Svet kresťanstva Vatikánska sedma 01. júl 2022

Vatikánska sedma Desať rokov bez arcibiskupa Bezáka

Imrich Gazda
Imrich Gazda

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Týždenný súhrn diania v kresťanskom svete od vedúceho redaktora Sveta kresťanstva Imricha Gazdu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Desať rokov bez arcibiskupa Bezáka
Arcibiskup Róbert Bezák v sprievode slovenských biskupov v Šaštíne. Foto: Postoj/Andrej Lojan

V aktuálnom súhrne sa dozviete:

  • ako pápež František prekvapil arcibiskupa Bezáka,  
  • akú emóciu vyvoláva táto kauza po desiatich rokoch,
  • že Martin Kramara skončil ako hovorca KBS.

Keď sa minulý piatok obyvatelia Bernolákova vybrali na večernú omšu, netušili, aké prekvapenie ich bude čakať. Hlavným celebrantom bol arcibiskup Róbert Bezák, ktorého okrem miestneho farára sprevádzali ďalší dvaja neznámi kňazi.

Z úst arcibiskupa, ktorý býva v tejto obci pri Bratislave a z času na čas slúži omše v miestnom kostole, sa veriaci dozvedeli, že ide o poslov z Vatikánu. Pápež František ich vyslal, aby Bezákovi vyjadrili jeho blízkosť a slávili s ním bohoslužbu, počas ktorej si pripomenul 38. výročie kňazskej vysviacky.

Zo strany súčasnej hlavy cirkvi tak išlo o ďalšie otcovské gesto voči arcibiskupovi, ktorého presne pred desiatimi rokmi – 2. júla 2012 – jeho predchodca Benedikt XVI. odvolal z postu trnavského arcibiskupa.

Toto rozhodnutie vyvolalo v slovenskej spoločnosti šok a v tunajšej cirkvi zanechalo hlbokú ranu. „Dodnes nie je jasné, do akej miery sa stal ako nekonvenčný arcibiskup obeťou intríg a do akej miery zohralo rolu jeho neraz až zbytočne nekolegiálne správanie,“ napísal šéfredaktor denníka Postoj Martin Hanus po septembrovej návšteve Svätého Otca na Slovensku.

Počas nej sa František nielenže osobne stretol s emeritným arcibiskupom (urobil tak aj niekoľkokrát predtým vo Vatikáne), ale spoločným modlitebným stretnutím v šaštínskej bazilike sa pokúsil pootvoriť zabuchnuté dvere medzi Bezákom a ostatnými slovenskými biskupmi.

„Pápež František už urobil zo svojej strany všetko, aby Bezák aj jeho cirkev obrátili list a začali s novou kapitolou,“ zakončil s nádejou svoj minuloročný komentár Martin Hanus.

Čítajte tiež

Po uplynutí deviatich mesiacov musíme, žiaľ, priznať, že žiadny obrátený list ani nová kapitola sa nekonajú. Jednoducho, tam, kde chýba obojstranná dobrá vôľa, nezmôže nič ani pápež.     

Mnohí pritom po prvom stretnutí Františka s Bezákom, ktoré v roku 2015 sprostredkoval zosnulý český kardinál Miloslav Vlk, očakávali, že nový pápež sa odhodlá k oficiálnej rehabilitácii odvolaného arcibiskupa.

Popri prejavoch spolupatričnosti a sympatie však k žiadnej revízii prípadu nedochádza. Pápež František rozhodnutie svojho predchodcu rešpektuje a nič na ňom nemení. Vzhľadom na štýl súčasného pontifika sa pritom možno domnievať, že ak by natrafil na legitímne dôvody, nebál by sa tak urobiť.  

Zdá sa, že po desiatich rokoch zhasla akákoľvek nádej na zmenu – v postavení Bezáka aj v uzdravení vzájomného vzťahu medzi ním a slovenským episkopátom.

A pritom tak rád by som sa v tomto konštatovaní mýlil.

Ďalšie udalosti v skratke

Martin Kramara skončil ako hovorca KBS, od 1. júla bude pôsobiť ako generálny vikár Žilinskej diecézy.

Súd v Dolnom Kubíne odsúdil katolíckeho kňaza za zneužitie maloletého dievčaťa, vymeral mu trojročný trest s podmienečným odkladom na štyri roky.

Pápež nepriamo kritizoval Rusko. Ozbrojené dobývanie a imperializmus podľa Františka nemajú nič spoločné s kráľovstvom, ktoré ohlasoval Ježiš Kristus.

Noví arcibiskupi z celého sveta si na slávnosť apoštolov Petra a Pavla od pápeža prevzali páliá, bol medzi nimi aj nový pražský arcibiskup Jan Graubner.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová napriek podpore potratov prijala vo Vatikáne Eucharistiu, stretla sa aj s pápežom Františkom.

Vatikán spustil vlastnú verziu pouličných novín na spôsob Nota Bene. Mesačník L’Osservatore di Strada (Pouličný pozorovateľ) chce „dať hlas tým, ktorí nemajú hlas“. 

Z Katolíckej cirkvi v Nemecku minulý rok vystúpilo rekordných 360-tisíc ľudí, odchádzajú aj angažovaní veriaci.

V Nigérii zabili dvoch katolíckych kňazov, v tejto krajine zomiera najviac kresťanov na svete.

Na Haiti bola zavraždená 75-ročná rehoľná sestra. Luisa Dell’Orto zo spoločnosti malých sestier Ježišových sa stala obeťou lúpežného prepadnutia v hlavnom meste Port-au-Prince.

Nenechajte si ujsť

Knižná bodka

Uchránil mesto Rím pred Hunmi aj Vandalmi, teologicky zdôvodnil učenie o božskej i ľudskej prirodzenosti Ježiša Krista a jeho pontifikát patrí medzi najdlhšie v histórii.

Tí z vás, ktorých zaujímajú dejiny cirkvi, už možno tušíte, že v tomto opise sa skrýva pápež Lev I., ktorý ako prvý získal prímeno Veľký.

Práve tejto osobnosti sa venuje profesor teológie a jezuita Miloš Lichner vo svojej novej publikácii Teologický svet pápeža svätého Leva Veľkého v dobovom kontexte (Dobrá kniha, 2022).

V prvej časti knihy autor približuje základné prvky Levovej kristológie a ekleziológie, v druhej časti sa nachádza prvý slovenský preklad najdôležitejších Levových homílií a listov.

„Aktuálne dielo pomôže ochotnému čitateľovi lepšie chápať tak vývoj teológie, ako aj rôzne kontextové a historicky podmienené skutočnosti utvárania ranocirkevného sveta. Osobnosť pápeža sv. Leva I. Veľkého totiž veľmi výrazne ovplyvnila nielen jeho dobu, ale aj ďalšie smerovanie cirkvi,“ odporúča knižnú novinku nitriansky biskup a cirkevný historik Viliam Judák.

Prajem vám víkend plný svetla!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia