Pre extrémne sucho a vysoké teploty žatva nebude lámať rekordy, sebestačnosť v obilninách to neohrozí

30.06.2022 (18:30)

Podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory cieľom je pozbierať celú dopestovanú úrodu bez zbytočných požiarov a kolízií na cestách.

Tohtoročná žatva nebude v znamení rekordných úrod, potravinová sebestačnosť v obilninách ale zostane zachovaná. Žatva na Slovensku pokračuje pri extrémne suchom počasí a vysokých teplotách. Suchá a teplá minuloročná zima a nedostatok zrážok v máji tohto roka zhoršili stav porastov pred ich zberom. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) o tom vo štvrtok informovala s tým, že cieľom je pozbierať celú dopestovanú úrodu bez zbytočných požiarov a kolízií na cestách. Pre extrémne teploty a sucho prosia poľnohospodári vodičov a cyklistov v blízkosti polí, aby v žiadnom prípade nemanipulovali s ohňom

„V týždni extrémnych horúčav sa už do žatvy na Slovensku postupne zapájajú všetky južne položené regióny. Obilie sa zbiera od Senice cez Bratislavu, Trnavu, Levice, Galantu, Komárno (tam začali so žatvou už 16. júna), Nové Zámky, Lučenec či Michalovce,“ uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Naprieč celým Slovenskom poľnohospodári avizujú, že obilie zberajú pri extrémnom suchu, pričom taký mimoriadne závažný stav nemali za posledných päť rokov. „Nedostatkom vlahy trpia nielen plodiny letného a jesenného zberu, ale v suchom najviac dotknutých regiónoch sú ohrozované aj krmoviny, ktoré poľnohospodári pestujú pre svoje hospodárske zvieratá,“ podotkla Holéciová.

Trnavskí poľnohospodári už upozornili, že pre nedostatok zrážok sú úrody obilnín podpriemerné a celkovo úroda bude výrazne ovplyvnená extrémnym suchom. Podobne je to podľa SPPK aj v iných regiónoch, napríklad v Spišskej Novej Vsi, Michalovciach či Košiciach, kde vzhľad obilnín, počet odnoží či množstvo a kvalitu úrod ovplyvňuje už týždne trvajúce sucho. „Mimoriadne sucho trápi aj poľnohospodárov z regiónu Vranov nad Topľou. Množstvo zrážok od apríla do júna tam nedosiahlo ani 100 milimetrov,“ priblížila Holéciová. Tamojší pestovatelia preto avizujú výrazne nižšie úrody obilnín, repky, ale aj sóje, kukurice a trvalých trávnych porastov, takže je otázne, koľko krmovín z nich dokážu vyrobiť pre hospodárske zvieratá.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu aktuálne extrémne sucho je na viac ako jednej tretine územia krajiny. Najhoršia situácia je na východnom Slovensku a miestami aj na strednom Slovensku. V povrchovej vrstve je extrémne sucho na väčšine východného Slovenska, a tiež miestami na strednom Slovensku. „Deficit pôdnej vlahy je až na 99,5 % celkovej plochy. Celková úroda na celom Slovensku bude teraz závisieť od ďalšieho priebehu počasia,“ dodala Holéciová.
 
Zdroj: SITA, Foto: Avelino Calvar Martinez, Burst.shopify.com