MojAndroid

Pokiaľ máte v pláne odísť do iného štátu, ktorý však patrí do Európskej únie, nemusíte sa obávať o žiadne roamingové poplatky aspoň do roku 2032. Ak sa v najbližších dňoch až týždňoch chystáte napríklad na dovolenku do zahraničia, odporúčame vám stráviť približne minútku kontrolou a prípade aj zmenou nastavení SIM kariet vo vašom smartfóne. Zabezpečíte tak, aby ste neprerobili peniaze. Inšpiráciu na tému sme čerpali z portálu mobilmania.zive.cz.

Zmeňte tieto nastavenia a vyhnite sa riziku vzniku zbytočných poplatkov

Pred odjazdom do zahraničia by ste si mali skontrolovať, či máte vôbec zapnutý dátový roaming. Prejdite do nastavení svojho smartfónu a prejdite do časti “Sieť a internet”. Sem uvidíte prepínač “Roaming” a zapnite ho.

Ďalším našim tipom je kontrola, či máte predvolené dáta na vami požadovanej, predplatenej SIM karte. V prípade, že idete na dovolenku do krajiny mimo EÚ, mohlo by to spôsobiť vám, respektíve vašej peňaženke nepríjemnosti. Opäť v nastaveniach s označením Sieť a internet prejdite do “SIM karty” a zvoľte, ktorá SIM má byť predvolená na dáta a ktorá na hovory či SMS.

Posledným tipom je vypnutie 5G. Kto vie, či si zaň nebude nejaký zahraničný operátor mimo krajín EÚ pýtať poplatky navyše. 5G sieť je taktiež poriadnym žrútom energie z batérie, takže za zmenu nasledujúceho nastavenia vám váš smartfón poďakuje. V Sieť a internet v časti SIM karty zmeňte “Preferovaný typ siete” na 4G / LTE.

Náš tip
Tieto nastavenia by ste mali na Android smartfóne zmeniť | Časť 2.
1.7.2022

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+