Taliansky premiér Mario Draghi opustil summit NATO v Madride predčasne, aby sa zúčastnil na zasadnutí vlády v Ríme uprostred napätia v jeho vládnej koalícii, píše portál Politico.

Bývalý premiér Giuseppe Conte, ktorý stojí na čele Hnutie piatich hviezd (M5S), obvinil nestraníka Draghiho z pokusu o jeho zosadenie z čela hnutia, ako aj zo snahy vytlačiť hnutie z koalície.

Dôvodom je Ukrajina

Draghi a Conte majú konflikt preto, lebo Hnutie piatich hviezd nesúhlasí s posielaním ďalších zbraní na Ukrajinu. Minulý týždeň to viedlo k rozdeleniu strany, keď minister zahraničných vecí Luigi Di Maio, ktorý podporuje dodávanie zbraní, opustil rady M5S.

Členovia hnutia tvrdia, že Draghi kritizoval Conteho v telefonátoch so zakladateľom hnutia, komikom Beppem Grillom. Premiér podľa nich vyvíjal tlak na Grilla, aby vymenil Conteho.

Conte pre novinárov uviedol, že ho tieto výzvy „znepokojili“. Obvinil Draghiho, že „zasahuje do vnútorných záležitostí strany, ktorá ho podporuje“. Vyhlásil, že ak chce Draghi vykopnúť jeho hnutie z koalície, „musíte mi to povedať“.

Conte informoval prezidenta

Conte oznámil, že o tejto záležitosti informoval aj prezidenta Sergia Mattarellu, ktorý menuje premiérov a je hlavným „politickým rozhodcom".

Predstavitelia blízki Draghimu popreli, že by požiadal Grilla, nech Conteho stiahne. Draghi na tlačovej konferencii v Madride informoval, že hovoril s Contem a že vláda „nie je ohrozená“. Premiér opustil Madrid v stredu večer, deň pred koncom summitu NATO.

Podľa nemenovaného talianskeho predstaviteľa však Draghi plánoval aj tak opustiť summit predčasne, aby bol v kabinete na diskusiách o cenách energií a kríze životných nákladov.

Ďalšie dôležité správy

ROME, ITALY - FEBRUARY 25: Five Stars Movement leader and candidate Luigi di Maio attends the TV debate show Mezzora in Piu at RAI's broadcast studios on February 25, 2018 in Rome, Italy. Italy is set to hold a general election to form a new parliament and government on March 4, 2018. (Photo by Alessandra Benedetti - Corbis/Corbis via Getty Images)
Neprehliadnite

Talianski politici sa škriepia pre podporu Ukrajiny