neprihlásený Piatok, 19. apríla 2024, dnes má meniny Jela
Tzv. ministerstvo informatizácie za tri dni nevysvetlilo frašku s rozdávaním tabletov nepodporujúcich štátne aplikácie

Značky: e-governmenttablety

DSL.sk, 1.7.2022


Tzv. ministerstvo informatizácie za viac ako tri pracovné dni dokonca vôbec nezareagovala na otázky na rozdávanie tabletov s nevhodnou mobilnou platformou dokonca nepodporujúcou štátne mobilné aplikácie a služby v rámci 70-miliónového projektu rozdávania tabletov seniorom a znevýhodneným osobám.

Ako sme upozornili v tomto článku na základe informácií čitateľov, ministerstvo účastníkom pilotnej fázy projektu financovaného z Plánu obnovy rozdáva tablety od spoločnosti Huawei s jeho verziou Androidu bez podpory Google ekosystému a bez obchodu Google Play.

Tieto tak samozrejme nepodporujú viaceré štátne mobilné aplikácie, ktoré sa robia bežne len pre Android platformu od Google s Google ekosystémom a iOS. Podporovaná nie je ani nová aplikácia Slovensko v mobile vytvorená samotným ministerstvom, ktorá zatiaľ umožňuje síce len jednoduchšie mobilné prihlasovanie k štátnym službám ale v blízkej budúcnosti má byť podľa tvrdenia ministerstva spôsobom ako plne mobilne využívať elektronické služby štátu.

Ministerstvo dlhodobo absurdne odmieta zverejniť akékoľvek relevantné informácie o obstarávaní tabletov pre tento projekt. Oficiálne tak nie je potvrdené, či ministerstvo prípadne neobstaralo aj iné tablety. Ďalšie informácie ale jasne naznačujú, že tablety od Huawei sú hlavnou platformou s ktorou projekt počíta. V rámci projektu seniori dostávajú na školeniach aj tzv. školiace materiály, učebnice pre jednotlivé oblasti školení. A v učebnici pre prácu s tabletom sa pracuje práve s tabletom Huawei s jeho Android platformou.

Tablety s vlastnou Android platformou Huawei nie sú vhodné pre takýto projekt a túto cieľovú skupinu z viacerých dôvodov, ktoré sme detailnejšie rozoberali v tomto článku.

Samozrejme uľahčenie využívania elektronických služieb štátu seniormi bolo jedným z hlavných cieľov tohto projektu a projekt tak zatiaľ v tejto fáze vyzerá ako fraška. Hoci tento cieľ dokument Plánu obnovy opakovane spomína, ministerstvo v posledných tlačových správach o projekte, keď už boli tablety pre pilotnú fázu zrejme obstarané, už tento cieľ zrejme nespomína.

Huawei platforma je výrazne menšinová, má slabšiu podporu od tvorcov aplikácií a učiť cieľovú skupinu seniorov, ktorá nemá digitálne zručnosti a očakávane často nebude flexibilná v aplikovaní získaných poznatkov po prípadnom prechode na iné zariadenie s Androidom v budúcnosti, používať túto platformu evidentne nie je ideálne.

Navyše viaceré štáty v posledných rokoch podnikajú alebo zvažovali opatrenia proti používaniu zariadení od Huawei údajne z bezpečnostných dôvodov. Hoci tieto kroky môžu byť značne motivované obchodnou vojnou medzi USA a Čínou, týkajú sa takmer výlučne zariadení pre infraštruktúru a dôkazy o konkrétnych bezpečnostných hrozbách zariadení Huawei neboli zverejnené, slovenské ministerstvo informatizácie nepochybne nemá jasné dôkazy ani o opaku a nie je jasné, či ministerstvo kvalifikovane vyhodnotilo tento aspekt a rozhodlo sa dokonca masovo rozdávať svojim obyvateľom zariadenia od Huawei až po vysoko kvalifikovanom vyhodnotení tohto aspektu.


      Zdieľaj na Twitteri



Najnovšie články:

V najbližších dňoch bude spustený nový vysielač digitálneho rádia
Seriál Fallout podľa počítačovej hry bude mať pokračovanie
Budúci týždeň budú vydané dve dôležité linuxové distribúcie
Špehovacie satelity SpaceX už snímkujú Zem, s vyšším rozlíšením ako doterajšie
Linux si na PC drží podiel 4%
AI výkon tohtoročnej generácie Intel CPU bude vyšší ako 100 teraops/s
Apple bude mať nový seriál o alternatívnom sovietskom vesmírnom programe, predĺžila For All Mankind
Pôsobivého dvojnohého robota Atlas nahradí úplne nová elektrická verzia
O2 spustilo predaj na diaľku. Namiesto eID sa fotí tvár a občiansky, nedá sa objednať eSIM ani predplatenka
Klon populárnej databázy Redis od Linux Foundation k dispozícii v prvej verzii


Diskusia:
                               
 

pri súčasnej podpore slovenských štátnych aplikácií by im nepomohlo ani keby rozdávali tablety s windows a čítačkou čipových kariet
Odpovedať Známka: 9.3 Hodnotiť:
 

Xperienced IT department
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Nestíhajú, vymýšľajú nové heslo na Veroničkin notebook.
Odpovedať Známka: 8.6 Hodnotiť:
 

Ale prd. Na to maju generator, kazdy rok je heslo nove. Netreba im zavidiet. Hlavne oni nemaju co vysvetlovat. Problem je jasne v chapavosti publika.
Odpovedať Známka: -3.3 Hodnotiť:
 

na tento?
https://postimg.cc/qhhJhR30
Odpovedať Známka: 8.3 Hodnotiť:
 

Bábkoherečka dobre vie, že si to nedokáže zapamätať, ale aj tak si dá heslo "dph20". Magor z Innsbrucku má zase heslo "700*1000=7000000". Oni sú v tej vláde postihnutí kompletne všetci, nielen profesor Pročko.
Odpovedať Známka: 7.3 Hodnotiť:
 

A ku čomu sa s tými heslami preboha asi tak dá dostať? Ku plánom napĺňania prodemokratických liberálnych vízií? A čo s nimi ďalej? Šak sabotovaním ich realizáciu viac doyebať hádam ani nejde a napomáhanie by spôsobovalo chaos priekazne na úrovni sabotovania.
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Dá sa nimi dostať k návodu od odborníkov z oplotenej ambasády, ako ešte viac likvidovať národ a štátnu ekonomiku v prospech strýčka Sama za veľkou mlákou.
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

V prospech strýčka Sama by bolo niečo urobiť s podvedomou traumou, prejavujúcou sa stavaním pevností podľa blueprintu psieho útulku, nakoľko z takej paranoje okrem zúfalého kriku o pomoc priekazne nič iné interpretovať nejde.
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

ten konspiratorsky znalec asi myslel strycka kupca sama.
Odpovedať Hodnotiť:
 

maju plne ruky prace s vymyslanim vyhovoriek na heslo svojej princeznej :D
A kym nepridu s tym, ze to je len neohlasena kampan na IT bezpecnost, tak aj hladat budu.
Potom pridu vyhovorky k tabletom, ze dochodcom to aj tak staci, lebo mevedia pouzivat aplikacie a co to oni co maju davat detom, vnukom, vnuckam. A ked pride na kupcenie s nimi, tak kto by ten srot kupil.
Odpovedať Známka: 7.6 Hodnotiť:
 

Dôchodca potrebuje max telegram, Facebook, messenger a mail. Huawei na to stačí.
Bonus points, keď stratí data, ma ich bezpečné zálohované u čínskej rozviedky.

Naviac, Huawei má jedno z najlepších ui.
Odpovedať Známka: -3.8 Hodnotiť:
 

tak to máš priekazne stereotypnú predstavu o tom ako vyzerá a čo používa dôchodca. V dôchodkovom veku sú ľudia stále aktívni, psychycky absolútne spôsobilí minimálne prvých 10 rokov (od 64 do 74). Nemalá časť aj kľudne aj po 80-tke.

Napr. sestra mojej mamy - tesne pre 70-tkou, s počítačmi si vôbec nerozumie, paniku niekedy chytá aj z obsluhy televízora.

Napriek tomu úplne bežne používa platbu mobilom, aplikáciu od operátora na kredit, mail, foťák, bankovú aplikáciu, pozerá si cestovné poriadky, počasie, hrá sa hry, sleduje si kroky. Mama si vie dokonca objednať taxík cez Bolt.

Tá zažitá predstava dôchodcu ktorý sa ledva hýbe a je dobrý akurát na stráženie vnúčat platila tak pred 30-timi rokmi.


Odpovedať Známka: 5.2 Hodnotiť:
 

si to trochu odporuje..
"..tesne pre 70-tkou, s počítačmi si vôbec nerozumie, paniku niekedy chytá aj z obsluhy televízora.."

vs.

pouziva a vyuziva vsetky totie moznosti, funkcie PC a mobilu..

(..mnohe z nich ani ja vubec nemam.. (..ani sancu vyuzit..) / nepouzivam
Odpovedať Známka: 7.5 Hodnotiť:
 

Pohonkali sme...
Odpovedať Známka: 1.4 Hodnotiť:
 

A kelo z toho robi na tablete?

