Vesmírny odpad sa stáva čoraz horúcejšou témou v tomto priemyselnom odvetví. Komercializácia letov do kozmu klope na dvere, miliardári si už zopár štartov vyskúšali na vlastnej koži a nastáva čas, keď sa znižujú ceny „vstupenky do temného nekonečna“ z miliónov na stovky tisíc. Na svedomí to majú hlavne znovupoužiteľné rakety a vstup súkromných spoločností do hry.

Superhrdinovia Space scAvengers

Na to, aby boli lety do vesmíru bezpečné, však bude potrebné už teraz započať čistenie obežnej dráhy planéty, ktorá je plná kozmického odpadu viac či menej spôsobeného ľudskou činnosťou. Prirodzené kúsky vesmírneho prachu a úlomkov striedajú nefunkčné satelity, kusy techniky, farby či náradie, ktoré odhodili nezodpovední astronauti.

Testovanie systémov na likvidáciu družíc raketami, ktorého sa nedávno Spojené štáty vzdali, tiež neprispieva k tomu, aby orbita vyzerala ako dobre udržiavaná vizitka ľudského druhu.

Víťazný startup Slovenského vesmírneho inkubátora založený troma výskumníkmi s názvom Space scAvengers sa zaoberá práve tematikou hľadania nových spôsobov, ako si poradiť s vesmírnym smetiskom nad hlavami ľudí.

Koncept je založený na zachytávaní rozmerných objektov pomocou viacerých spolupracujúcich zariadení, vďaka čomu má byť riešenie flexibilné a cenovo efektívne. Startup už začal v rámci štúdie k danému projektu aj prvotnú spoluprácu s Európskou vesmírnou agentúrou.

Ďalšie nápady

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa