Nový Zéland zaznamenal najrozsiahlejšie bielenie morských hubovcov v histórii

Nový Zéland zápasí s najrozsiahlejším bielením morských húb v histórii, informoval denník The Guardian s odvolaním sa na vedcov.

01.07.2022 06:00
morská špongia, huba, morská huba Foto:
debata

Potom, čo sa oceány extrémne oteplili, zbeleli milióny týchto morských tvorov. Už v máji vedci upozornili na to, že prvýkrát našli vybielené morské huby pri južnom pobreží Nového Zélandu. Pôvodne odhadovali, že zasiahnuté boli stovky tisíc tvorov.

Keď ale preskúmali okolie ostrovnej krajiny, zistili, že sa jav týka miliónov, možno aj desiatok miliónov hubovcov. „Ide najskôr o najpočetnejší a najrozsiahlejší prípad tohto úkazu, ktorý bol kedy na svete zaznamenaný, rozhodne v studených vodách," povedal profesor James Bell, morský ekológ z Victoria University.

Prvé prípady zaznamenal Bellov tím blízko národného parku Fiordland. Na základe tohto zistenia bolo vyslaných viac plavidiel do okolia, aby sa zistilo, aké rozsiahle sú škody. „Tímy nahlasovali vybielené hubovce skoro všade, kam prišli, preto sa domnievame, že ide o desiatky miliónov kusov," uviedol Bell.

korytnacka pompeje Čítajte aj Archeológovia v Pompejach objavili zachovalú korytnačku aj s vajcom

Podľa Bella predbežné výsledky experimentov podniknutých v priebehu poslednej cesty ukázali, že teplá voda je pravdepodobnou príčinou bielenia. Mnohé morské huby sú závislé od symbiotických organizmov, ktoré v nich fotosyntetizujú, poskytujú hubám potravu a niekedy aj produkujú chemické látky odrádzajúce predátorov. Vedci uviedli, že typ morskej huby, ktorý skúmali, sa zrejme začal zbavovať týchto koexistujúcich organizmov, ktoré taktiež dodávajú hube farbu.

„V prípade chorošovky sa domnievame, že po zvýšení teploty morskej vody huby začali vyháňať symbionty a zostali obnažené," vyhlásil podľa BBC James Bell. „Je to podobné ako v prípade bielenia koralov, ktoré bolo zaznamenané v tropických vodách," dodal. Zatiaľ čo niektoré druhy sa môžu zo silného bielenia zotaviť, nie všetky to podľa Bella dokážu. Dve vlny morských horúčav na Novom Zélande zapríčinili rekordné zvýšenie teploty oceánov, v niektorých oblastiach stúpli teploty až o päť stupňov oproti obvyklým hodnotám, uviedol oceánograf z Otažskej univerzity (University of Otago) Robert Smith.

Veda baktéria najväčšia Čítajte aj Vedci našli najväčšiu baktériu na svete. Meria až dva centimetre

„Na severnej a južnej hranici Nového Zélandu sme zažili najdlhšie a najsilnejšie vlny horúčav za posledných 40 rokov, od roku 1981, keď sa začali teploty oceánov merať pomocou satelitov," povedal Smith.

V niektorých oblastiach začali horúčavy už v septembri minulého roka a až teraz sa skončili. Podľa vedcov je neobvyklé, že tieto nadpriemerne vysoké teploty trvajú tak dlho. „Niektorým organizmom nevadí deň alebo týždeň nadpriemerných teplôt. Následky začneme skutočne pociťovať po dlhšej dobe. Je to pre nás teraz taký pohľad do budúcnosti, ako budú oceány pravdepodobne vyzerať pre generácie našich deti a vnúčat," uzavrel Smith.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #Nový Zéland #vedci #výskum #oteplenie #morské huby