Hyundai odhalil vzhľad nového elektrického Ioniqu 6. Vyzerá vynikajúco!

Na podrobné technické špecifikácie musíme počkať ešte niekoľko dní, Hyundai ich zverejní počas svetovej premiéry Ioniqu 6 ešte tento mesiac.

01.07.2022 10:00
Hyundai Ioniq 6 (2022) Foto:
Hyundai Ioniq 6 je postavený na revolučnej 800 V platforme E-GMP.
debata (5)

Ioniq 5, mimochodom, úradujúce európske auto roka 2022, bol len prvou lastovičkou veľkej elektrickej ofenzívy Hyundaiu. Na rade sú ďalšie modely, postavené na revolučnej 800 V platforme E-GMP. Tým prvým je komfortný sedan Ioniq 6, ktorého vzhľad automobilka práve predstavila.

Ide o model inšpirovaný konceptom Hyundai Prophecy EV. Vyznačuje sa čistými, jednoduchými líniami a aerodynamickou formou, ktorú dizajnéri Hyundaiu označujú ako Emotional Efficiency. Ioniq 6 má mimoriadne nízky koeficient odporu vzduchu – len 0,21, k čomu mu dopomáha jeho nízka predná časť, aktívne vzduchové klapky umiestnené vpredu, zmenšenie vzdialenosti medzi kolesami a voliteľné úzke digitálne bočné zrkadlá. Napomáha jej aj zadný spojler, kompletne prekrytý podvozok, optimalizované deflektory a zmenšená medzera medzi podbehmi kolies.

Hyundai Ioniq 6 (2022)
Hyundai Ioniq 6 (2022)
+7Hyundai Ioniq 6 (2022)

Auto je postavené na elektrickej modulárnej platforme E-GMP, ktorá umožnila konštruktérom „roztiahnuť“ interiér vpredu aj vzadu, čo cítiť najmä v priestore pre nohy. Zaujímavosťou je aj úplne rovná podlaha a absencia akýchkoľvek ovládačov na vnútornej strane predných dverí.

Modulárna palubná doska s dotykovou obrazovkou integruje 12-palcový plne dotykový displej infotainmentu a 12-palcový digitálny prístrojový panel. Stredová konzola poskytuje veľký úložný priestor s niekoľkými odkladacími priehradkami.

Dvojfarebné ambientné podsvietenie umožňuje vybrať si zo spektra až 64 farieb a šiestich dvojfarebných tém. Zaujímavosťou je režim Speed Sync Lighting umožňujúci zmenu jasu vnútorného osvetlenia v závislosti od rýchlosti vozidla. 4-bodové interaktívne pixelové svetlá na volante zároveň umožňujú jednoduchú komunikáciu medzi vodičom a vozidlom.

Hyundai Ioniq 7 - ilustrácia 2022 Čítajte viac Hyundai Ioniq 7: Takto by mohlo vyzerať 7-miestne elektrické SUV v sérii

Dizajnéri výraz „udržateľnosť“ rozhodne nebrali ako formálnu prázdnu frázu, stačí to ilustrovať menšou enumeráciou: V závislosti od úrovne výbavy je v interiéri ekologická koža (sedadlá), recyklovaná PET tkanina (sedadlá), bio TPO koža (palubná doska), bio PET tkanina (strop), bio farba získaná z rastlinných olejov (dvere) a koberček z recyklovaných rybárskych sietí.

Na kompletnú technickú špecifikáciu a popis technológií, ktoré toto revolučné elektrické auto využíva, musíme počkať ešte niekoľko dní. Hyundai ich totiž zverejní až počas svetovej premiéry, ktorá sa uskutoční už tento mesiac.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Ioniq #Hyundai Ioniq 6 #platforma E-GMP
Články podľa značiek