Francúzski výrobcovia potravín nahrádzajúcich mäso už nebudú môcť pre svoje výrobky používať názvy ako „vegetariánsky steak" či „vegánska klobása". Od 1. októbra 2022 im to zakáže nový zákon, ktorý oslavujú zástupcovia mäsového priemyslu, uviedol web stanica BFMTV.

Terminológia spájaná s mäsom

„Naďalej nebude možné používať terminológiu tradične spájanú s mäsom či rybami pre produkty, ktoré nemajú pôvod v živočíšnej ríši," stojí vo francúzskom úradnom vestníku. Zákon začne platiť 1. októbra 2022, výrobcovia potravín majú ale čas až do konca roku 2023, aby zmenili názvy produktov vyrobených pred 1. októbrom.

Už roky pripravovaný zákon je podľa predsedu medziodborového združenia pre hovädzí dobytok a mäso Jeana-Françoisa Guiharda „zásadným krokom v prospech transparentnosti a informovanosti spotrebiteľa, ako aj v prospech zachovania produktového know-how" mäsového priemyslu.

Pravidlo pre celú úniu

Národná federácia zväzu farmárov požaduje, aby vláda „priniesla spis aj do Bruselu", aby pravidlo platilo na celej úrovni a nevzťahovalo sa len na produkty vyrobené vo Francúzsku, ako to bude teraz.

Francúzske Národné observatórium rastlinných potravín naopak uviedlo, že zákon „stavia Francúzsko do konzervatívnej pozície" a ,,proti prúdu európskeho riešenia súčasných problémov".

Na úrovni EÚ výrobcovia môžu svojim rastlinným produktom dávať názvy tradične spájané s mäsom. Výnimkou sú ale produkty na báze živočíšneho mlieka, napríklad jogurty či syry; ich rastlinné náhradky v názve nesmú obsahovať tradičné pomenovanie živočíšnych produktov.

Ďalšie dôležité správy