Nemecký kancelár Olaf Scholz sa rozhodol upokojiť situáciu v Pobaltí a vyzval Litvu a Európsku úniu, aby zrušili zákaz železničnej prepravy vybraných druhov tovaru z Ruska do jeho exklávy Kaliningrad. Scholz argumentoval tým, že v tomto prípade by sankcie Únie uvalené na Rusko za jeho agresiu voči Ukrajine nemali platiť, píše POLITICO.

Napätie vo vzťahoch

V ostatných týždňoch sa vyostrilo napätie medzi Moskvou a Vilniusom, ktoré vzniklo po tom, čo EÚ začala v polovici júna implementovať nové protiruské sankcie, na základe ktorých platí zákaz importu ruskej ocele a ďalších materiálov. Železničná trať, ktorou sa tovar prepravuje z Ruska do Kaliningradu, vedie cez Litvu.

Po tom, čo sankcie uvalené na Moskvu vstúpili do platnosti, začali litovskí colníci zastavovať a kontrolovať nákladné vlaky prichádzajúce z Ruska. To pohrozilo Litve „praktickými“ odvetnými opatreniami v prípade, že EÚ nepustí ďalej vlaky, ktoré uviazli na hraniciach.

„A, samozrejme, tieto pravidlá musia byť vždy stanované s prihliadnutím na skutočnosť, že tu hovoríme o doprave medzi dvoma časťami Ruska,“ dodal nemecký kancelár, pričom naznačil, že embargo na dovoz tovaru z Ruska by v tomto prípade nemalo platiť, pretože Litva ako členský štát EÚ nie je cieľovou, ale len tranzitnou krajinou.

Maximálne úsilie

Predstavitelia Únie v súčasnosti rokujú z litovskými úradmi, aby zo sankcií vyňali nákladnú dopravu medzi Ruskom a jeho exklávou Kaliningrad. „Som presvedčený, že všetky zúčastnené strany vyvíjajú maximálne úsilie“, aby situáciu upokojili,“ vyhlásil Scholz.

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Litvou a Poľskom, dostáva dodávky z Ruska železnicou a plynovodom cez územie Litvy. Exklávu, kde sídli veliteľstvo ruskej Baltskej flotily, v apríli 1945 dobyla Červená armáda od nacistického Nemecka a po druhej svetovej vojne bola postúpená Sovietskemu zväzu. Územie predtým patrilo pruskej provincii Východné Prusko.

Ďalšie dôležité správy

WA 2 Petrohrad - Nákladná loď kotví v prístave v ruskom meste Petrohrad v piatok 24. júna 2022. Loď bude prepravovať tovar medzi Petrohradom a Kaliningradskou oblasťou, ktorá je exklávou Ruska. Tovar, ktorého tranzit cez Litvu do ruskej Kaliningradskej oblasti je pre sankcie Európskej únie zakázaný, je možné
Neprehliadnite

EÚ chce kompromis, tranzit do Kaliningradu by sa mal vrátiť do normálu