Dvanásty ročník multižánrovej konferencie TEDxBratislava 2022 s ústrednou témou hľadania Vzdialených blízkych sa uskutoční 2. júla 2022 v Divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Popri inšpiratívnych vystúpeniach je pripravený aj bohatý sprievodný a umelecký program.

Presvedčenia, že blízkosť nie je ohraničená a aj vzdialenosť vie byť blízka bude dvanásť rečníkov a rečníčok odhaľovať naprieč rôznymi oblasťami: od biológie a paleontológie cez prepájanie histórie a medicíny, systémy písma až po moderné technológie, urbanizmus a politológiu.

Tradične nebudú chýbať ani témy, otvárajúce tému predsudkov a spoločenských stereotypov. Návštevníci sa tak môžu tešiť na vystúpenie Zuzany Šidlíkovej, autorky viacerých kníh o móde riešiacu najmä tému odevného dizajnu, ktorá na podujatí porozpráva o tom, prečo je dôležité venovať sa štúdiu módy a čo vypovedá o našej minulosti.

Politológov Tomáša Jahelku a Romana Jančigu, autorov knihy Prečo zmizli Ťapákovci, ktorí vo svojom výskume prepájajú poznatky z viacerých vedných odborov, a tak sa aj história jednej zásadnej medicínskej intervencie stáva nachádzaním prepojení na postavy slovenskej literatúry.

Na tohtoročnom podujatí bude mať zastúpenie aj mladšia generácia, ktorú zastúpi študent Jakub Nagy, vedúci tímu mladých výskumníkov, pracujúci na vývoji ultraľahkých sond na monitorovanie atmosféry. Programátorku Petru Kotuliakovú, zakladateľku organizácie Aj Ty v IT, ktorá prepája ženy s naoko vzdialeným svetom IT, kde vzdeláva, motivuje a vysveľuje, prečo je dôležité, aby boli aktívnou súčasťou našej technologickej budúcnosti.

Mariannu Richtárikovú, IT manažérku a koučku na Lemon coaching, ktorá sa venuje rozdielom medzi generáciou dnešných mladých a ich rodičov, rozdielnym výzvam, s ktorými sa stretávajú a režimu v akom fungujú. Slovenského 71-ročného ultra trailového bežca Štefana Karaka, ktorý porozpráva nielen o behu, ale aj o sile komunity, s ktorou ide všetko ľahšie alebo na Ota Kóňu, ktorý priblíži ako sa žije introvertom v extrovertne nastavenej spoločnosti.

Riaditeľ pre liečebno-preventívnu starostlivosť Univerzitnej nemocnice Luisa Pasteura v Košiciach Ľuboslav Beňa bude otvárať dôležitú tému darcovstva orgánov, kým grafická dizajnérka Dominika Valentovičová predstaví svoj oceňovaný projekt The Script Hunter, v ktorom sa venuje mimoeurópskym písmam. Zakladateľ Kultúrneho centra Dunaj Gábor Bindics, ktorý aktuálne stojí za viacerými urbanistickými projektami, sa bude nahlas zamýšľať nad blízkosťou, ktorú cítime alebo naopak postrádame na konkrétnych miestach.

Silné zastúpenie bude mať na 12. ročníku TEDxBratislava aj veda, v podaní biologičky a prvej slovenskej nositeľke prestížneho ERC grantu Evy Benkovej s neuveriteľnou témou rastlinných hormónov a paleontologičke Valérie Vaškaninovej, ktorá ukáže, ako sa vďaka najnovším rekonštrukčným technológiám aj naoko vzdialený výskum fosílií stáva blízkym a rozhodujúcim pre poznanie súčasnej biológie.

Medzi vystúpeniami jednotlivých rečníkov si návštevníci budú môcť vypočuť diskusie s rečníkmi, navštíviť bookshop, networkingovať alebo si urobiť spomienkové foto pri špeciálnej fotostene TEDxBratislava, potlačiť prinesené tričko či tašku alebo si vychutnať kávu v oáze so stromami. Ak však budú mať záujem o kreatívne trávenie času, pripravené sú tiež knižné hádanky, virtuálna stena a mnoho ďalších sprievodných aktivít. Konferencia bude prebiehať v slovenskom a českom jazyku.

Ďalšie dôležité správy