô­so­bivý konzervatívec je horší ako hodnotový liberál.

Vyvodil z toho jediný správny záver: vybral si na Najvyšší súd cha­rakterných ľudí, kto­rí sa so sto­per­cent­nou istotou nikdy v ži­vo­te nedajú oba­la­mu­tiť.

Preto ani spätne nepovažujem za chybu, že som sa v nejakej his­to­rickej chvíli cítil byť trum­pov­com.

Jasné, aj ja snívam o krásnom bezúhonnom konzervatívnom lídrovi, ku ktorému môžeme s rešpektom a s dôverou vzhliadať.

No nemáme ta­ké­ho.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia