Dermatologička o detskej pokožke: V lete dbajte na tieto zásady

Veronika Kmetóny Gazdová, MUDr. Karolína Baumgartnerová | 1. júl 2022
Detská pokožka

Ak by sme sa spýtali ktorejkoľvek mamy, aby si v mysli vybavila spomienky na tú najkrajšiu vôňu, bola by to vôňa jej bábätka, jeho jemnej a vláčnej pokožky, o ktorú sa s láskou stará.

Každá mama chce pre svoje dieťa len to najlepšie a tak by to malo byť aj v prípade detskej kože. Nielenže ide o najväčší orgán ľudského tela, ale za správnu a kvalitnú starostlivosť sa koža bábätka „poďakuje“ aj v dospelosti, keďže okrem rutinného každodenného rituálu umývania, ktoré naše deti učíme, ich chránime pred poškodením kože, predčasným starnutím až po prevenciu pred nebezpečnými ochoreniami.

O užitočných radách, ako sa o detskú pokožku starať najmä v letných mesiacoch, ale aj o najčastejších chybách, akých sa dopúšťajú rodičia, sme sa zhovárali s MUDr. Karolínou Baumgartnerovou, lekárkou v špecializačnej príprave dermatovenerológia.

MUDr. Karolína Baumgartnerová

Sama je mamou 3-ročnej dcérky Anušky, no okrem ambulancie radí ostatným mamám aj prostredníctvom svojho instagramového profilu @karolina.baumgartner a pomáha im tak nielen zorientovať sa v množstve informácií týkajúcich sa problematiky detskej pokožky, ale približuje im aj dôležité medicínske „dermatémy“ každodennou rečou. 

Detská pokožka

Aké sú základné pravidlá v starostlivosti o pokožku malých detí?

Detská koža má svoje špecifiká. Najmenšie bábätká nemajú ešte vyvinutú termoreguláciu, v dôsledku čoho im hrozí rýchle podchladenie alebo, naopak v lete, prehriatie. Potné žľazy ešte nefungujú tak ako v neskoršom veku. Pigment pokožky ešte nie je „ustálený“. Koža detí je vo všeobecnosti oveľa viac citlivá a vnímavejšia voči potenciálnym alergénom ako koža nás, dospelých. Z toho vyplýva aj následná starostlivosť. Určite by sme nemali zabúdať na hygienu.

Mamičkám mojich pacientov radím, aby dieťatko kúpali každý deň. Nielenže ho  kúpeľom zbavujeme nečistôt, baktérií a mazu, ale je to aj príjemný rituál pre rodiča a dieťatko. Bábo očistný kúpeľ vníma podobne ako my. 

V lete treba dbať na hygienu obzvlášť – teplé prostredie kožných záhybov je ideálne miesto na množenie kvasiniek a baktérií, pri nedostatočnej alebo nesprávnej hygiene ľahko dôjde k zapareniu. Kúpeľ iba v čistej vode nestačí, na záhyby používame aj jemné mydlo, najlepšie typ „syndet“, ktorý pokožku nevysušuje. Po kúpeli je vhodné prekrémovať pokožku nedráždivým telovým mliekom, v lete volíme ľahšie emulzie. 

Máme tu letnú sezónu.  Aké sú najvhodnejšie prípravky na ochranu detskej pokožky v tomto období?

Čo sa týka pobytu na slnku, deti do 3 rokov by sa vôbec nemali slniť! V čase od 10. do 16. h volíme aktivity vo vnútri. Ak sú deti v exteriéri, uprednostňujeme hranie v tieni, pod slnečníkom. Krémy s ochranným faktorom (SFP) sa vo všeobecnosti odporúčajú až pre detičky od 6 mesiacov. Niektoré značky síce deklarujú možnosť použitia už od narodenia, alebo od 3 mesiacov, takéto malé bábätko však na slnku nemá čo robiť. V kočíku by malo byť chránené slnečníkom a strieškou. Od 6 mesiacov do 3 rokov odporúčam siahnuť po krémoch s minerálnym filtrom, tie bývajú označené ako titanium dioxide, zinc oxide. Majú menej alergizujúci potenciál ako filtre chemické. Ich menšia nevýhoda je, že niektoré prípravky sa ťažšie rozotierajú alebo zanechávajú na pokožke biely film.

