Výskumný tím na Kórejskom inštitúte vedy a techniky identifikoval problémy stojace za prepadom výkonu, ktorým trpeli súčasné organické solárne panely pri inštalácii na väčších plochách. Vyvinuli nový polymérový aditívny materiál, ktorý by mal riešiť práve tento problém.

Ich objav je dôležitý hlavne preto, že komercializácia výskumu organických solárnych článkov by mohla vydláždiť cestu pre ekologickejšiu sebestačnosť pri výrobe elektrickej energie.

Organické panely predstavujú tretiu generáciu solárnych článkov a ich popularita sa neustále zvyšuje. Poľahky ich možno inštalovať na steny budov či do okien, použiť ich v mobilných prístrojoch alebo v zariadeniach typu internet vecí (IoT), no majú aj svoje nevýhody.

Ťažkosti s fotoaktívnou vrstvou

Hlavný problém organických solárnych panelov tkvie vo veľkosti jednotlivých článkov. Ich fotoaktívna plocha, to znamená priestor, ktorý zbiera slnečné svetlo a premieňa ho na energiu, býva menšia ako 0,1 cm². Takže komerčnému využitiu v súčasnosti bránia problémy s výkonom, ktoré vznikajú, keď sa z článkov vytvorí plocha s rozlohou niekoľkých štvorcových metrov.

Tím kórejských výskumníkov sa sústredil na riešenie tohto problému na úrovni materiálu vo fotoaktívnej vrstve článku. Pomocou metódy spin coating (rotačné nanášanie) vytvorili homogénnu zmes fotoaktívnej vrstvy rýchlym odparovaním rozpúšťadla, zatiaľ čo substrát veľmi rýchlo rotuje. Keď sa však pokúšali tento postup využiť na veľkých plochách, ktoré by boli priemyselne využiteľné, výkon solárnych článkov sa znižoval.

Umelá inteligencia ilustračný obrázok
Neprehliadnite

Umelá inteligencia z Google, ktorá má vraj dušu, si najala advokáta. Má strach z vypnutia

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa