Dobré noviny
S nákupom potravín utekajte priamo domov. Stačí 20 minút v teple a zavaríte si na poriadny problém
Romana Mináriková
Romana Mináriková

S nákupom potravín utekajte priamo domov. Stačí 20 minút v teple a zavaríte si na poriadny problém

— Foto: Unsplash / TASR

Horúce počasie poskytuje optimálne prostredie pre rast baktérií v jedle, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie.

Leto je tu a s ním aj horúčavy atakujúce rekordy. Hoci zdravotníci neustále varujú pred teplom, náhlymi kolapsmi a zdôrazňujú dôležitosť dodržiavania pitného režimu, netreba opomenúť ani starostlivosť o potraviny. Počas týchto dní totiž oveľa rýchlejšie podliehajú skaze. Ako informoval portál TV Noviny, úrad verejného zdravotníctva varujú pred ich konzumáciou, ak sa cestou domov ešte niekde zdržíte. Baktériám totiž stačí len 20 minút na to, aby ich počet narástol na dvojnásobok.

Problémové potraviny

Problémové sú všetky živočíšne produkty, ktoré by ste mali v prípade dlhšieho pobytu v horúcom prostredí urýchlene tepelne spracovať. Inak vás môžu ľahko potrápiť bolesti brucha, zvracanie, hnačky či iné príznaky. Pozor by ste si mali dať najmä na mäso, mäsové výrobky, salámy, ale aj mliečne výrobky, maslo či vajíčka. V nich sa môže objaviť nielen salmonela, ale aj baktérie.

Jednoduché zásady

Ako uvádza portál Good House Keeping, najdôležitejšia je rozumná manipulácia s jedlom. Ak sa chystáte nakupovať chladené či mrazené položky, vyberajte ich v obchode ako posledné a pri pokladni ich rovno zabaľte do chladiacich tašiek. Domov sa dopravte bez zbytočných zastávok a ako prvé zamierte do chladničky alebo mrazničky. Ak sa predsa len na ceste zdržíte, potraviny okamžite tepelne spracujte.

Dbať na bezpečnosť by ste mali aj pri rozmrazovaní potravín. Rozmrazovať by ste ich pomaly v chladničke, kde sú menej náchylné na výkyvy teplôt.

Už ste čítali?