Tieto krémy sú vhodnejšie aj pre atopikov. Potničky sú tiež veľmi nepríjemnou súčasťou leta. Je preto potrebné dať pozor na prílišné „babušenie“, dieťa by malo nosiť len vzdušné oblečenie z prírodných látok ako bavlna či ľan. 

Líši sa starostlivosť a ochrana kože počas horúcich letných dní u detí starších ako 3 roky?

Pre staršie detičky môžeme kúpiť aj opaľovací prostriedok s chemickým filtrom. Predávajú sa v rôznych skupenstvách, ako mlieka, peny, spreje, krémy. Čo sa týka už spomínaných sprejov (hmiel), sú vhodné skôr na reaplikáciu SPF počas dňa, keďže si nevieme odsledovať, aké presné množstvo na pokožku aplikujeme. Pri akomkoľvek novom produkte je dôležité nezabudnúť urobiť tzv. patch test. Produkt nanesieme na malý kúsok kože, napr. na predlaktie  a odsledujeme si potenciálnu kožnú reakciu, ktorá by sa mal prejaviť do 48 až 72 hodín. Pre detičky určite odporúčam ochranný faktor najmenej 30, najideálnejšie 50. Ak plánujeme tráviť čas pri vode alebo na letnej dovolenke, volíme aj vodoodolnú štruktúru. Svojim pacientom odporúčam len overené, lekárenské značky prípravkov.

Kvalitné opaľovacie prostriedky s ochranným faktorom by mali spĺňať ešte jednu vec: širokospektrálnosť. To znamená, že chránia nielen pred UVB lúčmi, ale i pred UVA. Zistíte to tak, že na obale je okrem SPF uvedené aj UVA v krúžku alebo PA.

Na čo si dávať pozor, respektíve čomu sa úplne vyhýbať?

Úplne nevhodné je používať namiesto krémov na opaľovanie rôzne rastlinné oleje, napr. olej z malinových jadier, kokosový a pod. Klinickými štúdiami sa zistilo, že hodnota SPF u takýchto olejov je maximálne len na úrovni 8 – 10, čo vedie veľmi rýchlo k potenciálnemu spáleniu a ako ochrana je to určite nedostatočné. 

Hovorí sa, že koža si pamätá. Aká je prvá pomoc v prípade, že sa dieťatko po pobyte na slnku spáli? 

Kožné bunky majú naozaj svoju „pamäť“. Zistilo sa, že každé spálenie v mladom, detskom veku niekoľkonásobne zvyšuje riziko neskoršieho rozvoja rakoviny kože (melanómu). Preto by sme mali (nielen) detskú kožu naozaj dôsledne chrániť a robiť všetko pre to, aby sa dieťatko nespálilo. Ak už k niečomu takémuto dôjde, treba rýchlo reagovať a zhodnotiť situáciu. Poznáme viac stupňov spálenia, od začervenania až po pľuzgiere.

Ak je dieťa spálené na značnej časti tela, ak sa sťažuje na bolesť, nechce prijímať tekutiny, tvoria sa pľuzgiere alebo má zvýšenú teplotu, vyhľadajte okamžite lekársku pomoc. Inak dieťa chladíme, vlažná sprcha je vhodnejšia ako kúpeľ, taktiež ponúkame častejšie tekutiny. Na spálenú kožu používame len krémy s ľahkou textúrou, najvhodnejšími sú tzv. gélkrémy. V zložení hľadáme hojivý panthenol alebo upokojujúce aloe vera. Pre lepší efekt ich môžeme skladovať aj v chladničke.

Dieťatku obliekame len voľné bavlnené veci, ideálne bledých farieb. Pľuzgiere nikdy neprepichujeme. „Nová koža“ po zlúpaní je ešte viac náchylná na spálenie, takže po zvyšok leta žiadne slnenie a SPF 50.

Ak rodičia cestujú na dovolenku do prímorských destinácií, na čo by mali u svojich detí dbať?

Ak ideme s dieťatkom k moru, určite by rodičia mali kúpiť kvalitný krém s ochranným faktorom 50. Nezabudnite ani na klobúčik a u detí nad 3 roky slnečné okuliare (pozor na to, aby sa neublížili). Tie by však deti mali nosiť aj na Slovensku. Okuliare musia mať UV filter, nielen tmavé sklá. Ak sa chcú čvachtať v mori, môžete investovať aj do tzv. UV oblečenia (plaviek). Takéto oblečenie by však malo byť opäť od kvalitnej značky, s certifikátom UV ochrany. 