Pridze sebe kupic rožky, vytasi v Jednote z kabely 12 palec tablet.
Pac tu, Marka, zaplacim týmto.
Naklika karte, jebne tabletom po termináli, až sa celá Jednota zatrasie.
Terminal resignovane zahlasi: platba úspešne prijatá.
Predavačka tlieska, zákazníci tlieskajú, tablet gratuluje...

PS: všetky tie veci, co spomínaš, sú aj na Huawei App Galery.
Odpovedať Známka: 4.3 Hodnotiť:
 

Jednoznačne ide o incident!
Odpovedať Známka: 5.0 Hodnotiť:
 

jednoznacne to smrdi a to uz od prezentacie tohoto zbytocneho projektu - niekto potreboval uliat prachy a vela, podobne tajnosti boli okolo emisnych povoleniek za sns, akurat tam to dali aspon na tu nastenku (aj ked ta bola za zamknutymi dverami na ministerstve)...mozno cely projekt je tiez zverejneny na nastenke mininsterstva informatizacie...
Odpovedať Známka: 8.8 Hodnotiť:
 

A podporuje to ukrajinske apky?
Odpovedať Známka: 6.7 Hodnotiť:
 

apky? A to je čo?
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Všetci sa mýlite. Tie tablety sú priekazne trest za to, že vychovali takých kokotov.
Odpovedať Známka: 8.2 Hodnotiť:
 

5 tabletov tyzdenne!
Odpovedať Známka: 6.4 Hodnotiť:
 

.... a tebe 5 tabletiek denne....
Odpovedať Známka: -1.4 Hodnotiť:
 

Na tomto príklade sa naplno ukázalo, aká skorumpovaná, neschopná a primitívna vláda sa dostala k moci kvôli idiotom, ktorý sa nechali opiť rožkom "lebofico". Voliči by si zaslúžili po papuli, vláda by si zaslúžila niečo úplne iné. Kým sa tejto liberálnej hávede na vplyvných miestach a vo voličskej základni nezbavíme, budeme kráčať míľovými krokmi do záhuby. Liberáli všetkých krajín, strčte sa navzájom do riti a neotravujte slušných ľudí. Pre vás to bude odmena, pre nás nádej na lepšie zajtrajšky.
Odpovedať Známka: 0.4 Hodnotiť:
 

Mna by zaujimalo, cim ty vlastne tak velmi trpis? Ze co konkretne v tvojom zivote je teraz zle a bude lepsie ked vsetci liberali z celeho sveta zmiznu... Lebo fakt ma zaujima, ze co je ten spustac u ludi s takymto nazorom, co je to ich trapenie - nedostatok coho...
Odpovedať Známka: -0.9 Hodnotiť:
 

Podľa mňa tým napríklad priekazne zároveň zmiznú i niektoré typy otázok. A čo ťa ešte fakt zaujima?
Odpovedať Známka: 2.7 Hodnotiť:
 

Mozno bude jeho zivot lepsi, ked zmiznu niektore typy otazok, je to lahsie ako najst odpoved, ktovie... Ale podla mna to je skor jeden z negativnych efektov zmiznutia akejkolvek skupiny ludi... A ked uz sa mi chces venovat, zaujima ma, kolko vas syntaxterrorov je a ci o sebe viete...
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Myslis harabina z tych slusnych, ci niekoho ineho?
Odpovedať Známka: 0.0 Hodnotiť:
 

Ukazte mi jednu politicku stranu, ktora pred volbami ma v programe nieco zlé, no ani jedna. Dolezite je, aka koalicia vzide po volbach, a ako sa bude spravat, no a s tymto uz volici ako taki nemaju nic spolocne a je na zodpovednosti novej vlady ako to dalej bude. Samozrejme ak volici su oklamani, mali by mat prostriedok, ako takuto vladu odvolat napr. referendom. Ked si objednate firmu aby vam zrekonstruovala kupelnu, a ta firma zobere zalohu a uz sa neukaze, tiez si date facku a budete sa obvinovat ze ste sa dali opit rozkom ? Myslim ze nie. Pri volbach je to podobne.
Odpovedať Známka: 2.5 Hodnotiť:
 

Progresívne Slovensko. Len musíš chápať, čo sa skrýva za tými vábivými rečami. Všetko čo tam mali bolo protislovenské a protinárodné.
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Okej tak choď žiť do krajiny bez liberálnej demokracie, napríklad do Ruska. Po prvom takomto diskusnom príspevku by si skončil na polícii. V tom lepšom prípade.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Tento nielen zbytocny ale aj nefunkcny projekt za ludovych 70 milionov smrdi poriadnou zlodejinou..
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

