SEPS obnoví prideľovanie cezhraničných kapacít medzi Ukrajinou a Slovenskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Elektrina
Foto: ilustračné, Getty images

Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) obnoví prideľovanie cezhraničných kapacít medzi Ukrajinou a Slovenskom.

Prevádzkovatelia prenosových sústav (PPS) z kontinentálnej Európy už oznámili splnenie technických podmienok pre obnovenie komerčného prideľovania cezhraničných kapacít na cezhraničnom profile s Ukrajinou.

„Skúsenosti so synchrónnou prevádzkou ukazujú, že výrobné zdroje na území Ukrajiny a Moldavska stabilne pracujú podľa dispečerských pokynov,“ uviedla hovorkyňa SEPS Sandra Čičová Kotzigová.

Obchodovanie sa obnoví o pár dní

Ako prvé sa obnovilo prideľovanie cezhraničných kapacít na cezhraničnom profile Ukrajina-Rumunsko. SEPS plánuje obnoviť obchodovanie s elektrinou na spoločnom cezhraničnom profile Ukrajina-Slovensko 6. júla tohto roka. Neskôr bude nasledovať aj obnovenie aukcií na profiloch Ukrajina-Maďarsko a Moldavsko-Rumunsko.

„Prideľovanie cezhraničných kapacít na profile Ukrajina-Slovensko bude prebiehať výhradne na báze denných jednostranných aukcií v súlade s aktuálne platnými pravidlami pre denné aukcie na profile Ukrajina-Slovensko,“ dodala Čičová Kotzigová.

Kapacita sa bude postupne zvyšovať

Celková obchodná kapacita pre všetky denné aukcie organizované na profiloch medzi Ukrajinou-Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy bude v prvej fáze obmedzená na 100 megawattov pre importný aj exportný smer. Veľkosť kapacity pre aukciu na profile Ukrajina-Slovensko pre úvodnú fázu bude stanovená na úrovni 50 megawattov pre importný aj exportný smer.

„Po tejto úvodnej fáze sa očakáva postupné zvyšovanie celkovej dostupnej obchodnej kapacity na základe posúdenia dopadu obchodných výmen na stabilitu a bezpečnosť synchrónne prepojených sústav, ktoré budú priebežne vykonávať PPS,“ podotkla Čičová Kotzigová.

Neskôr prejdú na spoločné aukcie

Po zavedení potrebných legislatívnych zmien a technických úprav na ukrajinskej aj slovenskej strane je plánovaný prechod na prideľovanie kapacít spoločnou aukčnou kanceláriou JAO (Joint Allocation Office – Spoločná alokačná kancelária). Prechod na jednotnú, harmonizovanú formu aukcií organizovanú JAO je deklarované ako cieľové riešenie pre organizovanie aukcií na profiloch medzi Ukrajinou-Moldavskom a prenosovými sústavami kontinentálnej Európy.

„Ak nedôjde k iným nepredvídateľným okolnostiam alebo nedohode na spoločnom postupe zúčastnených PPS, očakávame prechod na spoločné aukcie koncom druhého, resp. začiatkom tretieho kvartálu 2023,“ uviedol predseda predstavenstva SEPS Peter Dovhun.

Spoločnosť Ukrenergo už podnikla konkrétne kroky a požiadala spoločnosť JAO o vyčlenenie zdrojov na dizajn a implementáciu novej služby.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter DovhunSandra Čičová Kotzigová
Firmy a inštitúcie SEPS Slovenská elektrizačná prenosová sústavaUkrenergo