Presunúť na hlavný obsah

Moja verzia raja: Legendárny fotograf Bruce Weber otvára dvere do svojho súkromia cez zlatých retrieverov

Kariéra

Legendárny americký fotograf Bruce Weber otvára dvere do svojho citlivého univerza, ktorým ho sprevádza verná svorka zlatých retrieverov. „Povinné čítanie“ tejto sezóny, ktoré vás pohladí po duši.

„What the world needs now is love, sweet love“ verše soulovej legendy Dione Warwick dokonale vystihujú načasovanie dlhoočakávanej publikácie, ktorú pre ikonické vydavateľstvo TASCHEN editoval Bruce Weber. Monografia The Golden Retriever Photographic Society sa rodila  v úzkej spolupráci s rešpektovaným editorom menom Dimitri Levas, ktorého rukopis stál za knihami a katalógmi Roberta Mapplethorpa, kde Levas slúžil ako vice president a kreatívny riaditeľ jeho nadácie. S Weberom spolupracuje od roku 1985 a sám autor sa v oficiálnej tlačovej správe vyjadril, že „práca na tejto knihe bol veľmi emotívny zážitok, pretože sme sa pozerali 50 rokov naspäť na všetky snímky, kde som fotografoval psov a hľadal som vo svojom vnútri význam, čo pre mňa tá cesta znamenala“. Päť dekád boli práve zlaté retrievery pre fotografa zdrojom nekonečne úprimnej radosti, inšpirácie a chápania vzniku puta medzi zvieraťom a človekom. 

Čítajte tiež: Božská komédia: Topmodelka Barbora Brušková si prešla od pekla až po raj

Bruce Weber vo svojej novej publikácii tentoraz pozýva globálne publikum, ktoré jeho trajektóriu sleduje niekoľko dekád prostredníctvom módnych magazínov, kampaní i celovečerných dokumentov, do intímneho priestoru svojho domova, o ktorý sa delí s jeho manželkou a producentkou Nan Bush. Charakteristické čiernobiele zábery, kedysi také charakteristické pre kampane Calvin Klein, ktorými Bruce definoval reklamnú éru 90. rokov, na 520 stranách alternujú slnkom zaliate zábery Golden Beach na Floride, kde dnes fotograf pôsobí. 

Priaznivci jeho snového rukopisu sa môžu tešiť na Weberov kaleidoskop slávnych tvárí zachytených v civilných situáciách, interiéry jeho rezidencií na Miami a v Montauk, vyšportované telá modelov, športovcov i rodinných priateľov. Fotograf a režisér začal svoje portfólio budovať začiatkom 80. rokov. Jeho schopnosť nenápadne zachytiť a vytvoriť  romanticko-dramatické okamihy upútala pozornosť veľkých módnych značiek ako Ralph Lauren, Versace či Abercrombie & Fitch, no paralelne mu garantovala neustálu prítomnosť na stránkach prominentných printových titulov módneho priemyslu. Legendárnou bola éra, keď sa pod kreatívnym vedením Dennisa Freedmana stal Bruce Weber dvorným fotografom módnej biblie W. 

Bruce svoj kreatívny kapitál koncentruje do svojej „továrne“ nazvanej Litte Bear Studio, pod hlavičkou ktorej produkoval sedem celovečerných filmov, vydal 37 publikácií a zachytil nespočetné množstvo portrétov osobností, ktoré formovali kultúrne, sociálne, politické dianie v Amerike. Nový projekt s TASCHEN skúma zblízka fotografov rešpekt k prírode a jeho celoživotnú fascináciu krehkosťou medziľudských vzťahov, emóciami a nostalgiou. 

„Ľudia mi často hovoria – v ďalšom živote sa chcem narodiť ako jeden z tvojich psov,“ prihovára sa Bruce v úvode svojej knihy a po prelistovaní úvodných záberov sa s týmto sentimentom okamžite stotožníte. 

Fotografie boli použité so súhlasom autora. Špeciálne poďakovanie patrí: Nan Bush, Nathan Kilcer, Eva Lindemann.

Objednajte si nové číslo magazínu FEMINITY priamo domov, alebo si ho čítajte kdekoľvek na svete prostredníctvom vášho smartfónu.