čakali ste viac od inštitúcie, ktorej šéfstvo si musí lepiť prihlasovacie heslo na notebook, lebo inak nie sú schopní sa prihlásiť do compu?!
Hanba celá táto fraška.
Nie je taký problém, že niektorí ľudia nevedia používať počítač a nepoznajú základné security princípy. Problém je, že takí šéfujú ministerstvu informatizácie a rozhodujú o výbere ľudí, ktorí riadia nižšie zložky a nastavujú stratégie.
Tak sa vôbec nečudujem, že špecka k tabletom bola napísaná horšie, ako by ju napísal stredoškolák.
A naša hanba je to preto, lebo je to naša vizitka - my sme si ich zvolili. Tak nám treba!
Odpovedať Známka: 7.8 Hodnotiť:
 

Ja som túto neschopnú a primitívnu háveď nevolil. Nech si sypú popol na hlavu iní.
Odpovedať Známka: 3.3 Hodnotiť:
 

Ano, debilne statne aplikacie su maximalna fraska. Ako vzdy.
Odpovedať Známka: 6.0 Hodnotiť:
 

Za 70 milionov mohlo byt tolko dotacii pre fotovoltaiku na rodinne domy... Alebo pekna rekonstrukcia nejakej nemocnice. Ale nie, priority su ako VZDY inde.
Odpovedať Známka: 10.0 Hodnotiť:
 

A čo všetko mohlo byť za miliardu na zbytočné celoplošné testovanie, ktoré zapríčinilo väčšie šírenie chorôb? A čo za miliardy na neúčinnú experimentálnu génovú terapiu, po novom nazývanú očkovanie? A čo za dve miliardy na Ukrajinu a Ukrajincov? A čo za 1,7 miliardy na vojenskú techniku, ktorú by sme nepotrebovali keby modroknižkár nedaroval naše obranné systémy Ukrajine? A dalo by sa pokračovať. Ale vraj za všetko môže Róbert Fico, takže si zabečme a nepýtajme sa nepohodlné otázky.
Odpovedať Známka: 1.7 Hodnotiť:
 

Tak robova miliarda co ma cash na belize, tu si nespomenul. A par statisic v uplatku pre barsjaku podrztasku, a tych teda bolo.... Aj kvietik by pospominal. A z tych penazi nebolo pre mna celkom nic. Takze ked objektivne o ukraine, tak snad aj tu.
Odpovedať Známka: 2.9 Hodnotiť:
 

urcite miliarda, tak ako "Pociatkova" vila. Preco beres mentalne choreho pacienta Igora vazne? Kde su tie 2 miliardy rocne, ktore vraj Robo kradol? Bud si crazy Igor vymyslel nahodne cislo, alebo kradne este viacej, vzhladom na ovela vyssie deficity
Odpovedať Známka: -0.8 Hodnotiť:
 

Tak zasa mozes namotavat, ale ak osobne som poznal fickovho kamarata a ten mal sam len 20+ bytov... Zase budme trosku sudny. Sustred sa na dialog pociatka s trnkom kde sa chlapci bavia ako slota nezaplatil desiatok... Zvlastne je ze sa v tom nikto mrvit nechce.
Samozrejme ze robo ma viac, to len mal taky ucet bokom .
Odpovedať Známka: 2.7 Hodnotiť:
 

verona sa to istotne, ako vždy, bude snažiť hodiť na roba. :)
Odpovedať Známka: 4.5 Hodnotiť:
 

Etalón inteligencie - "To mi vymažete, hej?" https://dopice.sk/qWc
Odpovedať Známka: 2.0 Hodnotiť:
 

Verona ? :o :P

..to bola, resp.este stale aj kus je..
nejlepsi disco ~ dance zpevacka, resp.dance - disco -elect.skupina, ~ duo, v cz..

teda bola, v ^^90 ~ 2000 ~ 2012,

..ale po odchode Markety "Maky, jakslobej, to uz nikdy nebolo jako driiv.. :/(


Odpovedať Známka: -6.0 Hodnotiť:
 

Ani tí najlepšie platení v štáte si nevedia poradiť s touto úlohou.. na vymyslenie (áno vymyslenie, teda od nuly) vysvetlenia pre také pofá asi bude treba najať odborníkov zo zahraničia..
Odpovedať Hodnotiť:
 

Nas musi dakto anektovat a dosadit do vedenia statu svojich ludi, lebo my Slovaci nemame narok si sami vladnut...
Odpovedať Hodnotiť:
 

práveže to dakto už dávno spravil (formálnu anexiu vynechal), pretože my Slováci si vieme vládnuť iba slušne a poctivo, tak tam obsadil svojich hajzlov a sme tam kde sme..
Odpovedať Hodnotiť:

Pridať komentár