EÚ doviezla prvýkrát viac plynu z USA ako z Ruska. Analytici varujú!

NETKY.SK • 1 Júl 2022, 13:25 • 2 min
EÚ doviezla prvýkrát viac plynu z USA ako z Ruska. Analytici varujú!

BRUSEL - Dôvodom bolo výrazné zníženie dodávok suroviny z Ruska do EÚ.

slovakia

left justify in out

Európska únia doviezla v júni prvýkrát viac skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov než plynu cez plynovody z Ruska. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. TASR o tom informuje na základe správy serveru oilprice.com.  

 

img

 

„Nedávne výrazné obmedzenie dodávok plynu do Európskej únie zo strany Ruska spôsobilo, že jún sa stal prvým mesiacom v histórii, keď EÚ doviezla viac plynu vo forme LNG z USA než cez plynovody z Ruska," napísal Birol koncom tohto týždňa na Twitteri v rámci analýzy IEA.

 

Prečítajte si tiež: Známa automobilka vybuduje na Slovensku závod na výrobu elektromobilov

 

Čo sa týka celkového dovozu LNG, Európska únia, ako aj Británia zaznamenali rekordné objemy v apríli. Vyššie spotové ceny v Európe než v Ázii nasmerovali v danom mesiaci dodávateľov plynu na lukratívnejší európsky trh, uviedol vo svojej správe z júna americký Federálny úrad pre energetiku (EIA).

 

img

 

Väčšina aprílových dodávok LNG do Európy pochádzala z USA, pričom viac než polovica z amerického exportu putovala na trh piatich európskych štátov - Británie, Francúzska, Španielska, Holandska a Poľska. Do týchto štátov smerovalo v apríli 54,1 % z celkového objemu amerického exportu LNG. Analytici a IEA však varujú, že napriek rekordnému dovozu LNG zo Spojených štátov a iných krajín Európe stále hrozia počas nadchádzajúcej zimy problémy, ak nepristúpi k opatreniam, ktoré jej pomôžu časť energií ušetriť.

 

Možno vás zaujme: V našich obchodoch začína platiť nové pravidlo!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona