Príprava zemiakového šalátu
Zdroj: iStock

Ako na chutný šalát z nových zemiakov? Spoznajte 5 tajomstiev najlepšieho letného zemiakového šalátu

Na Slovensku sme zvyknutí, že zemiakový šalát sa robí zvyčajne zo starých zemiakov a s majonézou, ako neodmysliteľný pokrm na Vianoce či Veľkú noc. Ukážeme vám, ako pripraviť fantastický šalát z nových zemiakov – ideálna pochúťka, ktorá nemôže chýbať na letných piknikoch, pri grilovačkách a záhradných oslavách!

1. Vyberte si správny druh zemiakov

Na prípravu letného šalátu sú najlepšie zemiaky, ktoré po uvarení držia tvar: nové malé zemiaky, optimálne ružové. Majú nízky obsah škrobu a vody, čo znamená, že po uvarení a pri zmiešaní s ostatnými ingredienciami sa nerozpadnú. Taktiež majú tenkú šupku, ktorú netreba lúpať – práve naopak, obsahuje veľa živín.

2. Správny spôsob varenia zemiakov

Kto by sa už trápil nad tým, ako uvariť zemiaky na šalát? Verte alebo nie – je to dôležité. Kľúčom k vareniu zemiakov je začať s varením v studenej vode. Ak vložíte zemiaky priamo do vriacej vody, výsledkom bude nerovnomerné uvarenie, pričom vonkajšia strana bude rozvarená a vnútro nedovarené. Umyté (prípadne nakrájané) zemiaky vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Potom zapnite oheň a priveďte vodu do varu. Počas varenia nezabudnite zemiaky okoreniť a pridať trochu soli. Uvarené sú vtedy, keď sa dajú prepichnúť vidličkou. Zemiaky hneď po scedení vložte do ľadového vodného kúpeľa. Ak ich len scedíte a odložíte, budú sa ďalej variť a môžu byť kašovité.

Príprava zemiakového šalátu
Zdroj: iStock

3. Surovú cibuľu pred pridaním do zemiakového šalátu namočte

Ak máte radi cibuľovú chuť, ale nepotrebujete, aby štípala, poradíme vám jednoduchý trik, ktorý ocenia aj deti. Cibuľu nakrájajte na plátky alebo na kocky a potom ju nechajte namočenú vo vode aspoň 10 minút. Sceďte, osušte utierkou a môžete pridať do jedla. Vďaka kúpeľu bude chuť cibule oveľa jemnejšia a vhodná aj pre tých, ktorí nemajú radi ostrosť tejto zeleniny. Tento trik môžete použiť aj pri podávaní cibule k hamburgerom a grilovanému mäsu.

4. Vynechajte ocot – použite kyslý nálev

Silná octová chuť môže byť niekedy v letnom zemiakovom šaláte až nepríjemná. Nahraďte ju kyslou šťavou, napríklad zo zaváraných uhoriek. Fantastická do šalátu je najmä voda zo zaváraných uhoriek s kôprom a chrenom. Nalejte ju priamo na scedené, uvarené zemiaky hneď po vytiahnutí z ľadového kúpeľa. Absorbujú chuť nálevu.

5. Pridajte do svojho receptu uhorky nakrájané na kocky

Tak, ako do zimného šalátu, aj do letného môžete pridať kyslé uhorky nakrájané na kocky. Nebojte sa do šalátu pridať akúkoľvek sezónnu zeleninu a rôzne bylinky. Letný šalát z nových zemiakov môžete servírovať v listoch hlávkového alebo iného chutného šalátu a ozdobiť paradajkami, paprikou, hoblinami z čerstvých uhoriek a čerstvými bylinkami. Letný šalát z nových zemiakov s vajíčkami, uhorkami a reďkovkami

INGREDIENCIE

  • 1 kg malých nových zemiakov
  • 1 šálka majonézového dresingu, ľahkého šalátového dresingu, prípadne biely jogurt + 2 lyžice horčice
  • 2 stonky zeleru, nasekané
  • 1 veľkú cibuľu, nakrájanú
  • ⅓ šálky nasekaných nakladaných uhoriek
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky hrubo mletého čierneho korenia
  • 2 natvrdo uvarené vajcia, nasekané
  • 4 nadrobno nakrájané čerstvé reďkovky
  • 1 až 2 polievkové lyžice odtučneného mlieka alebo vodu z nakladaných uhoriek
  • mleté ​​čierne korenie
  • listový šalát na podávanie
  • paradajky a papriku na ozdobu
Príprava zemiakového šalátu
Zdroj: iStock

Postup

Do veľkého hrnca vložte umyté zemiaky, zalejte dostatkom vody. Priveďte do varu; znížte teplo. Prikryte a duste 15 až 20 minút, aby sa dali prepichnúť vidličkou. Sceďte a schlaďte v studenej vode. Potom zemiaky nakrájajte na štvrtiny. Zmiešajte majonézu (jogurt), horčicu, zeler, cibuľu, kyslé uhorky, reďkovky, soľ a lyžičku korenia. Pridajte zemiaky a vajce, jemne premiešajte. Prikryte a nechajte vychladnúť 6 až 24 hodín.

Pred podávaním vmiešajte do šalátu toľko mlieka alebo nálevu z nakladaných uhoriek, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Dochuťte ďalším korením a bylinkami. Podávajte na listoch šalátu ozdobené sezónnou zeleninou. Ak chcete ľahší šalát alebo je veľmi teplo a budete ho podávať vonku, nepoužívajte majonézu ani jogurt či mlieko. Vyskúšajte vínny ocot rozmiešaný s olejom a dochutený bylinkami.

Sabína Zavarská
Zdroj: eatingwell.com
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.