Machaj alebo Rezník? Parlament zvolil nového šéfa RTVS (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
RTVS
Kandidáti na šéfa RTVS Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Foto: koláž WBN, SITA
  • aktualizované 30. júna 11:55

Parlament vo štvrtok zvolil nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorým sa stal Ľuboš Machaj. Z prítomných 122 poslancov ho podporilo 89 poslancov.

Jeho protikandidát a súčasný riaditeľo RTVS Jaroslav Rezník dostal 29 hlasov. Na zvolenie bola potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov. Funkčné obdobie Rezníka sa skončí 1. augusta.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Machaj bol v minulosti programovým šéfom rozhlasu i dramaturg Slovenskej televízie. Je tiež spoluzakladateľom niekdajšieho rádia Twist. Blízko k zvoleniu bol už v stredu 29. júna v prvom kole voľby, keď mu chýbali dva hlasy. Jeho šanca významne vzrástla po vyhlásení strany Sloboda a Solidarita (SaS).

Uviedla, že v druhom kole podporí Machaja. „Želáme si zmenu vo vedení RTVS, pretože potrebujeme kvalitné spravodajstvo spĺňajúce najvyššie štandardy. Veríme, že pán Machaj naše očakávania naplní,“ vyhlásil po prvej voľbe člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS).

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) ešte pred prvou voľbou avizovalo, že klub podporí Machaja.

V stredajšej prvej voľbe zo 137 prítomných poslancov Machaj dostal 67 hlasov a Rezník 41 hlasov. Machajovi k zvoleniu chýbali dva hlasy. Podporili ho poslanci OĽaNO, Sme rodina a na štvrtok mu podporu avizovala aj strana Sloboda a Solidarita (SaS).

Poslanci si v prvom kole voľby mohli vybrať zo siedmich záujemcov. Okrem Machaja a Rezníka kandidovali Tibor Búza, Peter Badač, Ivan Golian. Peter Janků a Vladimír Seman. Daniel Živica sa kandidatúry vzdal.

Poradná komisia pre voľbu generálneho riaditeľa RTVS pri parlamentnom výbore pre kultúru a médiá zaradila medzi odporúčaných kandidátov na post riaditeľa RTVS Búzu a Machaja. Za prijateľných označila Badača a Goliana. Ako neodporúčaných kandidátov označila Janků, Rezníka, Semana a Živicu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav RezníkĽuboš Machaj
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnostiRTVS Rozhlas a televízia SlovenskaSaS Sloboda a SolidaritaSme rodina