Bielorusko začalo podľa správ nezávislých médií vo väčšej miere vydávať povolávacie rozkazy. Ukrajinský generálny štáb v tejto súvislosti hovorí o „skrytej mobilizácii", napísala vo štvrtok agentúra DPA.

Vojna na Ukrajine trvá už viac než štyri mesiace, pričom sa opakovane objavujú obavy, že by sa bieloruská armáda mohla priamo zapojiť do konfliktu na strane Ruska.

Za neuposlúchnutie rozkazu hrozia rôzne tresty

Opozičné bieloruské online noviny Zerkalo uvádzajú, že obyvatelia Homeľskej oblasti na juhu Bieloruska pri hraniciach s Ukrajinou už niekoľko dní hlásia zvyšujúci sa počet povolávacích rozkazov.

Príkaz nastúpiť do vojenského útvaru podľa portálu dostali aj osoby, ktoré boli predtým uznané za nespôsobilé vykonávať vojenskú službu. Za neuposlúchnutie rozkazu hrozia rôzne tresty.

Generálny štáb Ukrajiny uviedol, že „podľa dostupných informácií" budú v Bielorusku v najbližších týždňoch prebiehať cvičenia brancov odvedených na základe brannej povinnosti.

Bielorusko je blízky spojenec Moskvy

Bielorusko - blízky spojenec Moskvy - je jedinou európskou krajinou, ktorá podporila ruskú inváziu a umožnila vstup ruských jednotiek cez svoje hranice. Najmä v prvých týždňoch invázie, ktorá sa začala 24. februára, poskytol Minsk ruským silám logistickú podporu. Kyjev uplynulý víkend varoval pred snahou Moskvy zatiahnuť Bielorusko do vojny na Ukrajine. Z územia Bieloruska boli minulú sobotu vypálené rakety na severoukrajinskú Černihivskú oblasť.

Ďalšie dôležité správy

PK 5 - Na snímke raketa bola vystrelená počas spoločného cvičenia amerických a juhokórejských vojsk na neupresnenom mieste v Južnej Kórey v stredu 25. mája 2022. Južná Kórea uviedla, že KĽDR vykonala test rakety, ktorá je zrejme medzikontinentálnou balistickou raketou a ďalších dvoch zbraní kratšieho dosahu. Došlo k tomu len pár hodín po návrate amerického prezidenta Bidena z návštevy Južnej Kórey a Japonska. Na nej Bidena potvrdil záväzok USA brániť svojich spojencov tvárou v tvár jadrovej hroz
Neprehliadnite

Rusko poskytne Bielorusku raketové systémy schopné niesť jadrové hlavice