Reklama

Towercom dnes spustí v poradí šiesty DAB+ vysielač

Telekomunikačný operátor Towercom dnes okolo 11:00 spustí v poradí šiesty DAB+ vysielač, ktorý bude šíriť digitálny rozhlas v III. pásme VHF. Konkrétne pôjde o Trenčín – Nad Oborou. Vysielač bude šíriť digitálny rozhlas na kanáli 12C dočasne s reálnym výkonom 2,4 kW ERP. Maximálny povolený výkon však môže byť podľa povolenia až 4,7 kW.
Pokračovanie nižšie:

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 10 rozhlasových staníc. Osem od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria/Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a dve od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen a Rádio Mária).

Towercom bude mať oddnes na Slovensku v prevádzke šesť DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Trenčín – Nad Oborou (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Dcérska spoločnosť AVIS prevádzkuje v tejto chvíli iba jeden vysielač a to konkrétne Nitra – Zobor (10C), ktorý však šíri multiplex (Západ) od Towercomu. AVIS počíta do budúcna aj s vysielačom Banská Bystrica – Panský diel (10B), ktorý je dočasne mimo prevádzky.

Ďalšie DAB+ vysielače sú vo výstavbe. V auguste by mal byť spustený vysielač Rimavská Sobota – Paláska (11C) a neskôr aj Borský Mikuláš – Dubník (6D), Košice – Dubník (10C) a Košice – Heringeš (10C).

Detailnejšie parametre všetkých vysielačov aj s ich polohou na mape a programovou ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Som rad, ze tam bude aj Lumen a Maria, lebo statny rozhlas je jedna tragedia.

    1. Na to , aby si pochopil RTVS – musíš dozrieť, a k tomu máš ešte ďaleko.

    2. Hoci by som vedel nájsť na rozhlasových službách RTVS nejaké chyby, sú určite aspoň o sto levelov vyššie, ako tieto dve sväté vymývačky mozgov.

  2. 12C z Trenčína hrá aj v okrese Kysucké nové mesto,signál lepší ako na 12D,nie však lepší ako 12A Krížava.

  3. Netuším prečo tak málo komerčných staníc ide do DAB u.Lumen a r.Maria mi vyhovujú,ale čakal by som aj Best atd.

    1. Tibor
      Ak netušíš prečo do toho komerčné stanice nejdú a chceš to vedieť tak sa ich spýtaj. Požadujú regionalizáciu vysielania, pokrytie na úrovni FM…
      Veľké komerčné rádiá majú dobré pokrytie cez FM, nič ich nenúti vysielať aj v dab+ nových poslucháčov im to neprinesie. Menšie regionálne rádia sa do toho nehrnú pretože je len jeden celoštátny multiplex a oni by chceli vysielať len z jedného vysielača a to nejde.

    2. Veľké komerčné rádiá preto nejdú do DAB+, lebo by stratili počúvanosť (líderstvo).

    3. Tibor: tak, ako píše Igor, veľké rádiá bojkotujú DAB+, lebo do preplneného FM už žiadny významný hráč (konkurencia) nemôže prísť, a tak im zostane ich podiel z reklamného koláča nedotknutý. V DAB+ by sa rozdávali karty nanovo a niektorá z etablovaných skupín by mohla prísť o časť príjmov z reklamy. Takže hrajú na istotu.

  4. Tak ze nechavate iba to co vam vyhovuje,diskriminacia ako vyšitá

Komentáre už nie sú povolené.