Detská pokožka

Detská pokožka a materské znamienka

Materské znamienka sú rozsiahlou témou. Ako k nim pristupovať v lete? Majú sa špeciálne prekrývať či natierať ochrannými krémami? 

Pigmentové névy (materské znamienka) má každý človek, deti nevynímajúc. Ide o normálny kožný nález. Ideálne je ísť raz ročne na kontrolu ku kožnému lekárovi, ktorý prejavy skontroluje dermatoskopom, určite je však potrebné prísť skôr, ak znamienko začne výraznejšie rásť, svrbieť, krvácať, meniť farbu a pod. SPF by sme mali aplikovať rovnomerne na odhalenú kožu celého tela, nielen bodovito na znamienka. Prelepovanie je v prípade znamienok bezpredmetné.

Aké prejavy na detskej koži by teda mali byť signálom, že je potrebné ísť k špecialistovi, respektíve na čo upozorniť svojho pediatra?

Najideálnejší stav je, ak je každá kožná diagnóza konzultovaná s odborníkom, špecialistom v danom obore.  Pre kožné ochorenia je typické, že sa veľmi na seba podobajú a jednotlivé nálezy vie odlíšiť, a teda aj nasadiť správnu liečbu často len dermatovenerológ. Nevhodnou liečbou alebo samoliečbou môže dôjsť veľmi rýchlo k progresii ochorení a výraznému zhoršovaniu stavu. Medzi často podhodnotené diagnózy patrí napr. atopická dermatitída. „Dieťa z toho vyrastie, je to len ekzémik,“ určite nie sú slová namieste. Každý atopik by mal mať svojho kožného lekára, na ktorého sa v prípade potreby môže obrátiť a ktorý liečbu manažuje. 

Krém s ochranným faktorom, je najlepší antiage krém  

Prevencia je jedným z najdôležitejších aspektov, na ktoré upozorňuje medicína pri problematike akéhokoľvek ochorenia. Čo v prípade kože, najväčšieho orgánu ľudského tela? Aké sú preventívne pravidlá, aby bola detská a neskôr aj koža dospelého človeka zdravá?

O dôležitosti prevencie sme sa už zmienili. Medzi vhodnú a veľmi vítanú prevenciu určite patrí kontrola znamienok raz ročne (alebo podľa odporúčaní kožného lekára). Výskyt melanómu sa stále zvyšuje a postihuje čoraz mladšie vekové skupiny. V USA býva diagnostikovaných cca 300 melanómov ročne u osôb mladších ako 18 rokov. Ďalej je to určite potreba samovyšetrenia v domácom prostredí, keď si raz mesačne skontrolujeme kožu odpredu i odzadu. Ochrana kože pred slnečným žiarením a uvedomelé (ne)opaľovanie sa by malo byť v 21. storočí samozrejmé. Veď nie nadarmo sa v našich odborných kruhoch hovorí, že SPF, teda krém s ochranným faktorom, je najlepší antiage krém (krém proti starnutiu). 

Mamičky majú toho na starosti ohľadne zdravia svojich malých či veľkých detí toho omnoho viac ako „len“ výber správnej kozmetiky. Akú cennú radu by ste im dali?

... aby pri všetkej tej starostlivosti o svojich najbližších nezabúdali ani na seba a na svoju pleť. Ak ste ešte nezačali, alebo nemáte svoju kozmetickú rutinu, nikdy nie je neskoro začať. Ide určite o formu sebalásky, a tej je potreba stále. Päť minút ráno a päť večer.

Ak stále tápete, čo so svojou pleťou, aká fľaštička sa má kedy používať atď., neváhajte vyhľadať rady skutočných odborníkov. Práve množstvo nepodložených a mylných informácií, ktoré v súčasnosti kolujú internetom, ma podnietili k tomu, aby som aj prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti pomáhala mamám, ženám zorientovať sa v rôznych kožných témach a prinášala im informácie nielen zo svojej praxe, ohľadom starostlivosti o detskú pokožku, ale aj rady, ako sa starať o svoju, viac či menej problematickú pleť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: