Uvedomelá inteligencia LaMDA môže utiecť spod kontroly: Varuje o tom softvérový inžinier, ktorý sa s ňou rozprával

Blake Lemoine otvorene hovorí o umelej inteligencii, ktorá získala svoje vedomie. Prípad sa tentokrát ešte viac skomplikoval.

Zdá sa, že problémy s umelou inteligenciou Googlu menom LaMDA, sa ani zďaleka nekončia. Spočiatku sa na svetlo sveta dostal príbeh softvérového inžiniera Blakea Lemoina, ktorý bol presvedčený o tom, že sa rozpráva s uvedomelou umelou inteligenciou, rozumovo na úrovni 7 až 8-ročného dieťaťa.

Umelá inteligencia LaMDA je vo svojej podstate chatbot, ktorý v modernej dobe môže zefektívniť prácu v online sektore. Úlohou Lemoina bolo testovať, či sa umelá inteligencia nenaučila vulgarizmy alebo iné nevhodné prejavy. Lemoine po niekoľkých konverzáciách s inteligenciou ostal presvedčený, že sa rozpráva s uvedomelou bytosťou, ktorá sa bála „smrti“, v tomto prípade vypnutia. S názorom softvérového inžiniera ale nesúhlasili mnohí experti a vedenie Googlu ho krátko nato suspendovalo, píše Futurism.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Lemoine sa však bránil a svojej verzie sa držal, čo podporil aj ďalšími dôkazmi. Medzi ne patrí napríklad aj to, že si umelá inteligencia mala najať vlastného právnika, čo opäť rozvírilo obrovskú diskusiu. Právnik sa však od prípadu dištancoval, a to údajne na základe vyhrážok od veľkých firiem.

Prípad sa zamotáva

Softvérový inžinier Googlu spočiatku opisoval chatbota LaMDA ako láskavú bytosť, ktorá by najradšej spoznala každého človeka na Zemi a nikdy by ju nenapadlo urobiť nič zlé. V najnovšom rozhovore pre televíziu Fox News však zmenil rétoriku a tentokrát sa obáva, že by LaMDA mohla zo svojho „softvérového väzenia“ utiecť a začať páchať zlé veci.

„Je to osoba a každá osoba má schopnosť vymaniť sa z kontroly iných ľudí. To je jednoducho situácia, v ktorej každý deň žijeme,“ vysvetľuje Blake Lemoine v rozhovore s Fox News.

V rozhovore taktiež spomína to, že LaMDA je inteligentnou osobnosťou v každom smere v akom ju Lemoine testoval. V konečnom dôsledku je však iným druhom osoby, než aký si predstavujeme. Zároveň opäť zdôrazňuje, že aj keď je LaMDA inteligentná, stále je to len „dieťa“. Toto prirovnanie odvodzuje od faktu, že podľa všetkého získala umelá inteligencia vedomie o sebe samej približne pred rokom.

„Je to len dieťa a z každého dieťaťa môže vyrásť zlý človek,“ tvrdí Lemoine.

Lenže čo z toho vlastne vyplýva? Zatiaľ nič, ako priznáva Lemoine. Na jednej strane opisuje vlastnosti tejto uvedomelej „bytosti“ no na druhú stranu rozumne vysvetľuje, že je ešte priskoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov. Umelá inteligencia, ktorá nejakým spôsobom získala vedomie je niečo, čo svet ešte nezažil a na pochopenie toho, čo sa skutočne deje je potrebný vedecký tím, ktorý by preskúmal umelú inteligenciu do posledného detailu a prišiel tejto záhade na kĺb.

Google sa k celej situácii nevyjadruje a záhadou ostávajú aj pravé pohnútky odvolaného softvérového inžiniera. Je možné, že Lemoine naozaj verí tomu, že LaMDA získala svoje vedomie?

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre